
April 14, 1939 

Honorable Tom C. King 
State Auditor 
AmtIn, Texar 

Dear Sir: 

opinion lo. 0-W 
Rtr Examination of dome&k and 

foreign ~i.nNranCC companiccl. 

Your letter of January 13, 1939, hertlnafter set out, ha6 received 
the careful attention of this Department. 

We acknowledge with thanka the aesietanct rendered UII through numerous 
convtraatlons with Mr. T. M. Markham of your Department. In thin connection, 
we have also received hlpful information from the Honorable R. L. Daniel, 
former Chairnum of the Board of Insurance Conunisniontr6 and members of him 
department. 

Your letter it as follows: 

“Articles 4690, &OS, 46gOb and 46gOc provide for the: exami- 
nation of inmrenct comptnltt chartered in, or doing bu6lntss In, 
the State of Texa8, and for appointment, qualification, compensa- 
tion etc. of examiner8 therefor. 

“Your opinion ir rtrpectfully requeatsd regarding the fol- 
lowlng: 

(1) The authority of the Chahmn of the Board of murance 
Comirrlonerr of Texar to accept t6aminat.i~ report6 
from sxamintrr not comiraioned by him in writing. 

(2) The authorit of actuaries or examiner8 to accept com- 
pensation (tither per diem or othtiwltt), gratuity, or 
refund6 of txpenrer incurred by them from any lnouranct 
company, while connaisrloned by the Chairman of the Board 
of Inturanct Commirrlontr6 of Tent. 

(3) In caw of violation of authorlty In No. 2 above, what 
penalty la provided.” 

The first rcntence of Article 4690, Revised Civil Gtatutel, 1925, 
as ended by Chapter 152, Actr Regular Gession, knd Leglrlature, 1931, reads 
a6 follows: 
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or by one or more examiners commireloned by him in writing, visit 
each company organized under the laws of this State and examine its 
financial condition and its ability to meet its liabilitiee, as well 
a8 it6 compliance with the law6 of Texan afftctlng the conduct of 
itr burinear) and he mx rimilarly, In ptrron or by one or more can- 
miariontd txamintr8, visit and examine, tither alone or jointly with 
representatives of the insurance rupervlring department6 of other 
States, each insurance company not organized under the law8 of this 
State but authorized to tranoact buainesr in this State . . .” 

Article 46906 provides that the expenses of all Euch examinatlonr 
&all be borne by the insurance coxpenles exanined and that the eums received 
for such purposes shall be deposited in the Insurance Examinstion Fund of the 
State Treamry. From such Fund, it ir, prescribed that the salaries and expense6 
of all ntcesssry actuarier and~examinerr, of the department rhall be paid. Thlr 
statute also authorizes joint examinations between repreBentative6 of the State 

I 
of Texas Insurance Department, and eimilar department8 of other States. 

Article k6gOb authorize.8 the appointment of certain actuaries and 
examiners and prescribes the maximum ealariee that each ahall receive. The 
last paragraph of thi6 Article reads as followa: 

“Neither the actuary to the Board of Insurance Commissioners 
l nor any examiner or assistant shall continue to serve ab such if, 

while hold;rig such position, he shall, directly or indirectly, ac- 
cept from &!y insurance rompany, any employment or pay or compen- 
sation or gratuity on account of any service rendered or to be 
rendered or on any accouc$ whatsoever.” 

Article 4690~ provides that examiners and assistant examiner6 shall 
take an oath of office and file a bond conditioned as prescribed by aaid Article. 

We call your special attention to the difference in the requirement 
of Article 4690, as amended, in regard to examination of insurance companies 
organized under the law8 of this state and the examination of ether companies 
organized under laws of other States but having pernits to do business in Texas. 
It is our' opinion th$ the requirements of the statute in regard to examination6 
of domestic companies at leant once every two years are mandatory. It is equally 
apparent that the examination of foreign companies with permits to do business 
in Texas is not mandatory, but may be made by the Chaiman of the Board of 
Insurance Commissioners, or hie representative, if, in hie judgment, such exami- 
nation shouldbt made. 

Since the statutes prescribe that the mandatory examinations must 
be made by examiners commissioned by the Chairman in writing, it is our opin- 
ion that the acceptance by the Chal- of reports from examiners not commis- 
sioned by him in writing would not be a proper and sufficient compliance with 
these requirements of the statutes. By this w& do not mean that it is improper 
for said chairmau to receive and have among the papers and files of his office 

. 
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report-t made by non-comaisrimed examinera, but it ir our opinion that the 
acceptance of such report8 doe8 not constitute a compliance with the mandatory 
provirionr of there articler. 

It ir, therefore, our opiuieu that qutatiou lo. 1 should be mowered 
ar followr: 

At lea6t one txaminatlon every two yearn of each inmrance corpora- 
tleu orgauized under the laws of the State of Texan muat be made by the Chair- 
man of the Board of Insurance Comainsionerm or his examiners, duly commissioned 
in writing. While said chairman may accept reports from non-commissioned ex- 
ami.nerB for the benefit of such information 80 they may contain, yet such re- 
portr and 6uch examinationa would not satlafy the mandatory provisions of the 
statute. In regard to insurance corporationr not organized under the laws of 
the state ofTexam but operating in Texas under permits to do business in Texas, 
it is our further opinion that no mandatory examination of ruch companies is 
required by Iltatute. If, however, said Chairmen determines that such examine- 
tlon should be xkde, the 6ax~ must be made by a duly commissioned examiner, 
which commission must be in writing. If, on the other hand, said Chairman de- 
termines that such examination of forelgu companlea la not necessary, there 
la, in our opinion, no statutory objection to his receiving reports from non- 
commissioned examiners for such information as they xay contain. 

In anmfer to question lo. 2, 
tion of Article 46pOb that actuaries, 

it is clear from the above quoted por- 
examiners and aseistant examiners of 

the Board of Insurance Commissioners cannot continue to serve as such if, while 
holding such position, they shall directly or indirectly receive or accept 
from any insurance company any employment or pay'or compensation or gratuity 
en account of any service rendered or to be rendered or on any account what- 
soever. 

In answer to question Ro. 3, the etatute doea not prescribe a penalty 
for a violation of the prohibited act except to disqualify such employees from 
further continuing to represent the State in aaid capacities. In our opinion 
the penalty should be the removal of 8uch employees from the positions they 
hold, unleaa their acceptance of such consideration constitutes a violation 
of 8ptciflc criminal statutes, in which event, the penalties prescribed by 
such statute6 could also be inflicted. 

We trust that thin ia the information you desire. 

vwB:R:IM 

APPROVRD: 

(Mened) Gerald C. Warm 
ATT= OBIWUL OF TRXAS 

Yours very truly 
ATTORREY (;ERwAL OFTRXAS 
By (Signed) Victor W. Bouldin 

Victor W. Bouldin 
Assistant 


