
Hon. Homer G,arrison, Jr., Director 
Department of Public Safety 
C,amp Mabry 
Austin, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. 0- 1947 
Re: Is the Department of Public Safety 

authorized to seize punch boards, 
tip sheets, and/or slot machines 
from the warehouse or di.strib$ting 
point-of a person or persons in the 
business of distributing same? 

We have re.c.&iv& your letter requesting the opinion of this department 
upon the above stated question. 

Your letter reads as follows: 

“Please advise me whether~ or not, in your opinion, we will 
be authorized to seize punch boards, tip sheets, and/or slot ma- 
chines from the warehouse or distributing point of a person, or I 
persons, in the business of distributing the aforementioned devices. 

“The aforementioned devices, of course, are not being used 
for gambling purposes in the warehouses, but are bking held to be 
distributed for illegal purposes.” 

We presume that you are interested in ascertaining whether or not 
punch boards, tip sheets, and/or slot machines must be exhibited for the pur- 
pose of gaming before they are subject to seizure, or may they be seized from 
the warehouse or distributing point of a person, or persons, in the business of 
distributing same, before they are actually distributed and exhibited for ille- 
gal purposes. 

Article 630 of the Penal Code of Texas provides: 

“If any person shall knowingly permit any gaming para- 
phernalia, table, or device or equipment of a gaming house, of 
any character whatever, to remain in his p+ession or on premises 
under his contr~ol or of which he is owner and to be used for gam- 
ing pur,po.ses,: he shall be impii&oned in jail not less than thirty 
days nor more than one year?’ 



. . 
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Article 632 of the Penal Code of Texas pr,ovides: 

“Whenever it comes to the knowledge of any sheriff or 
other peace officer, by affidavit of a reputable citizen, or 
otherwise, that any provision of the preceding articles of this 
chapter is being violated, such officer shall immediately avail 
himself of all lawful means to suppress such violation; and he 
shall be authorized, by any s,earch warrant that is issued by 
virtue of this law, to enter any house, room or place to be 
searched, using such force as may be necessary to accom- 
plish such purpose.” 

Article 636, of the Penal Code, provides: 

“It shall be the duty of every sheriff, or other peace 
officer by virtue of the warrant au,thorieed by this chapter 
to seize and take into his possession all gaming tables, 
devices and other equipments or paraphernalia of gambling 
houses, the existence of which has come to his knowledge 
and to immediately file with tie justtce of the peace, county 
judge, or district judge, a written list of property seiz,ed 
designating the place where same was seized, and the owner 
of same, or the person from whom possession was taken. 
Thereupon said justice of the peace, county or district judge 
shall note the same upon his docket and issue, or cause the 
clerk of the court to issue a written notice to the owner or 
person in whose possession the articles seized were fourid, 
commanding him to appear at a designated time, not earlier 
thap five days from the service of s,uch notice, and show 
cause why such articles should not be destroyed. . . .” 

Article 637 of the Penal Code provides: 

“If upon a hearing of the matter referred to in the 
preceding article, the justice of the peace, county judge or 
district judge, before whom the cans? is pending shall deter- 
mlne that the property seized is a gaming table or bank or 1s 
used as equipment or paraphernalia for a gambling house, 
and was being used for gaming pu,rposes, he shall order same 
to be destroyed, but any part of same may, by order of the 
court be held as evidence to be used in any case until the case 
is finally disposed of. -Property not of that character or not 
so used shall be ordered returned to the person entitled to 
possession of the same. The officer, within not less than 
fifteen nor more than thirty days from the entry of said 
ordee shall destroy all property the destruction of which 
has b&en ordered by the court, unless the owner, lessee or 
person entitled to possession under this law, shall, before 
the destruction of said property, flle suit to’recover same. 
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“Sec. 2. If upon a hearing of the matter referred to in 
Article 636, Penal Code of Texas (1925) the justice of the 
peace, county judge or district judge before whom the cause 
is pending shall determine that the property seized, or any 
part thereof, is not gambling paraphernalia per se, but that 
the same or any part thereof was used as equipment or 
paraphernalia for a gambling house and was being used for 
gaming purposes and that said property is capable of being 
used for some legal purposes, he may, in his discretion, 
by order of the court declare the same confiscated and cause 
the same to be delivered to the State of Texas, or any politi- 
cal subdivision thereof or to any State institution to be kept 
by it for its own use and benefits. 

“The officer shall show by his return the disposition 
of the property made by him which shall be in compliance 
with the orders of the court. Acts 1907, p. 110; Acts 1935, 
44th Leg., p. 490, Ch. 203, i 1.” 

