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Dear Sir: Opinion NO. 0-1636 
Re: Where an Incorporated city does not have 

and has never had a public free library, 
do the inhabitants of such city who are 
residents of a county have privilege of 
using county library? Should property in 
such city be Included in computing amount 
which may be allowed out of general fuiia 
of county for library.purposes? And can 
such oity contract with county .for parti- 
cipation In county library, paging for 
such privilege. If so, can a withdrawal 
be effected without giving notice requir- 
ed by Article 1@2? 

We are in receipt of your request for an opinion on 
the following three questions: 

"1 . Where an incorporated city does not 
have and has never had a public free library, 
do the inhabitants of such city who are resi- 
dents of a county have the prlvllege of using 
the county library? 

"2 . Should the property within the cor- 
porate,liml'cs of such city be Fnclucled in com- 
puting the amount which may be allowed out of the 
general fund of the county for library purposes? 

"3 . Can such city contract with the county 
for participation in the county free library, 
paying for such privilege; and if so, can a wlth- 
drawal be effected wlthout glvlng the notice re- 
qulred by Article 1692?" 

The CommFssioners Court of any county is au- 
thorized to establish, maintain and operate.county 
free libraries in the county. Article 1.677, R.C.S., 
1925 - 
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Said free libraries may be establtshed for that 
part of the county "lying outside of the Incorporated 
cities and towns already malntainf 
ries". (Underscoring ours + 

free nublic libra- 

The law also provides that the county free li- 
braries may be established "for such addLtlona1 parts 
of such counties as may elect to become a part of or to 
participate In such county free library system". Artl- 
cle 1678, R.C.S., 1925. 

We construe this article to mean that the ll- 
brarles are primarily for that territory of county out- 
side of Incorporated cities and towns which have their 
own free publLcllbrarles, but that such cities and towns 
are "such addltional parts of such counties as may elect 
to become a part of or to partlclpate in such county 
free library system". 

If Incorporated cities and towns which have such 
libraries do not elect to become a part of or to partl- 
cipate Ln the county free library system, they may not 
enjoy the benefit of the system. This applies to the 
inhabitants of these incorporated cities or towns. 

Article 1690, R.C.S., 1925, states that after 
joinder by the city or town with the county system "Its 
inhabitants shall be entitled to~the benefits of such 
county free library, and the property within such town 
or city shall be included in computing the amount to be 
set aside as a fund for county free library purposes'. 

According to ARticle 1691, R.C.S., 1925, In 
order "to secure to the residents of such Incorporated 
city or town the same prlvlleges of the county free 
library as are enjoyed by the residents of-such county 
outside of such incorporated city or town", the city 
or town is given power to enter into contract with the 
county. When the city or town withdraws from the system 
under Article 1692, R.C.S., 1925, "Such city OF town 
shall cease to participate in the benefits of such county 
free library system and the property situated In said 
city or town shall no longer be assessed in computing 
the fund to be set aside for county free library purposes.' 

Article 1688, R.C.S., 1925, provides that "any 
white person of such county may use the county free li- 
brary under the rules and regulations prescribed by the 
Commissioners' Court and may be entitled to all the 
privileges thereof." 
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Construing Article 1688 .with Articles 1678, 
1690, 1691, and 1692, above referred to, it is appar- 
ent that the Legislature intended to limit the use of 
the county free library to any white person living in 
those parts of the county lying outside of the lncor- 
porated cities and towns already maintalning free public 
libraries and to any white person in those Incorporated 
cities and towns maintaining a free public library which 
joined the county system under Article 1690, supra. 
White persons who inhabit incorporated cities and towns 
maintaining a free public library and not electing to 
join the county free public library system are barred 
from use of the county libraries. 

Article 1688 in our opinion is not In oonflict 
with other artiales in Title 35, "County Library". 

In answer to your first inquiry, it follows that 
where an incorporated city does not have and has never 
had a public free library the inhabitants of such city 
who are residents of the county have the privrleges of 
using the county library under Articles 1678 and 1688, 
R.C.S., 1925. 

Article 1679, R.C.S,., 1925, reads as follows: 

"After a county free library hasbeen established, 
the commlasloners court shall annually set aside from 
the general tax fund of the county, a sum sufficient 
for the maintenance of said library, but not to exceed 
five oents on the hundred dollars valuation of all prop- 
erty In such county oufslde of all incorporated cities 
and towns already supporting a free public library, amp 

provided In this title for the purpose of maintaining 
county free libraries and for purahasing property there- 
for." (Underscoring ours). 

We call attention to the repetition of the phrase 
"and upon all property within all Incorporated cities and 
towns already supporting a free publlo library", evidently a 
mistake in drafting the statute or in printing as it is 
found in Qeneral Laws 1919, ah. 75, p. 219. 

But General Laws 1915, Thirty-fifth Legislature, 
Regular Session, p. 100, Sec.,l2, 3. B. 149 (Vol. 17, Laws 
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of Texas) clarifies the situation. It reads as follows: 

"After a county free library has been es- 
tabllshed, the commissioners' court shall an- 
nually levy In the same manner and at the same 
time, as all other taxes are levied, a tax not 
to exceed five cents on the one hundred dollars 
valuation on allprooertv in such countg outside -- 
of all incoroorated cities and towns alreadYsup- -- 
porting a free public librar- -- , and unon all PLOT)- 
&within all incornorated citiesand towns al- 
ready Sunnorrx a free publixay-- -- which have 
elected & become a part of such county=- -- 
library system provided in this Act for the pur- 
pose of maintaining county free libraries and 
purchasing property therefor." 

Answering your second question, it is our opinion 
that property within the corporate limits of an incorporated 
cltg and town which does not have and never had a public free 
library is Included in computing the amount to be set aside 
out of the general tax fund of the county for the maintenance 
of the county free library system. 

In answer to your third question, we wish~to advise 
that it Is not necessary under Articles 1677 to 1696, R.C.S., 
1925, with amendments, for an incorporated city which does 
not have and has never had a public free library to contract 
with the county for participation in the county free library 
system or to make cash contributions for such participation 
before its Inhabitants can enjoy the benefits of the system, 
since Articles 1691 and 1692, R.C.S., 1925, apply only to 
incorporated cities and towns maintalntng a public free 
library of their own. 

Trusting that we have fully answered 
we are 

Yours very truly 
ATTORNEYGENFRAL OF 

DS:ob:wc 
By s/Dick Stout 

APPROVED NOV 7, 1939 Dick Stout 
s/Gerald C. Mann Assistant 
ATTORNEY GEXERAL OF TEXAS 

Approved Opinion Committee By s/BWB Chairman 

your inquiries, 

TEXAS 


