
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OFTEXAS 

AUSTIN 

GCULD C. MANN 
.-“” ..*UIL 

Honorable C. J. 
Co'unty Auditor 
Xueces County 
Corpus Chrlatl, 

Dear Slrx 

Vllds 

ticnsr 
Your request following ques- 

e of marking 
ossor-Colleo- 

d the taking of 
y Tax kaaessnrs by 
lolatlon ai Sootion 
farring tc oountles 

00.00 per annum? 

d your answer to QUr?StiOn number 1 
the employees did not teke an 

T3. Would the paynent for ovortlme to e1p- 
ployoea who sra drawing the maxlmm salary al- 
lowed under Sectloa 3 of Artlola 3902 be a 
violation of that Artlola?* 

Artlols 3902# Revised Civil Statutes of Texas, 
in part, reads as follows: 
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Whenever any district, counte or nroo!nct 

officer shall require tho services of deputies, 
asslstnnts or olerks in the nerformanoe of his 
duties he shall apply to the County Covmlsslcnars* 
Court of his county for authority to appoint euch 
deputies, assistants or olerks, stating by sworn 
application the number needed, the position to be 
filled and the amount to be paid. Said applloa- 
tlon shall be accompanied by a statezent sbowlng 
the probable rocelpts from fees, aommlsslons -and 
oo-Apensatlon to be oolleoted by said office dur- 
in3 the fiscal year and the probable disbursements 
whloh shall lnolude all salaries and oxponsas of 
said oftloe; and said court shall make its order 
nuthorlzlng the appointment of such deputfes, 
assistants and clerks and fir the compensation 
to be paid the.m within the llmitat6ons herein 
prescribed and determine the nuzbor to be appolnt- 
ed as inthe dlscretlcn of said court may bo proper; 
prorldcd tbst in no case shall the Coms&sloners* 
Court or any mczber thereof sttezpt to influence 
the aorointzient of any person as deouty, assistant 
or clerk in any office. Upon the entry of suoh 
order the officers applying for such asslGtants, 
deputies or clerks shall be authorized to appoint 
them; provided that said compensation shall not 
exceed the maxlmun amount heroinafter set out. 
The oompensatlon which may be allowed to the deputies, 
as?istants or clerks above named for their services. 
shall be a reasonable one not to exceed the iollow- 
lng amounts: . . . . (Underscoring ours) 

Yn counties having a population of thlrty- 
seven tbousond five hundred and one (37,501) and not 
core thon sixty thousand (60,000) lnhabltonts, first 
assistant or cblef deputy not to exceed Twenty-one 
Hundred ($2100.00) Dollars per annum; other assistants, 
8e2uties or clerks not to exoeed Eighteen Iiundrod 
($lSOO.OO) Dollars per annui eaoh. Provided that 
nothing in this Act shall be oonstrued as repealing 
or affeotlng Section 2 of R. B. NO. 694, Chapter 315, 
Acts 1935, Forty-fourth Legislature, page 724. . . .* 

The population of Nuaces County. Texas, aooordlng 
to the 1930 Federal Census in 61,779. 

wConmlosloners* Court are courts Of 
llnlted jurlsdlotlon, in that their author- 
lty extends, only to matters pertaining to 
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the Ganoral welBfr6 of their respootlvo 
oountlas and that their powers nra only 
those expressly or lnpllodly oonierrad u?Oir 
t!+em by low, - that is, by the Constitution 
snd statutas of ,the state.* 11 Taxes Jurls- 
prudence 564-565. 

*The appolnt:cent of deputies, ctlof 
clerks’, or assistants by oartoln olfloera 
is ~poclflcolly authorized by the stetutes. 
Under the fianaral statutory law, corrnty 
offloers oomlne within tha provlalons of 
the ziarlzum fee bill are required to apply 
to th6 oot;l:5issioners'~courtffor authority 
to appoint deputies, asslstrtnts or olerks, 
end awh oourt may naka an order auth,orlz- 
lng their appolntmont, dotermine the nun- 
ber to be appoln!ad, and fix the cozponsa- 
tlon to Abe paid them within oortnln pra- 
scribed limits. In no ease nay the oom- 
slsaioaets' oourt or any member thereor 
atte.mpt to influence the appointment of 
any person as deputy, assistant or clerk in 
any office. Prior to the Bna-tmont of 
the zoneral statute county offloezs deter- 
mined for tiiems~6lves tha qucstlon of empltiy- 
lng deputies, and made cont.racts for their 
oorjpansntlon, but now the State Cetorzinas 
tba necessity for e;nploylne thaui and their 
aumber ,aad oozpensatlon. 

