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Honorable DavLd Cole 
County Aurt~itor 
Breckenrldge, Texas 

Dear Sir: Opinion No. o-2844 
Re: Payment by lienholder of taxes on 

real property, without paging per- 
sonal property and poll taxes due 

_ by owner. 
~,~ .-* 

In your letter of ,October 22, .1940, you request our 
opinion in response to the following questions: 

‘!l., .~Is it mandatory that the Tax Assessor- 
Coil. collect a redemption fee on each redemption 
certificate issued or Is the collection of the 
fee optional with the Tax Assessor-Collector? 

"2. Is the Tax Assessor-Collector author- 
ized to accept the tax on real estate paid by 
a, Federal Land Bank which has a lien on the real 
estate, without collecting the personal property 
tax which is a part of the same assessment? 

"3 . Is the Tax Assessor-Collector author- 
ized to accept the tax on real estate from an- 
individual other than the one assessed without 
collecting personal property and poll taxes? 

“4. Do the statutes permit a finance or 
loan company to pay the tax on an individual’s 
real estate without paging the individual’s per- 
sonal property tax? If so, how can a Tax Assessor- 
Collector collect the personal and polls?” 

We enclose a copy of our opinion No. O-1224, which 
answers your first question. 

It Is now definitely established that the lien provid- 
ed in Article 8, Section 15, of our Constitution, and Article 
7172, Revised Civil Statutes, attaches only to each separate 
tract or parcel of land for taxes assessed again& it. Rlcheg 
v. Moor, 249 S. W. 172, Sup. Ct., Davis v. West, 5 S. W. (2d) 
870; State v. Runt, 207 S. W. 636; State Mortgage Corp. v. 
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t;;y1g94035 5. w. (2d) 267, (rev. on 
. In State v. Hunt, supra, 

Civil Appeals, it was held that the 
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other grounds), 48 S.W. 
by the Texarkana Court of 
state does not have a lien 

on real property to secure the payment of either-personal 
property or poll taxes due by the owner of the land. 

Article 7345a, Vernon's Clvll Statutes, enacted in 
1933, expressly requires a taxing authority to transfer td 
"any person or company that pays to the State, county or any 
subdivision thereor mentioned hereinbefore, any taxes due 
upon real uropertg at the request of the owner of said prop- 
erty, the tax lien held by such State, county, or subdivision 
to secure the payment of such taxes," etc. 

Since a piece of land 1s Impressed with a lien to se- 
cure the payment of taxes assessed against it alone, and since 
Article 7345a requires the taxing authority to transfer the 
lien to a person or company, which at the request of the own- 
er pays the taxes due upon such land, It follows that under 
such circumstances payment of the taxes due on the land must 
be accepted although unaccompanied by payment of poll tax ati 
personal property taxes. On the assumption that the payments 
tendered are upon request of the owner/your second and third 
questions and first part of your foutiquestlon are answered 
in the affirmative. 

The last part of your fourth question Is a most gen- 
eral Inquiry. We hardly feel like attempting to set out all 
the powers of collection which a tax collector might exerblse. 
However, we will refer you to Articles 7266 to 7274, Revised 
Civil Statutes, which provide conslderable powers for enforc- 
Lng collection. 

Yours very truly 
-. ATl!ORNEYGENERAL OF TEXAS 

By s/Glenn R. Lewis 
Glenn R. Lewis 

Assistant 

GRL:LM:wc 
Enclosure 

APPROVED OCT 30, 1940 
s/Gerald C. Mann 
ATTORNEYGENERAL OF TEXAS 

Approved Opinion Committee By s/BwB Chalrman 


