OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

Honorable Homey L. Moms
County Attorney
Yheeler County

Yheeler, Texas

Dear Sir:

Opinion YNo. 0-2068
Ret Rleetsivn and qualirs

ity soliodl trustees

Vie are in reoceipt o iY letter of Mayeh 6,
1940, in whieh you submit the owipng questions for our
opinion:

hed from a gon-

58 yoir brief snd anslysis of the sta-
tupes, §d with your request, and whiseh has
sistance to us in preparing our aepinion.

76, as enagted in the 1925 godification
of the of Texas, provided only that residents of

: Section 8 of Acots 1927, 40th Legislsture, First
cnllcafﬁcssion: Cheapter 84, page 228, (Article 2%42-a, Seo-
tion 8, Vernon's Texas Civil Btatutes) provides ss follows:

. NO COMMUNICATION 1S TO BE CONSTRUED AS A DEPARTMENTAL OFINION UNLESS AFPROVED BY THE ATTORNEY GENER..M- OR FIRST ASSISTANT
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"One gounty trustee shall be elected from
the gounty at large, and one from each commig~
giorners' precinot by the voters of the districts
under the supervision of the eounty trustees and
no school district not under the supervision of
sgch trustees shall participate in their elec-
tion."

¢ 40 not conslder it necessary to determine whether
there i3 & eonfliet betwesn the above quoted provision and
Artiele RG6T76 @lnae Artigle 2676 has bean subsequently amanded
spesifioally designating the persons entitled to vote in sueh
slections and would be controlling as a more recent expressien
of the Legislature in the event such sonfliet should exist.

Article 2876, Revised Civil Statutes, 1925, was
anended by Acts 19382, 42ad Log., 3rd C, 5., Ch. 34, p. 92, s0O
a8 to provide:

"The generel manggemsnt and the control of
the publie free achools and high sshools {n each
county, unleag othervwise provided dy law shall
be vested in five (5) ecounty school trustees
slsoted from the county, one of whom shall bve

slected trun tho gounty at large h the qualified
: t by l ] .nt
~_ 18%8 £ 8 QouUnLy C Ae 1TOM 4’0
P by the qualifisd voters of
oach eanmias&onorl' recinet who shall bold offiece

for a term of two (2] years, . . .” (Underscoring
ours.)

Seotion 2 provided that the Act should apply to all
aocunties having not lesa than 10,262 and not more than 10,349
inhebitants by the last preceding Federal census. Section 3
declared an emergenoy because of the faet that the County
Board of sechool trustees exeroiseld control over consolidated
indepsndent sohool districts amd that under existing lew
quelified voters in such district 4id not have the privilege
of voting for school trustees at large,

This Act was again amended by Aots 1934, 43rd Leg.,
2n8 C. 8., Ch, 28, p. 108, by re-snaeting the adove guoted
provision, validating the election of trustees theretofore
eleoted in soséordange with those provislons, eliminating

apg il
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Seotion £ therefrom, and repealing all laws or parts of laws
in ¢onflict therewith.

It {3 evident thet this amend=ent was passed to
eliminate the confusion caused by Section 2 of Acts of 42nd
leg., 1st C, 3., Ch. 34, p. 92, and to make the statute ap-
pliceble to counties generaily.

It is our opinion thet Lrticle 2676, as amended,
controls the answer to your first gquestion and only qualifisd
voters of common snd consolidated independent school dis-
triets of a ocounty are entitled to vote for county school
trustee 2t large.

A similsr ruling was made by this Department in an
opinjon dated Februery 9, 1935, addressed to Hon. G. I,
Mann, Letter Book 360, page 927, in construing the same
language in Aots 42nd Leg., 3rd C. S., Ch, 34, p. 98, al-
though no reference was made therein to Section 2 of that
Aet.

Artiele 2677, Revised Civil Statutes, 1925, pro-
vides the qualifications of county school trustees and reads
in part as follows:

"The county school trustees shall bde quali-
fied voters of the precinat or county -from wiich
they are elected, and four of them shall reside in
different commisgioners' presincts. They shall be
of good morel charecter, able to reed and speak
the English language, shall be persons of good edu-
eation, and shall be in sympathy with the publie
free school. . . ."

Article 2678 Aa0es not purport to define the quali-
flecationa of eounty trustees. The requirements of Artiecle 2877
with reference to the residence of the county achool trustes
at lerge only requires that such trustee be a reaident of the
county rrom which he is eleoted.

It is our opinion that a county school trustee at
large is not required to reside in s common or consollidated

kol Lixkd



i

i

T 810 L

Honorable Homer L. Moss, Page 4

1ndep;ndlnt school distriet, but may be 2 resident of an inde-

pendant school distriet in the county from which he 1s eleot-
ed.

Yours very fruly

ATTOBENEY GENERAL OF TEXAS

By ' éw«ﬁ..

J
Cec + Canmaok
Agsistant

CCC1BRB
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