
Hon. Joe C..Gladney 
Criminal District Attorney 
Rusk County 
Henderson, Texas 

Dear Sir: 

Attention: Mr. J. M. Burns 
Opinioh No. O-2228 
Re: Validity of teachers' contracts not 
signed by president, of board and neces- 
sity for the approval of minutes. 

We are in receipt of your letter of April13, 19h0, requesting 
an opinion of this department which reads as follows: 

*A meeting of the board of trustees of an independent 
school district; with less .than five hundred scholastics, 
was held on April 1, 19b0, with all seven members of the 
board present. During the meeting a motion was made and 
seconded to elect four teachers for the next school year, 
said teachers being named in the motion. Three of the board 
members voted in favor of this motion, two opposed it, and 
the chairman and one failed to vote either way. Before the 
meeting adjourned, a motion was made that the minutes of the 
meeting be approved before adjournment, but this motion met 
with such opposition that the meeting adjourned without ap- 
proving the minutes. About the 5th or 6th of April, the sec- 
retary and three other members of the board met and signed 
contracts with the above mentioned four teachers, said ac- 
tion being taken without consulting the chairman and before 
the minutes were approved. On April 6, the trustee election 
was held and a majority of the board were defeated. Now, the 
new members of the board have qualified and do not favor em- 
ploying the four teachers above mentioned and do not intend 
to ratify or approve,the minutes of the meeting wherein they 
were hired. 

'*The questions on which I desire an opinion from your 
office are: 

"1. Would the Chainnan or President of the board's sig- 
nature to the contracts be necessary to make the contracts 
valid where the minutes have not been approved? 

"2. Are the contracts of the above mentioned teachers 
valid and binding wherein the minutes of the meting in which 
they were elected are not approved by the board and where a 
majority of the school board have met and signed the con- 
tracts?" 
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Please accept our thanks for the assistance furnished us by your 
opinion and citation of authorities. 

Articles 2779, 2780 and 2783, Revised Civil Statutes 1925, provide 
for the organization of boar& of trustees in independent school districts 
and the conduct of their business. It is provided that they shall choose a 
president, secretary and other officers and they are authorized to adopt such 
rules, regulations and by-laws as they may deem proper. Article 2781 expressly 
authorLees such board of trustees to -ploy teachers for the schools of the 
district for a term not to exceed three years. 

We ruled in opinion No. O-237, a copy of which is enclosed herewith, 
that the action of a commissioners' court authorizing a contract was valid, where 
a quorkwas~preaent and the motion-was carried by a majority of those voting, 
although two members were present and refused to vote, See also 46 C.J. 1381. 

Under’the general powers vested in boards of trustees for independent 
school districts, the president or other duly authorized officer may be, and 
frequently is, directed or authorized to finally execute a contract entered 
into by such body; h-ever, we are not aware of any statute or rule of law which 
would require the president of the board of trristees of an independent school 
district to join in the execution of a teacher’s contract, as a pre-requisite 
to its validity, where such contract was authorized by regular proceedings be- 
fore the board, accepted by the teacher, and later signed by a majority of the 
other members of the board. The statutes authorize the board of trustees to 
enter into contracts of employment with teachers and its action does not depend 
upon the consent or signature of any particular arember or officer of the board. 

The following rule appears in 56 C.J. at p. 90, g 318: 

“If the terms of the contract with a teacher are properly 
agreed upon at a regularly convenedmeeting of the school board, 
the parties may affix their signatures to the contract at some 
later tdme, and separately at different tines and places, except 
where the statute is construed to require exeoution of the con- 
tract by members of the board at the boardraeeting,n 

~,. Apparently there is no dispute as to what actually occurred at the meet- 
ing of the board when the teachers were elected, but the newmembers have refused 
to approve the minutes because they disapprove of the action taken at the previous 
meeting. The validity of such a contract regularly entered into does not depend 
upon a cratificationo of the contract by approving the minutes, The minutes, un- 
der the.above facts,.are but records of the proceedings of the board, and in the 
absence of such records proof of the actual facts may be supplied by parol. Such 
was our ruling in opinion No. O-2162, a copy of which is enclosed herewith. You 
do not specifically so state, but we think the inference may be reasonably drawn 
that the first attempt to approve the minutes was made before the secretary ever 
wrote them up and there was nothing to approve. 
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Your first question is answered in the negative, and your second 
in the affirmative. 

Yours very truly 

ATTORNEGENERALOFTEXAS 

By /a/ Cecil C. Cammack 
Cecil C. Camack, Assistant 

APF’ROVED APR 27, ~1940 
/s/ Gerald C. Mann 
ATTOFNEYGENERAL OFTEXAS 

APPROVElIz OPINIONCOMWITEE 
BY: Bh'B, Cm 
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