
Honorable James E. Kilday, Director 
Motor Transportation Division 
Railroad Commission of Texas 
Austin, Texas 

Opinion NO. o-1871 

Re: The authority of 
the Railroad 
Commission to allow 
the>transfer of 18 
contract.carrler 
permits to an asso- 
ciation of contract 
carriers which 
associationis 
formed for the pur- 
pose ~of effecting 
a saving on In; 
surance. 

.Dear Sir: 

We are in receipt of your l.etter of January 18, 1940, 
in which you request an opinion of this department as-to the 
authority of the Railroad Commission to allow the transfer 
of eighteen contract carrier permits to an association under 
the facts set out in your letter as follows: 

"The Commission has heretcfore established 
a policy that, when an individual or a corpora- 
tion has obtained over five contracts, such in- 
dividual or corporation will ba zonsidered by 
the Commission as a Common Carrier and not ellgi- 
ble any longer as a contract permit holder; and, 
in such event, of course,~will be required to 
prove aonvenience and necessity if he proposes 
to haul for more than five concerns. 

"I have been presented with a problem that 
I desire your advice on: There are l.C indivi- 

duals holding 18 separate contract carrier per- 
mits to haul for the Continental Oil Company to 
18 different towns from Wichita Fall, Texas. 
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These 18 individuals have no relation with each 
other except that each owns a filling stat&on 
selling Continental products. They, however, 
desire to form an assoalatlon or a trusteeship 
and to file an application with the Commission 
and transfer their 1.8 different aontract car- 
rier permits to the association, and to be held 
by the assoaiation from year to year, subject 
to a renewal of the association by the indivl- 
duals. 

"It is represented that the only reason they 
desire that this be done Is because, 'In such event, 
the association can get fleet Insurance and, of 
course, you know such insurance is cheaper. It Is 
desired by these individuals that they have the 
permission to dissolve the association at the end 
of any given year after the association is autho- 
rlsed, so that, in the event the association is 
dissolved, the Individual permits would revert 
back to the Individuals that now own them." 

Under the terms of Artlole glib, Seatlon 1 (g), an 
association which operates or causes to be operated motor 
vehicles could be a "motor carrier." Said provision reads 
as follows: 

persoCl!g!i2e t 
erm 'motor oarrler' means any 

, aorporation, company, ao- 
partnership, association or joint stock asso- 
ciation, end their lessees, receivers or 
trustees appointed by any Court whatsoever,.owning, 
controlling, managing, operating or causing to 
be operated any motor propelled vehicle used 
in transporting property for compensation or 
hire over any public highway in this State,, 
where in the course of such transportation a 
highway between two or more incorporated~ cities, 
towns or villages is traversed; provided that 
the term ‘motor carrier' as used In this Act 
shall not Include, and this Act shall not apply 
to motor vehicles operated exclusively within 
the Incorporated limits of cities or towns." 

There can be no question, therefore, but that the 
proposed association could be a motor carrier and could 
operate as a contract carrier within the meaning of the 
Motor Carrier Act. 



- 
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The Railroad Commission of Texas Is aLthorlsed to 
approve the transfer or lease of a contract carrier permit 
under the authority of House Bill 224, Acts of the 46th 
Legislature, 1939. This Article has been Incorporated into 
Vernon's Annotated Civil Statutes as Article glib, Section 
6 (f) and reads as followar 

