
3%~ ATTORZNEY GENERAL 

OF TEXAS 

Honorable Stanley Tlmmins 
County Attorney 
Marshall, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-1520 
Re: Should a release of a deed of trust 

or mortgage be filed by the county 
clerk in the Deed Records or the'~ 
Deed of Trust or Mortgage Records? 

We have your letter of recent date submitting the 
above questlon for an opinion by this department. 

There being no question as to a release of a mortgage 
or deed of trust being entitled to be recorded, Article 6626, 
R. C. 9. of Texas, 1925, Pegram v. Owens, 64 T. 47’5, if properly 
acknowledged or proved as provided by law, we get into the prln- 
clpal question at once. . . 

In your letter you set out in full Article 6601, 
R. C. 9. of Texas, 1925, which we quote: 

"All deeds of trust, mortgages or judg- 
ments which are requtred to be recorded Fn 
order to create a judgment lien, or other in- 
struments of writing intended to create a lien, 
shall be recorded in a book or books separate 
from those in whichedeeds or other conveyances 
are recorded." 

This article was passed, Acts 16th Legislature, 1879, 
as Article 4304 of the 1879 Revised Civil Statutes, which took 
effect September 1, 1879. 

As it relates to your question, it is significant 
that Article 6601 was passed many years after the general regis- 
tration laws which were passed, Acts 1836, pi 155; P.D. 4979; 
G. L.;vol. 1 p:1215, and Acts 1846, pa 236; P. D. 5001; G. L., 
Vol:2, p. 1542, and whidh have remained unaltered since that 
time, in so far as they affect the question submitted by~you, 
exceBt for the-special provisfon.contained in Article~~6601. 
Articles 6591-6596, and Article 6626, R..C. 9. of Texas, 1925. 

Section 35 of the Act of 1836 provides: 
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"The clerks of the county courts shall 
be the reborders for their respective counties, 
and it‘shall be their ditty to record all deeds, 
conveyances, mortgages and other liens, and all 
ether instruments of writingrequired by law to 
be recorded in.thelr offices, which are pre- 
sented to tiem, provided e . s .'I 

Nothing Is said In the Act of 1836 with regard to the manner of 
recording to be used by the clerk. 

Sections 1 and 4 of the Act of 1846 provides: 
f, s e . That the clerks of the county 

courts of the several counties of this State 
Shall be the recorders for their respective 
counties; they shall provide and keep In their 
offices well bound books, In which they shall 
record, In a falr'and legible hand, all lnstru- 
tiefits of writing authoriz6d or required to be 
recorded in the recorder's office of their 
respective counties, in the manner herelnafter 
provided. . O *" 

,I a D * that It shall be the duty of each 
recorder to i?ecord in ,the books provide&for 
his office, all deeds, mortuaaes,, convtiyhnces, 
deeds of trust, bonds, covenants. defeasances, 
6r~otheF‘insti?ument3 of wr.lting of or cbn- 
cei'lllng ariy lands, and tenementi,/or goods and 
chattels, or movable property' of any descrlp- 
tion, in his county, which shall be proved or 
acknowledged according to law, and delivered 
to him to be recorded In his office." 

Substantially the same language is used in'~Artlcles 
6591 and 6626 of the 1925 Revised Civil Statutes cls was used in 
Sections 1 and 4 of the Act of 1846. It Is to be noted that 
Sections 35, 1 and &‘quoted above arJe~ silent as to whetherthe 
clerk should record t,he fristruments hained, all in one bobk, or 
whether he should record theme iti separate books.- Books are only 
rgferred to in Sections 15, 16 and 17 of the Act, which sections 
have to do with indexing. 

In vieVd of the failure of the Legislature and the 
Congress to ptiovide for a separate record of Instruments intend- 
ed to create a lien in 1836 or 1846, and In vfew of the fact tkst 
%he~Legislature dfd so provide irithe rbvisloii of 1879, we must 
ascribe sbme purpose or intent to Its latter action. Then the 
question arises, did the Legislature intend that the, "separate 
record" referred to by you as the Deed of Trust or Mortgage Record 
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be devoted' exclusively to the recording of instruments intended 
to beBh3 a lien, that is, separate from the book.contalnirg 
conveyances. In our opinion, that was its Intent-t; and this con- 
cluslon Is supported by the following statement made by the 
court In the case of Lewis v. Phillips, 90 S.W. (2d) 310, 312:: 

” . . . .the~county clerk is re.quired to 
record deeds of trusts, mortgages, .judgments re- 
corded for the purpose of creating a lien, or 
bother instruments of wrlting intended to create 
a lien in a book or books separate from those in 
which deeds or other conveyances are recorded. 
Rev. St. Art.' 4304. This s'catut'e contemplates 
that liens shall be recorded separately from 
absolute conveyances, but not from each other....." 

Our conclusion as to the intent of'the Legislature Is 
further supported by the lmpllcation to be drawn from Article 
5523,-R. C. 9. of Texas,~ 1925, which Is a limitation statute; 
that'artlcle provides that extensions of-liens created by mort- 
gages or deeds of trust shall be "filed'and recorded in the' 
manner prov3.ded for the acknowledgment and record of conveyance 
of real estate," which of course refers to the Deed Records. 
The Legislature evidently intended that nothing but the lnstru-, 
ments intended to create the lien, and not those which extend- 
ed or extinguished it should be filed In the "separate books." 

Another reason for holding that releases of mortgages 
and d-eeds of trust should not be filed in the Deed of Trust OF 
Mortgage"Records Is that such a release has the effect of and Is, 
in its nature, a deed or convevance. As said by the court in 
the case of Baldwin V* Drew, is0 9-W. 614. 

"Under the common law, conveyances are 
classified, first, as original or primary con- 
veyances, which are t.hose by means whereof the 
benefit or estate is created or first arises; 
and, second, derivative or secondary conveyances, 
whereby the benefit or estate originally created 
is enlarged, restricted, transferred or extin- 
guished. OrigInal conveyances are the following: 
Peoffment, gift, grant, lease, exchange an.d 
partition. Derivatives are release, confirma; 
tion, surrender, assignment and defeasements. 
Blackburn, Vol.. 1, pp- 339, 310. 

On this point see also 18 C. J. 153; Harrison v. Boring, &+ Tex. 
255, 262; Smith, et al, v. Cantrel, et al, 50 9. W. 1081. 

Therefore, it is our opinion, and you are so advised, 
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that releases of mortgages and deeds of trust should not be 
Pil--ed.by-the county clerk in the Deed of Trust or,Mortgage Re- 
cords, but belnu'ln their nature conveyances, should be filed 
in the Dead Records. 

The question submitted by you'and the answer given 
go*merely-to-the,proper procedure. to be follo%ieSby'the-'coiintg 
clerk. Article 6601 is merely dlredtorg. Kehnard v:Mabry';, 
78'.Ter. 151,~ 14 9.W; 272. -The bffect oi'the filing or regls- 
tratlon of the release'would~remaln unchanged, regardless of ~' 
whihh of the books or re%ords under discussionthe county clerk 
might use 1n:recordlng same. 
App.) 271 S.W. 196. 

Article 6596; David v. Roe (Clv. 

Trusting that the above satisfactorily answers your 
inquiry, we are, 

Your2 very truly 

ATTORNEY GENERAL OF ~TEUS 

By s/James Noel 
James Noel 
Assistant 

JN:LW:wc 

APPRC!lRD NGV 20, 193q 
s/Gerald C: Mann 
ATTORNEY GE@RAL OF TEXAS 

Approved Opinion Committee By s/BwB Chairman 


