
Hon. Ceo. Ii. shf3ppard 
Co;;~~~yr oi Public 

oplnlon Ho. 01157l 
Re: Traveling expense8 of (a) 

district judges and dlr- 
Austin, Texas trict attorneyr, (b) or 

state employee8 protided 
for in the departmental ap- 
pro rlatlon of the Forty- 
81 x! h Legidature. 

Dear Sir: 

We have your letter of October 9, 1939, wherdin 
you ask several questlons, which we will quote and disCus 
in their order. 

Your flrgt question is as idliOW8: 

"lio&e Elll 257, the General 4ppropriatlon 
Bill for the J'udlclary, passed by the Forty- 
sixth Legislature, carries the follwd&ng rid&r: 

@iill2es8 otherwise rpeclflcaJ.ly provided 
by the 8tatIlte8, it is provided that any 
officer or employee who travolr on ofil- 
cial State business and who use8 his CM 
car while 80 doing shall bo rebbtl+8ed for 
the u8e of 8ald car on the barir of the 
total mileage traveled during any calen- 
dar month at the lollowIng rater Five 
Cent8 (9) a mlle ror the first thou8and 
miles traveled, four cents <k#) a mlle 
for the second thousand mlle8 traveled, 
tku@ee cents (3) a mile for the third 
thousand miles traveled and two cents (24) 
a mL1e for each ndle traveled in excess 
of three thousand alles.' 

"Doe8 this rider offset or limit the et 
penaes of District Sudges and DistPict AttOFney8 
provided f’or in Article 6820, R.C.S.?U 

Artlole 6820, of the Revised Civil Statutea, to 
which you refer, reads as fO~oW81 

"All di8tri.C.t judges and dirtrict attor- 
neys when engaged In the discharge of their 
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official duties in any county In this State 
other than the county of their residence, shall 
be allwed their actual and necessary expense8 
while actually engaged in the discharge of such 
duties, not to exceed four dollars per day for 
hotel bills, and not to exceed iour cents a 
alla when traveling by railroad, and not to ex- 
ceed twenty cents a mile when traveling by pri- 
vate conveyance, In going to and returning f?om 
the place where such duties are discharged, 
traveling by the nearest practical route. Such 
offlclers shall also receive the actual end 
necessary postage, telegraph and telephone ex- 
penses incurred by then in the actual discharge 
of their duties. Such expenses shall te paid 
by the State upon the sworn and Itemized ac- 
count of each district judge or attorney entitl- 
ed thereto, showing such expenses. In districts 
containing more than one county, such expenses 
shall never exceed ln any one year $19C,CC for 
each county In the district; provided that no 
district judge or attorney shall recelre mre 
than 4690.00 in any one year under the ::rovislons 
of this article. The account for said services 
shall be recorded in the official minutes of the 
district court of the comty In vhlch such judge 
or attorney resides, respectively.” 

You are advised that It Is our opinion that this 
article is an Illustration of an instance wherein it Is 
“otheruise specifically provided by the statutes”, and there- 
fore, that the riCer which you quote, by Its owr terms, do88 
not relate to thz expenses of district judges and district 
attorneys provided for In Article 6820, Revised Civil Statutes, 
1925. 

Your second question is as foU.oVsr 
II I should also like you to advise 

whethe; i &ildr rl<er under the Departmental 
Appropriation Bill, S.B. 427, aegular %esslon 
of the Forty-six&h Legislature, limits a depart- 
ncrt fro3 paring a lesser amount than 5# per 
mile for the first thousand miles during any cal- 
endar month If the employee actually expends 5e 
for such travel. In other words, is it mandatory 
that the department pay th= employee ;i full 5# a 
mile for the first thousand miles traveled if the 
employee has actually expended that much money?” 
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The ap licable 
Senate Bill No. 2 1: 7, 

portion of the rider appended to 
to which you refer, Is as fOuW8: 

Wnless otherwise speclflcally provldsd 
by the statutes, It Is provided that any offl- 
car or employee who travel8 on official state 
buSines8 and who uses his ~.+n car while so do- 
ing, shat be reimbursed for the use of said 
car on the basis of the total ailegge traveled 
during any calendar month at the fol&Mng rates; 
five cents a mile for the first thousand miles 
traveled, four cents a mile for the second thou- 
sand mlles traveled, and three cents a mile for 
the third thousand miles traveled, and two cents 
a mile for each mile traveled in excess of ,three 
thousand miles. . . ” 

Attention Is directed to the fgct that this rider 
uses the word ~lshall”. “Shall’!, when found In a legislative 
enactment relating to the duties of ;lubllc officers or em- 
ployees, Is ordlnarlly regarded as having been used by the 
Legislature In the mandatory sense, unless the context com- 
pels or suggests a contrary construction. We find nothing 
to suggest that the word rrshall~‘, in this rider, was not used 
by the Legislature ln the mandatory sense, and we, 
answer your second question In the afflrzative. 

therefore, 

Your third question Is as follows: 

“Does the General Statute, Article 6823 
supersede and override the i4Llmltatlon of I& 
eage RldeP in the Departmental Appropriation 
BillTn 

Article 6823, Xevlsed Civil Statutes, 1925,.as 
amended by the Acts of 1931, sorty-second Legislature, page 
372, Chapter 218, Be&ion 1, reads as followsr 

“The traveling and other necessary expenses 
incurred by the various officers, assistants, de- 
puties, clerks and other employee8 in the various 
departments institutions boards, cozrmlssions, 
or other sugdlvisions of the State Government, In 
the active discharge of their duties shall be such 
as are specifically Ibed and appropriated by the 
Legislature In the general appropriation bills pro- 
viding for the expense8 of the State Government. 
from year to year. when appropriations for travel- 
lng expenses are made any ellowaimes or payments 
to officials or employee8 for the use of privately 
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owned automoblles shall be on a basis of a& 
tual mileage traveled for each trip or all 
trips covered by the expense accounts submit- 
ted for payment or allovance rrom such appro- 
prlatioas, aad such payment or allowance 
shall be made at a rate not to exceed five 
(9) cents for each mile’actually travrled, 
and no~addltlonal expense incident to the op- 
eration of such automobile shall be allowed.” 

There Is no point of conflict between Article 
as ameaded, and the %lmltation of Kileage Ridern in the 

6823, 

Departmental Appropriation Bill and, you are, therefore, ad- 
vised that In our opinion Artlc e 6823, as amended does not i 
supersede or override the ‘(Limitation of Mileage Rider” in 
the Dfpartmentirl Appropriation B5.U. passed by the Forty-sixth 
Legislature. 

Yours very truly 

ATTORNZY GWEZAL OF THSi.5 

R!+iFaFGtvb 

APPROVE 0cT 23, 1939 

/a/ Gerald C. Mann 

By /s/ Richard bi. Fairchild 

Richard W. Falrchlld, Assistant 

ATTORNSY GENERAL ‘W TFXAS 

APPROVH): OPINION COMMITTEE 

BY BW-B, ChZibllUUl 