“(f) Any contract aarrler permit held,,own- 
ed, or obtained by any motor carrier operating 
under the provisions of Section 6 may be sold, 
assigned, leased, transferred, or Inherited; pro- 
vided, however, that .any proposed sale, lease, 
assignment, or transfer shall be first presented 
In writing to the Commission for its approval 
and the Commission may disapprove such proposed 
sale, assignment, lease, or transfer if it be 
found and determined by the Commission that suah 
proposed sale, assignment, lease, or transfer 
Is not in gsod?faith or that the proposed pur- 
chaser, assignee, lessee, or transferee is not 
capable of continuing the operation of the equip- 
ment proposed to be sold, assigned, l,eased, or 
transferred ih such a manner as to render the 
services demanded In the best Interest of the 
public; the Commission in approving or dlsap- 
proving any sale, assignment, lease, or transfer 
of any permit may take into consideration all 
of the requirements and qualifications of a re- 
gular applioant required In this Section, and 
apply same as neaessary qualifications of any 
proposed purohaser, assignee, lessee, or trans- 
feree; provided, however, that in case a permit 
is transferred that the transferee shall pay to 
the Commission a sum of money equal to ten (10) 
per cent of the amount paid as a consideration 
for the transfer of the permit which sum of ten 
(10) per cent shall be deposited in the State 
Treasury to the credit of the Highway Fund of 
the,State; provided, however, that any permit 
obtained by any motor carrier or by any assignee 
or transferee.shall be taken and held sub- 
jeot to the right of the State at any time.to 
limit, restrict, or forbid the use of the streets 
and highways of this State to any holder or owner 
of such permit. Every application filed with 
the.Uommisslon for an order approving the lease, 
sale, or transfer of any permit shall be acaom- 
panied by a filing fee In the sum of Ten Dollars 
($10) which fee shall be in addition to other 
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fees and taxes and shall be retained by the 
Commission whether the lease, sale, or transfer 
of the permit Is approved or not. 
1939, 46th Leg., H. B, #224, B 1." 

Added Acts 

Under the provisions of the above quoted article 
if the Railroad Commission of Texas satisfied Itself that 
a transfer or lease of a contract aarrier permit should be 
approved, the Commission has the authority to gqant permls- 
slon for such transfer or lease and this rule would apply 
in the case at hand. 

It is provided in H. B. No. 224 that a contract 
carrier permit may be either assigned, leased, transferred 
or Inherited. Evidently the attempt here is to lease or 
assign the eighteen contract carrier permits to the asso- 
alatlon for a period of a year. In other words, we do not 
have here an attempt to make an outright assignment or 
transfer of the eighteen contract carrier permits to the 
association, but rather it is to be an assignment or lease 
on a year to year basis. 

If the Railroad Commission should approve such 
leases or assignmentaof the eighteen contract carrier per- 
mits to the association then the association would have to 
be regarded as operating under eighteen separate contract 
carrier permits. It could not be sald,that the assoaia- 
tlon would be operating under one permit unless.sald associa- 
tion should apply to the Railroad Commission for a new per- 
mit and be granted the same. As long as the association 
would be operating under the eighteen leased or,transferred 
contract carrier permits, then, the Railroad Commission 
would have to recognize such association as operating under 
eighteen permits and not under one. 

It is the opinion of this department, therefore, 
that the Railroad Commission has the authority to grant 
permission to the eighteen contract carriers involved to 
transfer, lease, or assign their permits to an association 
if the Commission feels that the permission fork such trans- 
fer, assignment, or lease is warranted under the.terms of 
H. B. No. 224. However, unless the association obtained 
a new permit it would be operating under the elghteen‘con- 
tract carrier permits and the Railroad Commission would have 
to consider all of such permits separately and not as one 
permit during the existence of the association. 

In your letter you ask whether or not an assoala- 
tion operating under eighteen separate aontraat carrier 
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permits would be violating the rule that the Commission as 
heretofore established that an individual who has over five 
contracts is a~common carrier and must apply for a certlfi- 
cate of convenience and necessity. You state in the first 
paragraph of your letter, however, "and In such event, of 
course, will be required to prove convenience and neces- 
sity if he proposes to haul for more than five concerns." 
It Is to be pointed out in tm Eectionxt the pro- 
posed association which would be operating under eighteen 
contract carrier permits would not be hauling for more than 
five conaerns because said association would be hauling 
for only one concern, the same being the Continental Oil 
Company. From the statement in your letter, therefore, It 
seems that the rule of the Commission would apply only 
where the person or corporation is proposing to haul for 
more than five concerns. If that Is the rule of the 
Commission, then, the association here would not be violating 
the same by operating under eighteen contract carrier 
permits because it would only be hauling for one concern 
and not for more than five. If the rule of the Commission 
that 'you mention in your letter applies to every carrier 
that operates under more than flve contract carrier permits, 
regardless of whether said carrier Is hauling for one oon- 
tern or for more than five concerns, then, In that case, the 
proposed plan would be a violation of such a rule. 

We trustthat the above discussion will be suffi- 
cient to enlighten you as to the authority of the Railroad 
Commission in this matter. 

Yours very truly 

ATTORREYCURERAL OFTEXAS 

By 
Billy Goldberg 

BG:JM APPROVED Jan 30, 1940 Assistant 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 