In the case of Scott v. State, 95 SW 2d, 140 (Grim. App.) Judge 
Lattimore, in construing Article 630 of the Penal Code, supra, wrote: 

“Such said A.rticle 630, supra, seems aimed at him 
who permits gaming tables, etc., to remain on his premises, 
or on premises of which he is owner, but which may not 
actually be in use as such gaming devices, tables, etc., we 
have upheld misdemeanor convictions in cases of prosecu- 
tions under said article, charging that the accused permitted 
these tables, devices, etc., to remain on his premlses. See 
Abraham v. State, 118 Tex. Grim. Rep. 136, 39 SW 2d 42; 
France v. State, (Tex. Grim. App.) 39 SW 2d 43. It seems 
clear to us that said Article 630 would and could, have no 
application to any state of facts from which it appears that 
the paraphernalia, devices, tables, etc., mentioned or in- 
cluded in said article, were being made use of at such place 
for playing or exhibiting any game for which such devices, 
tables, etc., were usable as gambling tables and devices,, 
and upon which money or other thing of value was being bet, 
wagered or staked.” 

The above case was followe,d in the case of Graham v. State, 
125 SW 2d 562, decided by the court of criminal appeals of Texas on 
January 25, 1939. 

A slot machine 1s specifically named as a gambling device in 
Article 619 of the Penal Code, and although tip sheets and punch boards 
are not specifically mentioned in the Penal Code, the case of Starnes v. 
State, 21 Tex. 693, holds, in effect, that it is difficult to imagine any 
species of a table or a bank or gaming device that would not be included 
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in the clauses of the Code. 

Whether or not the device was designed for gaming purposes 
is immaterial. It is the game or character of play on it that determines 
its status. Estes v. State, 10 Tex. 300; Starnes v. State, 21 Tex. 693; 
Chappel v. State, 27 Crim. Rep. 310; Bird v. State, 148 SW 738; Mills 
v. Browning, 59 SW 2d 219. 

If the machine or article is a gambling device, or equipment 
or paraphernalia of any gambling house, It 1s to be destroyed. A gamb- 
ling device may be one which.is made primarily and principally for 
gambling, such ,as a roulette wheel, and this primary and principal pur- 
pose being established, no further proof of its actual use is required: 
or it may be a device which is useful for service to law abiding society, 
in which event the article itself must be shown to be actually used in 
gambling to constitute it condemnable. Mills v. Browning, 58 SW 2d 
219. 

Article 1, Section 9 of the Constitution of Texas provides: 

“The people shall be secure in their persons, houses, 
papers and possessions from all unreasonable seizures and 
searches, and no warrant to search any place, or to sdizer~ 
any person or thing, shall issue without describing them as 
near as may be, nor without probable cause, supported by 
oath or information.“ 

For the purpose of giving effect to Article 1, Section%9, of the 
Constitution of Texas, the Legislature enacted Article 4, Code of Criminal 
Procedure, the language of which is identical with Article 1, Section 9, 
supra, and Article 4a, Code of Criminal Procedure, which reads as follows: 

“It shall be unlawful for any person or peace officer 
or State Ranger to search the private residence, actual 
place of ha; ‘:.ti’%n, place of business, person or personal 
posessions of any person, without having first obtained a 
s.earch warrant as required by law.” 

The Constitution and statutes do not prohibit every character d 
search and seizure without a warrant, but only prohibits unr-e,asonable 
searches and seizures. It was held in Moore v. Adams, 91.SW 2d 447, 
that the sheriff of Potter County had a right to seize slot machines with- 
out a warrant, so long as the sheriff acted upon probable cause, and did 
not have to commit a trespass to galn entrance to the premises from 
which the slot machines were se.ized. In this case, the machines were 
operated for gaiming purposes in pu61ic palaces, to which the entire pub- 
lic, including the sheriff and his deputies, had access,. 

Under the state of facts as outlined in your letter, the gambllng 
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devices or paraphernalia, are ,stored in a warehouse, and not in a public 
place to which the entire publi,c, including members of the Department 
of Public Safety, have access. 

In view of the foregoing statutes and authorities, you are 
respectfully advised that it is, the .opinion of this department that the 
Department of Public Safe’ty is authorized.to seize under a search 
war*& punch .boards. tip sheets and/or slot machines from the ware- 
house or distributing point of a person or persons in the busine,ss of 
distributing same. However, members of the’Department of Public 
Safety are authorized to seize slot machines, or any other gambling 
device which is a gambling device per se, at any place where the same 
may be found, when the officers are at said place by lawful means. 

Very truly yours 

ATTORNEY GENERAL .OF TEXAS 

By /s/ D. Burle Daviss 
D. Burle Davis6 
‘Assistant 

DBD:AW:ps 

APPROVED APR 25, 1940 

/so/ Gerald C. Mann 

ATTGRNEYGENERALOF TEXAS 


