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Fonorable Joe J. Tisher
District Attorney
San Aurustine, Texas

Deaf Sir:

%e are in receipt of yo v
you request our opiniqn in _ o
1. Does the hoaxd of tiusteed hava tho anthority-to
.contract with a sy of & eonsolidated common -
school district 6n ‘hs Dasis? i
2. 1If sg 'ntraet begin as apeoiried 1n
Article 2781 at sone othcr data?

teas rbr a consolidated cugnnq

school dist ) . 8 ' ¢ the authority to meke a
twefe pontht contra-t wodld the ‘school district be lia~- -
b onths, vhnxu a twelve months eon-
trac

Telates tu teacherB' gontracts made by'boards of trustees of ¢itlies,
towns and : 2t school districts and provides. that “all

: nets made by truetees of independent school
districts with\employees herein meftioned shall begin on July lst
and end on June 30th of the year termimating the contract.” From
your letter we gather that the distriect to which you refer is
governed not by Article 2781, but by Article 2809, Revised Civil
Statutes, the appliceble parts of which read as rollows-

"The board of trustees S0 elected shall employ &
superintendent for the district, who shall be elected for
one year or for two years as the trustees may determine,



Ly —

Fon. Jee. ¢. Fisher, forii 3, 1936, Psge 2

and wro, in addition vc tis duties e&s superintendent,
sheld be & rLeachber in one of the elementary schocls or
the nign schocli of the distriet. . . . Contracts between
the trustees snc the distriet superintendent and teachers
shall Le in writing and subject to the approvel of the
county superintendent of the county wherein such distriect
is situated.”

Keferring briefly to Artiecle 2781, you will notice thaet
sare does not in its terms eauthorize the making of twelve months
ccntracts by trustees of independent school districts, but rather
proceeds upon the assumption that such contracts could be made,
and righily so we think, Article 2809 provides for the employment
of a superintendent for a term of one year or for two years as the
trustees may determine. 7The statute does not undertake to set out

. 4n 8et4il just what the contract shall contain. It dces not require

*  that the teacher or superintendent shall be paid monthly for twelve

" months or monthly for nine months only. IJf the parties should agree

to {t, there is nothing to prevent their contract being for the
superintendent to receive his year's salary in twelve monthly .. ...
installments. It is 1nmatoria1 that he may be in active aervioe &

only nine months during the year. Even though he were otherwise -:

- entitled to receive the whole year's pay during the nine months of.

- sctive service, nevertheless, it would be within his power to post-
pone the acorual of a part of that salary so that same shall fall
due during the three summer months that he is not in active servige.

"« The superintendent having agreed to that, it would be a matter of’

- whioch the school distriet having so eonxracted eould not ¢
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- sameyy

f Qur answer to your first queation, therefore, is in the arrirnativa.

It has already been noted that Article 2781 does not apply
to the district under consideration. Even if it did, it has been
- held in the case of Smith v. Martin Independent School Distriet,
85 S. ®. {2) 853, that a superintendent would not be precluded from

Tecovering on a twelve monthe contract, notwithstanding the beginning

date is fixed at a date other than July lst. Our answer to your
segcond guestion, therefore, is that it is not necessary to the
validity of the contract that the beginning date of the same shall

be Julylst. In view of the above answer to your rirst two questions,

there ;s no need to answer the third.
Yours very truly

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
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