
Honorable George H. Sheppard 
Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-2008 
Re: Where one person operates a 

store and another person owns 
title to the merchandise in the 
store, the operator is liable 
for the chain store tax. 

This is in answer to your letter which reads as follows: 

“There are a number of concerns, foreign and 
domestic, operating in Texas, that consign merchan- 
dise to warehouses and retafl stores to be sold at 
wholesale and retail in the State of Texas. This 
merchandise is on consignment only when sales are 
made. The store aperator or warehouse operator .~ 
receives a comm ission from the sale of such mer- 
chandise; the ownership of the merchandise is re- 
tained by the consignor, and he places the price on 
the merchandise that the consignee sells. 

‘Does the ‘store tax’ apply to the actual owner 
of the merchandise or to the operator of the ware- 
house 7 * 

We assume that there is no contract between the operator of the 
warehouse and the owner of the merchandise whereby the owner of the 
merchandise has any control over the warehouse, that the owner of the 
merchandise does not own an interest in the warehouse or exercise any 
control over it, and that his only connection with it is that h.e retains 
title to the merchandise in the warehouse until said merchandise is sold. 

The ‘Chain Store Tax Law” of Texas is House Bill No. 18, Chap- 
ter 400, First Called Session, 44th Legislature, Acts 1935 (codified as 
Article 111 Id of Vernon’s Annotated Penal Code). It provides that cer- 
tain prescribed license fees, which are in fact taxes, shall be paid for 
the privilege of operaffng a store. and reads in part as follows: 
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‘Sec. 2. Any person, agent, receiver, trustee, firm;> ‘. 
corporation, association or copartnership d.esiring to ,. 
operate, maintain, open or establish a store or mercan- 
tile establishment in this State shall appIy to the Comp- 
troller of Public Accounts for a license so to do. . . .” 

“Sec. 5. E,very person, agent, receiver, trustee, firm, 
corporation, association or copartnership opening, estab- ~. 
lishing, operating or mainfaining oneor more stores Or .~ ~ 
mercantile establishments within this State, under the 
same general management, or ,ow+rship, shall pay the 
license fees her&after prescribad for the privilege of .i ~,.~.i 
dpniqgl e~stablisliing; operating or maintaining such 

,‘#orc$k~ o.r’Lercaiitile establishments . . .* i i ) ,‘I i”.” ” ,.) .,._ 

” ‘“tie&; ‘I;’ ,yl& teim”sto&~ as used in this Act shall be 
construed tome& and include any store or s,tores or any 
mercs+lq establishment or establishments not specifi- 
cally exempted’within &is Act, which are owned, operated, 
maintained, or contrqll,ed by the same person, agent, re- 
ceiver, trustee, firm, $or~poratiP11, copartnership or 
associationli either domestic ‘or fereign, in whL& goods i ~. 
wares or mkei~ch+iise &.a~$ kiad~ax+& s?ld; At retail ore ‘. 
wholesale. .’ 

This is I& b ‘&x &. ‘hi&@& nor On thi msr&umdise nor on the 
gale of the merchandise, b,ut it ‘is a t&c C& the privilege of aperatillg the 
store. In the cas.e of HI& v. Gooper.~13O~Tex. 433, 110 S. W. 2nd 896, 
the Supreme Court of Texas .sai’& 

U . . . we experie- PO difficulty in reaching the 
conclusion that the so-,+&d license fees levied thereby 
are primarily occkqktibn ‘$&c&S.~ . . 

(etc.) 
Sectiqn 5 of the ~CJpjrin.S$we~Tax Law* says that Pevery person 

. . . ~+. opening, o,stablishingl, ope,r+fing or,maintaining one or more 
stores . . . sill. pay the ,Iicen+e fee,9 . , . prescrmed for the privikge 
of opening, establis~ng, operating or maintaining such stores.* The 
fact that a person owns all of,,the merchandise, or a part thereof, in a 
‘store wouId be an eIemant~of,considera~? in determing whether or not 
the owner of such merchandise was operating or maintaining said ‘store; 
but that fact alone, does n$ jus,tify, a.holding that, the owner of the mer- 
chandiseis .engaged,in *opening, .istsb~ishing, dpdrating or maintaining” 
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said store. Under the facts that you give, the only person who comes 
within the meaning of those words is the operator of the war~ehouse. He 
clearly operates and maintains the warehouse. 

If the warehouse in question is a store as that term is defined 
by the statute, the “store tax” applies to the operator of the warehouse 
and he is liable for the tar. 

Yours very truly, 

ATTORNE,Y GE,NE,RAL OF TEXAS 

CCR:ew-rn 

APPROVED MAY 1, 1940 
s/ Gerald C. Mann 
ATTORNE,Y GENERAL OF TEXAS 

BY s/ Cecil C. Rotsch 
Cecil C. Rotsch 
Assistant 

APPROVEJ3 Opinion Committee 
By B.W.B., Chairman 


