THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

AUSTIN 11, TEXAS

ATTORNEY GRNERAL February 21, 1939

Hon. Shel'bume H, Glover
County Attorney

Marion County

Jefferson, Texas

Dear Sir: Opinion No, 0=370
Re: Tould a foreign corporation with
prineipal office in X County be prohib=-
ited from registering its motor vehicles
in Y County under the provisions of
Article 6675a-2, R.C.5.7 °

You request an opinion as to whether or not a foreign corporation
with its legal residence in X County is prohibited from registering its
trucks that ere used principally in Y County.

Your attention is directed to Artiocle 667ba-~2, R.C.S. of Texas
as follows

“Evory ommer of a motor wehicle, trailer, or
seml-~trailer used or to be used upon the publie
highways of this State, and each chauffeur, shall
apply each year to the State Highway Department
through the ocounty tax ocllector of the County in
which he resides for the registration of each such
vehicle ovmed or comtrollsd by him e o o

Article 6686(a) R.C.8. of Texas, provides as follows:

A1l registration fees shall be paid in the
county in which the owner lives at the time of reg-
istration of sald motor vehicle,® )

Now, prior to the passing and teking effect of the above quoted
Article 6675ar2, R.C.S. of Texas, Article 6675, now remaled, provided that
the owmer could pay registration fees at "the office of the county tax col=-
lector of the county in which he resides or in which the vehicle to b
registered is being operated." Thus, the amendment of Articie 6675 left
out the last irderscored clause and Article 6675a-10, R.C.S5. of Texas,
further amendnent to Artiele 6675, repealed, provided that all counties
will be permitted to retain all registration fees up to the amount of
$50,000.00., These provisions by amendment clearly requirs the owners
of vehicles to register their vehicles in the counties where the owners
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reside; and, if a county tex assessor and oollector receives a liocense
fee for registration from an owner of legal residence in a county other
than the magessor and collector's county, he exceeds his auvthority and
commits en illegal act, Further, if an owner {s permitted to pay regis-
tration fees in a ocounty other than his legal residence, that county
receives and appropriates those fees which the lLegislature intended to
belong to the county of the owner's residence.

However, Article 827bwa, Penal Code of Texas, permits non-
residents of the gtate of Texas to pay license fees, “through a county
tax collector,® which rule will apply in any event, where the legal
rosidence has not been established in a Texas county.

You are referred to the following ocitationa which constitute
all ofnthe Texas case law relative to your guestions

Opp v, Btate, 94 SW 180

Miller v. Foerd County, 59 §W (2d4) 277

Cass County v, Morris County, 9 .5W 373

'fherefore, 1% is our opinion and you are so advised that a
foreign corporation having its legal residence in X County camnot repg-
ister motor vehicles cwned by it in anmy county of Texas cother than X
Tounty.

Very truly yours

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By /s/ Pat Coon

Pat Coon
Assistant
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AP‘PROVED:

/s/ GERALD C. MANN
ATTORNRY GENERAL OF TEXAS



