“THiiE ATTORNEY (GENERAL
OF TEXAS

AUSTIN 11, TEXAS

Honorable H. D. Crawford
County Attorney

Burnet County

Burnet, Texas

Dear Sir:
_ Opinion No. 0~1966

Re: Whether or not the County Tax
Assessor~Collector can now
change the precinct number
appearing on peoll tax receipts
in order that the receipts may
reflect the correct precinct -
number as existing at the time:
of the 1lssuance of said re-
celipts and related questions.

We received your letters dated February 12 and 14,
1940, requesting our opinion on certain questions based upon
certain facts which are contained in a letter written by the
Tax Assessor-Collector and addressed to you. We quote the
facts from Bhlid letter as follows:

. "It has developed that in one part of the
county, and the same sltuation way exist in other
parts of the county, that there have been a number
of resident property taxpaying vofers who have been
customarily voting 1in one voting precinct and pay-
ing thelr poll tax in such precinct, when in truth
and in fact they resided within the boundaries of
another voting precinct. This was a result of
misunderstandings on the part of the individuals

as to the exact voting precintt in which they re-
sided, and they were under the ilmpression and
believ that they were paying thelr poll tax and
voting in the correct precinct. However, a deline-~
ation of the lines of the varlous precincts shows
that in these particular cases the parties are in-
cluded or their place of residence ilncluded, within
the boundaries of the other voting precincts."

The questions are as follows:
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1. What is the proper method of correcting
the matter so that these voters can vote in the
precinct of their residence?

2. What is the proper method of showing the
same on the poll tax records of this county?

3. "Under the circumstances above detailed,
may I, as Assessor-Collector of Burnet County,
Texas, take up the poll tax receipt issued to
these parties for the year of 1939 and in lieun
of the previously lssued receipt issue a new
receipt in the proper voting precinct and show
such paywent In the proper precinct on the list
of qualified voters of the county.

k., "Under the circumstances is it necessary
that any action be taken or can these particular
voters having pald thelr 1939 poll tax, even
fhough paid in -the wrong precinct through mutual
mistake vote in the correct precinct upon dis-
playing their poll tax receipt.

5. "In one instance a young man who had not
voted prior to this year sent in a signed- order
‘authorizing the payment of hls poll tax by another
and designated in such order that he voted in one
precinct when in truth and in fact, he should have
voted in an adjoining precinet. May I take up -
this receipt and issue a new one or is 1t necessary
to do so?"

Article 2936, Revised Civii Statutéﬁ; reads as
follows: ' o

"All voters shall vote in the election pre -
cinct . in whioh they reside.

It follows from the above atatute that a qualified
voter can only vote in the precinct where he or she resides.
Since we find nothing in the statutes or in the Constitution
rendering a poll tax receipt vold or disqualifyling a person
from voting because an lncorrect precinct number was placed
on_his or her receipt, the person, having otherwlse gqualified,
13 entitled to vote in the precinct of his or her residence.

We are of the opinion’ that the Gounty Tax Assessor-
Collector should correct the recelpts in question vwhen the
~matter is called to his.attention. This correction can be
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weade on the original poll tax reeelipt by drawing a line
through the inecorrect number and inserting the corrsot
aumber thereon.

ve are also of the opinion that the dupliocate
copy of said poll tax recaipt, whioh is kept in the office
of the Tax Assessor-Collector, should be corrected in the
same manner, In this way, the poll tax receipt will re-
fleot the true facts as they existed at the time of the
payment of said poll tax.

we ¢all your attention to Article £975, vernon's
Annotated Civil Statutes, which reads, in part, as follows:

*Before the firat day of April every year, the
county Tax Colleotor shall deliver to the Board
that is charged with the duty of furnishing eleo-
tion supplies separate certified lists of oitizens
in each preciuct who have paid their poll tax or

recelived their certificates of exemption, the
names being arranged in alphadetical order and to
sach name its appropriats sumber as shown by the
duplicate retained in his office with & desorip-
tion of the voter as to his residencs, his voting
precinct. . . .™ (Underscoring ours.)

: The above Article provides that the certified lists
of poll tax payers shall contain & deseoription of the vot-
ing precinet of the qualified voter, It seems olear from
the language in the above Article thet the lLeglslature con-
teuplated that the certified lists should ocontain the pre-
c¢inet number in which a person may lawfully vote and not the
number of the precinct appearing on a poll tax receipt where~
in the voter cannot lawfully vote. This will tend to prevent
the voters in question from voting in a precinat in ch
they are not lawfully entitled to vole.

In answer to the fpurth guestion, we are of the
cpinion that & person having & poll tax reecelipt containing
an incarrect precinet number thereon 1s, nevortheless, en-
titled to vote in the precinot of his reaidence and the
vote of sajid person would bes a lawful vote., However, should
his name not be on the certified list containing the nanes
of the voters 80r the precindt of his residence, it may be
that the election judge would require proof es to his right
to vote in that particular precinet., It would sesp that
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the Tax Assessor-Collector would be the only person who cculd
actually correct this matter.

Because of the information contained above, we do
not deem it necessary to ansver questions numbered 3 and 5.

Yours very truly,

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By [/s/ Glenn R. Lewis -
Glenn R. Lewls
Asslstant

By [/s/ Lee Shoptaw:
Lee Shoptaw

1S:BBB :mis
APEROVED MAR 21, 1940

/s/ Gerald C. Mann
ATTORNEY GENFRAL OF TEXAS

APPROVED OPINION COMMITTEE
BY BWR ' CHAIRMAN _



