
Hon. B. M. Whiteacre Opinion o-969 
County Auditor Be: Is It necessary for citizens 
Grayson County of an Incorporated clty~ or town 
Sherman, Texas (which said city or town levies a 

poll tax9 to possess a poll tax In 
the city or town In order for them 
tb quaIlfy as Voters In a county 

Dear Sir: prohibition election? 

Your request for an opinion on the above stated ques- 
tion has been received by this office. 

Sections 1 and 2 of Article 6 of the State-Constitu- 
tion read as follows: 

aSec~i 1. The following classes of persons 
shall not be allowed to vote in this state; to wit: 

"First: Persons under twenty-one years of age. 

"Second: Idiots and lunatics. 

"Third: All paupers supported by any county. 

"Fourth: All persons convicted of any felony, 
subject to such exceptions as the Legislature may 
make. 

"Fifth: Al.1 soldiers, marines and seamen, em- 
ployed in the service of the Army or Navy of the 
United States. Provided that this restriction shall 
not apply to officers of the National Guard of Texas, 
the NationaI Guard Reserve, the Officers Reserve 
Corps of the United States nor to enlisted men of 
the National Guard, the Na i, ional Guard Reserve, and 
the Organized Reserves of the United States, nor to 
retired officers of the United States Army, Navy and 
Marine Corps, and retired warrant officers and re- 
tired enlisted men of the United States Army, Navy, 
and Marine Corps. 

tlSec. 2. Every person subject to none of the 
foregoing disqualifications, who shall have attained 
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the age of twenty-one years and who shall be a 
citizen of the United States and who shall have 
resided in this State one year next preceding an 
election and the last six months within the dis- 
trict or county in which such person offers to 
vote, shall be deemed a qualified elector; pro- 
vided, that electors living in any unorganized 
county may vote at any election precinct in the 
county to which such county is attached for judl- 
cial purposes; and provided further, that any 
voter who is subject to pay a poll tax under the 
laws of the State of Texas shall have pala said 
tax before offering to votes at any election In 
this State and hold a receipt showing that said 
poll tax was paid before the first day of Febru- 
ary next preceding such election. Or if said 
voter shall have lost or misplaced said tax re- 
ceipt, he or she, as the case may be, shall be 
entitled to vote upon making affidavit before 
any officer authorized to administer oaths that 
such tax receipt has been lost. Such affidavit 
shall be made in writing aud left with the judge 
of the election. The husband may pay the poll 
tax of his wife and receive the receipt therefor. 
In like manner the wife may pay the poll tax of 
her husband and receive the receipt therefor. 
The Legislature may authorize absentee voting. 
And this provision of the Constitution shall be 
self-enacting without the necessity of further 
legislation. 

lows: 
Arttele.1630, Revised Civil Statutes, reads as fol- 

"The City Council shall have power to levy 
and collect an annual poll tax, not to exceed 
One ($WXJ)Dollar of every inhabitant of said 
city over the age of twenty-one (21) and under 
sixty (60) years, those persons exempt by law 
from paying the State Poll Tax excepted, who is 
a resident thereof at the time of such annual 
assessment.n 

as follows: 
Article 2955, Revised Civil Statutes, reads in part 

"Every person subject to none of the fore- 
going disqualifications . . . shall be deemed 
a qualified elector . ..j provided that any 
voter is subject to pay a poll tax under the 
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laws of this State or ordinances of any city 
or town in this State, shall have paid said 
tax before offering to vote at any election In 
this state and holds a receipt showing that 
said poll tax was paid before the first day of 
February next preceding such election . ~. . .'I 

Article lC30, supra, authorizes cities to levy an 
annual poll tax of One Dollar ($1.00) and Article 2955, supra, 
expressly provides that a voter must pay his city poll tax in 
order to qualify as a voter in any election. These two arti- 
cles when considered together, disqualify all voters in all 
elections who fail to pay their city poll taxes in the manner 
and at the time provided by law. 

We quote from the case of T. E. Po?Jell et al VS. City 
of Beard et al, decided by the Supreme Court May 31, 1939 (not 
yet reported) as follows: 

"Under the Constitution and laws of this 
state, a voter subject thereto must pay his 
city poll tax at the time required by law, in 
order to qualify as a legal voter in any elec- 
tion in this state." 

We quote from the case of Savage vs. Umphries, 118 
S.W. 893, as follows: 

"It is true that where the Constitution 
of a state fixes the qualifications, and de- 
termines who shall be deemed qualified voters, 
in direct, positive, and affirmative terms, 
these qualifications cannot be added to by 
legislative enactments, yet, as the constitu- 
tional provision in section 2 1 Art. 6, herein- 
before quoted, required that any voter who IS 
subject to pay a poll tax under the laws of 
the state of Texas shall have paid the tax 
before he offers to vote at any election in 
this state,' it cannot be said that this quali- 
fication is added to by the legislative enact- 
ment which requires the payment of a city poll 
tax by a voter who is subject to its payment; 
for such tax is required under the laws of the 
state of Texas, though it be a municipal tax, 
for no tax can be levied by a city unless it 
is done under the laws of the state. McCormick 
vs. Jester (Tex.Clv.App.) 115 SW 278; People 
vs. Teague, 106 N.C. 576, 11 S.E. 665." 
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Also see the cases of Linger vs. Balfour, 149 SW 795 
and Bonham vs. Fuchs, 228 SW 1112. 

In view of the foregoing authorities, you are respect- 
fully advised that it is the opinion of this department that 
any voter subject to the payment of a city poll tax must pay his 
city poll tax at the time required by law, in order to qualify 
as a legal voter in a county prohibition election or in any 
election in this state. Al.1 opinions of this department hold- 
ing the contrary are expressly overruled. 

Trusting that the foregoing answers your inquiry, we 
remain 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By /s/ Ardell Williams 
Ardell Williams, Assistant 

APPROVED JUN 21, 1939 
/s/ Gerald C. Mann 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

APPROVED: OPINION COMMITTEE 
BY: DDM, Chairman 
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