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Honorable Burl Brittain
Comnty Auditor

San Patriclio County
Sinton, Texas

Dear Sir: Opinion No. 0-1646
‘Re: Does Opinion 0-880 apply to counties where
constables are working on a fee bhais and not
under the salary law?

If the sheriff and cne or more of his deputies
are in attendance upon the court at the same
time, are each entitled to the $4.00 per diem?

Your redquest for an opinion on the sbove stated questions has been received
by this department.

As we understand your first question you desire to know whether or not a
constable who is compensated on a fee basis can serve as bailiff for the
grand jury and receive: pay for such services.

This department has repeatedly held that a constable cannot serve as bailiff
for the grand jury and receive pay therefor. The same rule applies in all
counties prohibiting constables from serving ss Bailiff for the grand jury
and receiving pay for such service. It is immaterial whether the constables
are compengated on a fee or salary basis.

For your convenience we enclose coples of our opinions No. 0-880 and 0-1380.

Regarding your second Question, we call your attention to Article 3933,
Vernon's Civil Statutes, which reads in part as follows:

". . . For every day the sheriff or his deputy shall attend the
district or county court, he shall receive Four Dollars ($%.00) a day
to be paid by the county for each day that the sheriff by himself or
a deputy shall attend said court.™

In the caese of Ledbetter vs. Dallas County, 111 S. W. 193, in which a writ
of error was denied by the Supreme Court, the court passed upon the same
question as here presented with the exception that &t that time the statute
provided for Two Dollars ($2.00) per day for such services instead of Four
Dollars {$L.00) as is now provided by Article 3933, supra, and holds that
the county is only liable for the $2.00 per day for the attendesnce of the
sheriff or his deputy, and that even the district judge does not have
authority to bind the counties beyond that.
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In view of the foregoing authorities you are rgspectfully advised thet u&

ie the opinion of thils department that the coumty is gnly liable for the

sum of Four Dollars ($4.00) per day for the services of the sheriff or his
deputy in atteriding the county or district court, and in no event could the
sheriff end his deputy or deputies be paid $4.00 per diem each for attendance
upon the court at the same time.

Trusting that the foregoing fully answers your inguiry, we remain.
Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
s/ Ardell Willtams
* A PrNe

Ardell Williams
' Assistant
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Encl.
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e/ W. F. Moore
FIRST ASSISTANT
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