"The authority thus conferred tipon 
the com.zlsslcners* oourt to aoslst in ths 
appolntzont of deputies can be exerolsad 
only in the ;Paaner presorlbed. If tho 
stotutory reyulroments are not compllad 
slth, the appolntzent of a deputy IS void, 
rend ha pap be ousted through quo warrant0 
prooaedln,~s at the instance of the State. . . ." 
Texas Jur.Ptprudenoe, Vol. 34. I 155, p* 602. 

*This provlslon manifests a pub110 
polloy to enpower oounty and preolnot Olfl- 
oera gonerally to solaot their Laputlcs and 
asSlst9ntS, and tc forbid the ComzAssicnera~ 
Col;rt frot attospting to lnfluonoe thorn in 
tho eeileotlon of tholr assistants.. 'The 
roason.fGr this polioy is that OffiOerS 
eleotad to dlsohargo pub110 trusts, end 
upon who% the respoaslblllty for tho pro- 
per 
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per dlsoharne thereof rests, should be free 
to seleot persons of their own oholce to 
assist them." Neeper vs. Stewart, 66 S. E. (2d) 
812. 

The statutes do not provide for such offices as, 
vRepresent3tlves of the Cormnlssloners~ Court*. 

The Deputy Tax Assessors-Collectors are the 
deputies of the Tax Assessor-Collootor, responsible to 
their superior and enployor, the Tax Assessor-Collector, 
and are not "representatives of tha Co~nmlsslGnersf Court", 
.and are not responsible to the Connisslonerst Court. 
They may be dlsohor&ed by the Tax Assessor-Colleotor, 
lut not by the Com3&vsloners* Court. 

In answer to your quest&s, you are respect-' 
fully advised that it 1s the opinion of this departzient 
that there are no such offices atie?representatlves of the 
Comzlssloners* CourtH; that the Coznlssicners* Court 
has no authority to employ ciame either as Wrepresentstlves 
of the Coavlssloncrs* Court" or as "deputies of tho Tax 
Assessor-COlleotorW, regardless of whether such purported 
representatives of the CommloslGners* Court take an oath 
of off100 or not. 

You arc further respeotfully advised thet It la 
the opinion of this departslent that the Tax Assessor- 
Collector of EJueces County, Texas, may apply to the 
Coinmissioners* Court for authority to appoint dcputlos, 
statIn the number he de3irea to appoint, the positions 
tG~he'~flllad, and the anou,nt to be paid each, which shall 
be presented in his svorn applloatlon to sold Covn&sloners* 
CGUrt, cs outlined in Article 8902, Revised Civil Statutes 
of Texas. The 3alary of the first assistant Gr ohlef 
deputy shall not exoeed $2.100.00 por annum and the salary 
of other deyutles, clerks or assistants shall not exceed 
$1,800.00, In your county, under Seation 3 of Artlole 
3902, Revfsed Civil Statute3 of Texas. 

You sre further respaotrully advlsod that it 
1s the opinion of this dcpartmtlht that the marinum solary 
a lecal deputy Tax Assessor-CoLIeotor, other than the 
flr3t aaslstant or ohlef deputy, may reoelve in one year 
in &,800.00. There is no provlslon made la the statutes 
for WovertiOe pay or salary". 
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Trusting 
quofitlons, ue are 

that this sntlsfaotorl:y answers y&r 

Yours very truly 

ATTOSfsiP G'"?.RJ.L OF TZXAS 

I%. J. Fannlug 
Assistant 

APPROVEDAUG 12, 19% 

&u.u 

4lTORKEY GENEFU OF 'I%%@ 


