GERALD C. MARN
ATTORNEY aENanat.

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

April 25, }959

Hoporeble H. ¥. Pitman
County Auditor
Fayette County
LaGrange, Texas

Desr Mr. Pitman:

ave been unadle to
ge, and trust that

y owns gertain sschool
uaty and has same leased for grass,
eods of uhieh aro credited to the Availadle

i4 lapd is slsc leased for cil; the
ney for oil iz placed to eredit of The

ent” School Fund enfl’ this fund 18 invested
returns £ror theinvestment goes to the
available school fund.

*Singe the land 1s sc¢ fer from this
county and more oil ectivity, it requires occasional
trips to that county to attend to the leases eto., and
in the past the expense of such trips has been pai
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out of the General Fund of the county dbut since
the Avallable School Fund gets ell the revenue
from the investments, I will thank you to advise -
Is 1t legel to pey the necessary expense of seld
trips such as traveling expense, hotel bili, ete.,
cut of the Avalladle School Fund? Or should the
exnense be pnid out of the General Fun? of the

County?®

Relative to the expenditure of the avaliladble
{ree school fund, that portion of Artiocle 2827, Revised Civil
3tatutes, 1925, meterial to your inquiry, reads as rollo-:z

: "The publie free school fund shall not’
be expended except for the following purposes:

"l. The Btate and county aveilsble fund
.shall be used exclusively for the payment of
teachers' and superintendents' .salaries, fees for
taking the scholastic census, and interest on
money borrowed on short time to pay salaries of
teachers end superintendents, when these salaries
become due before the school funds for the current
year become avallable; provided that no loan for the
purpose of the paynont of tesachers shall be paid
out of funds other than those for the then current

year,"

You are reapbotrully.advised that, in our :
opinion, the travelling expenses, hotel bill, etc., inourred
in attending to leases on lends held by a oounty for educa-
tional purposes could not, under Article 2627, supra, be
legally paid out of the rentes derived from said land; the
purpoges for which the available school funds may be o:pendeq
are enumerated in the statute above quoted; those funds may
not, therefore, be spent for purposes not enumerated in the -
statute.

' You are further advised that in the opinion
of this department, the expenditure wes properly charged to-
and paid out of the General Fund of the county,
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Truting that this answers your ingzuiry,

we reaain
Yours very truly
ATTORNRY GENBRAL ur TEXAS
Bes
PROVED:




