THE ATTORNEY GENERAKR.
OF TEXAS

AUSTIN 11, TEXAS

Mr, Tom C. King
State Auditor
dustin, Texas

Dear Sir:

Opinion Ne. 0-550
Re: Appropriation Bill 45th legise-
lature, 1937, Sec. 2(a) — Institu-

el amat Daoad —‘-n Peanassd mdd Mewtanet
ViVAEL ROUTLPUR =< DymLW 01 VOLUuIOL
pnrohuos.

‘la have your letter of l!ovembor 9, 1939, requesting an opinion

upon the following queutionas

*(1) Is the requirement tho.t supplies snd equip=
ment for such institutions be puichased through the

_Board of Comtrol equelly eppliocable to such purchases

A8 &re mid for mrl-. ‘of 4nstitotionsl muein-l:s- under

the authority of said Seotion z(.) of the Appropriation

Aot

"(2) Ie 'l-.he excoption to tha'b requiment relat-

R, P |

ing to.* tatrictly perishable goods!, the only exeeptlon

- now in foroe ‘other than thet mquirod ot‘ in the next

questiont

"(5) Does the last centonoe of said Bubaeot:.‘.on 13
in the appropriation Aot serve to tike such institutions
out of its operation to t he extent that they are therely
empowered to contract for printing and stationery to be
used for administrative purposes, end not to be used or

' grecesand in axy way by -l_-.ha!r own printing plant?®

Tyes,"

© Beotion 4{‘
8,8. Pe 941) declares

Wo beg %o advise tho.t your first ‘question should be answered
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2L wae uono

po\./‘

“®That 'ull ‘belances in the institutional funds of
the several Btate institutions named in this Aoct, at
the closs of the fiscal year ending August 81, 1937,
including balances in their revolving funds at that
time, and the entire income to said funds during esch
of the two fiscal years ending Angust 31, 1938, end
August 51, 1939, which are not otherwise annmnriated

- e ~ eI SR Es =%

for eithar or both of said fiscal years are hore’oy
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appropriated for the support, maintwnance, oper-
ation, and improvement of said 8tate institutions
during each of the said fiscal years, respectively."”

Article 634, R.C.S., declaress

“The Board of Control shall purchase all the
supplies used by each Department of the State Govern-
ment, including the State Prison System, and each
oleemosynary institution, Formal school, Agricultur-
al and Mechanicsal College, University of Texas, and
oach md all other State Schools or Departments of the
State Govermment heretofore or hereafter oreated.
Such supplies to include furniture and fixtures, tech-
nical instruments and koks, and all other things
required by the different depertments or institutionms,
exoopt striotly perishable goods.™

Article 642 further provides:

_ "The Foard shall contract for all supplies, mor-
chandise and articles of every desoription needed for
the mairkensnce and operation of such institutions,
oxcept those supplies designated as perishable, and
supplies of a specliel character, as books for libraries
end supplies for the laboratories and leboratory work
and instruction, and any special supplies for instruc-
tion, demonstration and research for educational in-
stitutions, to be designated as "Special Supplies for
Educational Institutions.t The Board shall base its
contracts upon estimates to be furnished the Boaré by
the superintendents, by the first of April of each year,
for the entire year,"

These and other general statutes make clear the state policy
that the Board of Control shall comtract for the purchase of supplies for
our State departments and institutions where spsolal exeception is not
otherwise made,

8o that, if Seotion 2(a) of the lsst appropristion Act could
reaaombly receive the interpretation that it was contemplated such belances
should be expended in purchases by institutions, it would not require that
gonstruotion, for it would put the Appropriation Act in confliot with the
general statutes above quoted, and it is well settled that an appropriation
bill oannot repesl or impair the foroe of & general statute,
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Your second question should likewise be answered "yes," for
"striotly perishadle goods™ are excepted from the provisions of Article
634 above quoted. -

Subsection (13) of Section 2 of the Appropriation Agt referred
to in your question Fo, & is as follows:

"All printing and stationery shall be purchesed
through the Board of Conmtrol and shall be confined to
such articles and quantities as selected and contract-
ed for by said Board, exocept said printing provided by
law to be done by several of the State lnstitutions.
No embossed or emgraved printing or stationery shall
be purchesed. This subssotion shell not be applicable
to any institution whioh operates its own printing
leo' ’

The obvious purpose of this subsection is to except those State
institutions that are authorized Ly general law to print such things, from
ths requirement that all printing end stationery for the 8tate departments
and institutions shall be purchased through the Board of Control, It was
not meant thereby to authorize those institutions empowsred to do such
printing to mske ocontraoct for purchase of printing and stationery to be
used for administration purposes and not to be used or processed in any
way by their own printing plant, In other words, the exception contained
in the last sentence of Subsection (13) was meant to authorize such -
institutions to do printing (as Yy gemersl law they have been suthorized)
Tat not to contract for the purchase of printing end stationery -- this .
being for the Board.

) Yory truly yours
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

. /s/ Ocis Speer -

Assistant
0S:MRsegw
APPROVED NOV 17, 1939
/s/ GERALD C. MANN
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