
THEA~~OIC~~TEH' GENERAL 

OPTE~A~ 

Honorable Fred Erisman 
Criminal District Attorney 
~EtFegg~*uIlty 
Lagview, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. O-952 
Re: Validity of Teachers' Contracts. 

We are in receipt of your letter of June 8, 1939, in which the follmlng 
facts and questions are 'presented for ov opinion. 

You state zthat on March 30, 1939, three days prior Go the school trustee 
election, 'the trustees, of the White Oak Common School elected teachers for 
the next two years and executed their contracts. Only two of the three 
trustees signed the.cctitracts, and at the following elec'tion one of these 
trustees was defeat&end the present Board, as now constituted, has refused 
to recognize five of the teachers'with whom contracts were made &I March 
30, 1939. 

You wish to knar vihether the five contracts mentioned above are such leg+1 
and binding c&tracts that the 'County School Superintendent must approve 
them, in the absence of any other showing of fraud or the like. 

Your also state that the present Superintendent has e valid contract for 
two years, with one year remaining to be served. The Board of Trustees 
desires to dispense with his services and ask that he vacate .the premises 
forthwith. They also desire to pey his entire salary for the remaining 
year under this contract. 

You wish to be advised as to whether the Board of Trustees ten legally take 
such action. 

Article 2750a, Revised Civil Statutes, 1925, provides that common school 
district trustees may make contracts with teachers for a period of time 
not in excess of two years, and further provides that no contract '&y be 
signed by the trusteed until the duly elected trustee has qtilifiea and 
taken the oath of office. 

This department construed the above statute in Opinion No. O-04, ~dated. 
March 16, 1939, addressed to the Honorable Emmett Wilburn, County Attorney, 
Center, Texas, in which it was ruled that a common school district trustee, 
whose term of office expires on May 1, may join with,one of the remaining 
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trustees and execute valid teachers contracts fbr the next year, prior to 
the election of the new trustee. We enclose herewith a copy of that opinion. 

It has been repeatedly held that teachers' contracts for common school 
districtsare not binding until they have been approved bY the County 
Superintendent; however, it does not follow that a duly elected Board 
of School Trustees may, without cause, refuse to honor teachers' 
contracts entered into by their predecessors before such contracts have 
'been approved by the'County Superintendent. 

In Miller vs. Smiley (T. C. A. 1933) 65 S. W. (26) 417, writ of error 
refused, the court stated: 

'we cannot bring ourselves to believe that a mere fortl::'-~ 11 change 
in the membership of the board, prior to the formal approval of the 
County Superintendent of the lawful contracts theretofore made by the 
board, permit such contracts to be arbitrarily revoked by the naw bcd)rd 
and the County Superintendent without any charge of fraud, impositioil 
or mutual mistake, and with no hearing given the teacher on such in- 
tended revocation of their ~ contracts. 

'It+eema to us that to hold otherwise would be to violate the plainest 
priiioiples of fairness and justice, and to acquiesce in arbitrary and 
dictatorial powers not conferred by our statutes upon the boards of 
school trustees or County Superintendents." 

See also White vs. Porter, 78 9. W. (2d) 287. 

It is our opinion that in the absence of some other valid reason, other 
than a mara change in the membership of a school board, the COU&' school 
Superintendent should approve the five contracts mentioned above. 

In Temple Independent School District VS. Proctor (T. C. A. 19%) 9'7 S. 
W. (26) 1047, (writ of error refused), it was held that % School Super- 
intendent could &force his legal possession of such Offbe .by injunction 
as against illegal attempts on the part of a Board of Trustees to oust 
him. The judgment of the trial court, which was affirmed, restrained the 
Board from expending public funds for the purpose of Paying another 
Superintendent. The court stated: 

"The injunction against interference by others \:!th his pOSSeSsion 
of such office at least up to September 1, 1936, was clearly 
authorized." (Underscoring OUrs.) 
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It is our opinion that the Board of Trustees may not dispense with the 
services of a Superintendent who has a valid contract, and order him to 
vacate the premises ~forthwith, and the fact that the Board is willing to 
;~sy him his full year's salary is not controlling. 

Yours very truly, 

ATTORNEX GENERAL OF TEXAS 

*I Cecil C . Cammck 

By 
Cecil C. Camwcb 

Assisi;ant 
.., 
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