
TEEA-~~~RXTEF GENERAL 

Honorable Tom i. 'Hartley 
District Attorney 
Hldalgo County 
Ddlnburg, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-2435 
Re: Whether junked automobile must bear 

license plates to be sold and moved. 

response to 
In your letter of May 29, 1940,.you request our opinion :n 

the following questions: 

“1. Is it necessary, before the sale of a Second- 
hand car that will be junked, and which 1s not in present 
running condition, to buy a license for same before trans- 
ferlng it? 

“2. 
hand car, which 

Is It necessary, before the sale of a second- 
Is not In running condition, but which will 

be put in running condition by the purchaser, to register It? 

“3. Can such cars be moved on the highway by a 
wrecker from seller's to purchaser's place of business wlth- 
out a license?” 

Article 804, Penal Code, provides that “whoever o erstes 
upon any public highway a motor vehicle which has not been regis ere +-a-x, 
required by law she12 be fined not to exceed $aO.OO" Since this penar 
statute plainly would not reach a Vehicle which is towed by another and 
which Is not required by laa to be registered, it becomes necessary to 
ascertain whether any such vehicle Is subject to the registration statutes. 

Article 6675s, Vernon's Civil Statutes, regulates the 
registration of vehlclea. Sec. l(b) thereof says that the term “motor 
vehicle” as used in the statute means every vehicle that 1s self-propelled. 
And, SectL.on 2 requires that "every owner of a motor vehicle -- used or to 
be used upon the public highways of,,thls State -- shall apply fom- 
registration of each such vehicle. 

It seems quite clear tha.t these statutes would not apply to 
an automobile which has served its usefulness es such and Is marked for the 
junk pile rlthout any further use. It’is no longer a motor vehicle within 
the statute for It Is not self-propelled. Taking it down the hlghw;a 2 
means of a wrecker Is not a use of the junked car on the highway. 
the same thing as hauling somuch scrap-iron. It Is never to be used on 
the highways again. When parts of It go into a rebuilt vehicle, reglstra- 
tion of this creation 1s provlded in Section 12b. 
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Article 1434, Penal Code, provides that “No person __ shall 
soli, trade or otherwise tranofer any used or 
tebe registered . . . . 

second-hand vehicle required 
unless and until said vehicle at tile time of cel:.<cr;- 

hss been duly registered in this State for th 
r!slons of said laws.” 

c SXTent year under t:lc pro- 

Since the removal of the Junked car by a wrecker is not ZJ 
use of the same and it is never again to be used upon the highways ac a 
Xf propelled vehicle, it 18 not required to be registered. Your first 
question Is therefore answered In the negative. AS to such Junked car your 
third question Is given an affl~ative answer. 

We now pass to a consideration of your questions relating to 
the second-hand car which IS not in running condltlon, but which will be 
repaired and put to use (presumably on the highways) by the purchaser. 
Section 2 of Article 6675 requires the reglstratlon of motor vehicles tc be 
used, as well as those already In use, on the public highways. Reglstretlon 
is prerequisite of use. If a car 1s to be used It Is to be registered, 
and if it la required to be reglstered it cannot be sold until It has been 
registered. Since this car Is to be so used it Is subject to reglstratlon 
and cannot be sold until this be done. Your second question being answered 
In the affirmative the third question is no longer concerned. 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/ Glenn R. Lewis 
Glenn R. Lewis 
Assistant 
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APPROVED JUNE 12, 1943 
s,’ GERALD C. MANN 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

Approved Opinion Committee By a/ BWB Chairman 


