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Dear Dr._Walton:

~ -Your inquiry of February 15th re-submits the questions, "Can
members of A, & M. Colleﬁe staff serve as town officers of the
town of College Station?

Article 16, Section 33, of the Constitution states:

"The accounting officers of this State shall neither draw nor
pay a warrant upon the Treasury in favor of any person for
salary or compensation as agent, officer, or appointee who holds
at the same time any other office or position of honor, trust
or profit under thils State or the United States, except as
prescribed in this Constitution.”

Article 16, Section 40, of the Constitution provides:

"No person shall hold or exercise at the same time more than
one civil office of emolument.”

There are no decisions of the Texas courts directly in polint.
However, the Supreme Court of this State, 1n Kimbrough v.
‘Barnett, 93 Tex. 301, defined "public office" as, "The right,
authority and duty created and conferred by law, by which, for
8 given perlod, eilther fixed by law or enduring at the pleasure
of the creating power, an individual 1s invested with some
portion of the aovereign functions of the government to be
exerc@sed by him for the benefit of the public."

In Leymel v. Johnson, 288 Pac. 858, the District Court of
Appeal of the State of California had before 1t the question
as to whether a school teachér was an officer, and after quoting



frem'Kimbrotgh v. Barneft eupra, and after eulogizing the
teaching profession at length ‘holds that a teacher is not an:
officer under the State.

In Green v. Owen, 31 S. W. (24) 1037, the Supreme Court of the
State of Missourl held:

"The right of the office of City Attorney of a municipality
does not involve the title to any office under the State, The
office of City Attorney of a city is ot an office under this
State, but an office under the city.

We therefore answer that members of the college staff are not
prohibited by Sections 33 and 40 of Article 16 of the State
Constitution from holding office under the town of College
Station,

The Opinion rendered by this Department on December 10, 1938,
is hereby overruled and withdrawn.
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