
Hon. H. A. Hodges 
County Auditor 
Williamson County 
Georgetown, Texas 

Dear Sir: iEini,on No. O-1445 
: When the sheriff makes a trip 

to serve a process, either 
civil or criminal, and fails 
to locate the person.on whom 
the process is to be served, 
is he entitled to the &! per 
mile as set out in Article 
3899(b)? 

Your request for our opinion on the above stated question has 
been received by this department. 

Article 3899(b), kevised Civil Statutes, regarding certain 
officers who receive a salary as compensation for their 
services, reads in part as follows,: 
II . . ..The Commissioners' Court of the county of the sheriff's 
residence may, upon the written and sworn application of such 
officer, stating the necessity therefor, allow one or more 
automobiles to be used by the Sheriff in the discharge of 
official business, which, if purchased by the county shall be 
bought in the manner prescribed by law for the purchase of 
supplies and paid for out of the general fund of the county 
and they shall be reported and paid in the same manner as 
herein provided for other expenses. 

"Where the automobile or automobiles are owned by the Sheriff 
or his Deputies, they shall be allowed four (44) cents for 
each mile traveled in the discharge of official.business, which 
sum shall cover all expenses of the_maintenance, depreciation 
and operation of such automobile. such mileage shall be re- 
ported and paid in the same manner prescribed-for other allow- 
able expenses under the provisions of this section. No auto- 
mobile shall be allowed for any Deput Sheriff except those 
-regularly employed in outside work. f tshall be the duty of 
the County Auditor, if any, otherwise.the commissioners' 
court, to check the speedometer reading of each of safd- 
automobiles, owned by. the county once each month and to keep a 
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public record thereof; no automobile owned by the county 
shall be used for any private purpose...." 

Our statutes specifically provide certain-fees for mileage 
that a sheriff is entitled to receive when serving both civil 
and criminal process when such service is actually made; 
however, this department has repeatedly held that a sheriff 
cannot legally charge fees for mileage traveled in attempting 
to serve civil or criminal process, meaning those fees pro- 
vided by statute for serving such process. 

Referring to Article 3899, Section (b), supra, we quote from 
an opinion written by Hon. Joe J. Alsup, Assistant Attorney 
General, addressed to Hon. J. A. Belger, County Auditor, 
Travis County, Austin, Texas, January 13, 1936, as follows: 

"Under the terms of said law we think it is evident that such 
mileage must be considered as an expense and not as a fee. 
A fee is somewhat a remuneration for services rendered while 
the four (44) cents per mile spoken of herein is mere in the 
form of remuneration for money expended. We, therefore, 
conclude that the same could in no wise be~.considered a fee." 

You are respectfully advised that it is the opinion of this 
department that when a sheriff is acting in good faith and 
receives a salary as compensation for his services he should 
be paid the sum of four (44) cents for each mile traveled 
by automobile while attempting to serve either civil or 
criminal process upon the person whom the process is to be 
served although ,the sheriff fails to serve such process, 
provided the automobile is owned by the sheriff.. 

Trusting that the foregoing answers your inquiry, we remain 

AW:AW/cg 

APPRovm SEPTEMBER 23, 1939 
s/ Gerald C. Mann 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

Very truly yours 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
s/ Ardell Williams, 
By .', 

Ardell Williams 
A~ssistant 

Approved Opinion Committee 
BY m, Chairman 


