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Austin, Texas

Dear Sir: Opintion No, 0-1879

Res May the father of a minor,
wvho resides {n Austin, Texes,
a city of 10,000 {nhebitants
or more, and who w:ll become
twventy=one years of a
Aprllyih, tguo, and wtng: is
attending Texas A, & M,Col-
lege, secure an sxemption
certificate for his son?

Your letter of recent date, requesting the opinion of this

department on the above question, has been given our csreful
consideration,

Article 2968, Revised Statutes of Texss, 1925, ss amended, as
pertinent hereto, provides:

"Every person who {s exempted by law from the payment of a poll
tax, and vho is {n other respects & quelified voter, who resides
in & city of ten thousand (10,000) inhaditants or more, shall
before the 1lst day of February of the war vhen such vo‘cr shall
have decome entitled to swuch exeaption obtalin from the Tax
Collector of the county of his or her rcaldonco; e certificate

sbav!ni his or her exeaption from the payment of a poll tax,
aca

This statute, the only one dealing with exeaption certificates as
to residents of cities of 10,000 inhadlitants, or more, in no

manner provides for or contemplates the securing of sn exemption
certificate by an agent,

Furthermore, the terminol of the form of the certificate of
exemption, set out in Article 2960, autra. clearly indicates
that the person applying for the exsaption certificate shall

personally appear before the Tax Collector, This form as set
out in the statute, reads as follows!
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fCSRTIFICATE OF EXEMPTION FROM THE PAYMENT OF PQLL TAX

The State of Texas, County of , Precinct No, o

1, , Tax Colléctor for said County, of the State

of Texas, do hereby certify that s personally sppesred
before nme on the day of s Ae Do 19, that his race
is , that he is years old, that he has resided
{n The State of Texas Jor years, in County for years,
and {n Texss, for veares and that he now and has for

= -p
the past rs resided in Precinct No, in vard No,
in said CTty, and that his street numbder is Wo. Strest; that
he {s exempt from thepayment of s poll tax by reason of
§ and that he is & qualified voter under the Constitatlion
and Jaws of the State of Texas, and that such exemption from

psyment of poll tax is « {(temporary or
permanent, ss the cass may bs)

1f this certificate is permanent, it need not be reneswed or
reissued yearly but is required to be renewed or reissued {n the
event of removal from the voting precinct of the residence of the
voter in which the same was lssued to hinm,

le;n :gdor my hand ghd seal of office, this the day of ’
A, D, .

(SEAL) | (Signed)
Tax Collector, County, Texas"

You ars therefore respectfully advised that the question propounded
by you should dbe answered in the negative; namely, that ander the
facts as stated adove, the father of & minor, wvho will become
twenty-ons yesrs of age April 14, 1940, may not secure san exemption
certificate for his son, the sonc deing compslled under the statutes
of Texas, to persomally spply therefor,

Trusting we have satisfactorily answered your inquiry we remain
| Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
s/ 20l1le C. Steakley

By
Zollie C, Steakl
ACSicb/ege Assistan

APPROVED JANUARY 29, 1940
s/ OERALD C, MAAI N
ATTORNEY OENERAL OF TEXAS

APPROVED CPINION COMMITTEE
By BwB, Chalirman



