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Ee: Proge nnthoa o runkinz.
stewing v -11 Y
yarious length

This will ackuowledg welpt of your letter of
Hoveaber 25, 19460, requestiing -inion or this depert-
ment “advising $he proper n od L2 g, stowing or
piling wood of various leagt of 1
the asvunt necessary , : lesal cord.”

- thnt:

zhn only dorinltien

né 1: the statutes,
Keove definition it is

504 should be ranked and well

pliculd be arrenged in a spaee

*nct to deternine the amount

the luniverasal oustom threushout the state
, pbnt of teord wood' or wood whish is
2 got lengths thet it be ranked aund well
: rer Zeasaring purposes; howsver, the custom
nployed_ifi mwsasuring weod of shorter lemngths varios
cansidcrablx in differeat loealities.

"in some mariketu it is the ocustom that all

lengths of wood e rankef well and atowed for neas-
wrement, while in other marfeta. it is oustomary
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that four foot wood should be so measured but wood
out in lengths of two feet, sixteen inehes or one
foot be measured by throwing such wood irregularly
into a truck bed or box containing 128 cubic feet,
considering the amount of wood necessary to fill
ghin lpage when thrown irregularly into same to

e a ocord,

"A cord of four foot wood ranked and well

ato ed wi probably not msasure e than 100
l cu %c feet a ter hllns out to two foot
ons ths an nked and we stowed, this

same coxrd of wood oan be out into one root lengths
it will probvably not measure more than 80 to 90 cubic .
feet when ranked and well atowed. I the one cord
of four foot wood reanked and well stowed is cut inte
two foot lengths and thrown irregularly into a
truck bed or box containing 128 cubiec feet, it will
probably f£1ill the truck bed or bdox heaping full,
while if the same cord of wood is cut into one foot
lengths and thrown irregularly into a truck bed

or box containing 128 cubic feet, it will lack
several oubic feet of filling aano. It is there-
fore clear to s¢e that the length of wood and the
way it is placed in a pile mekes a lot of d4differ-
ence in the amount of wood which a space of 128 ocudb-
io feet will contain.”

Article 5734 of Vernon's Annotated Civil Stetutes,
as anended, reads in part as follows:

"Whenever any commodity is sold by the cord
it shall mesan 128 cubic feet, or the contents of
& space eight feet long, four feet wide and four
Test h.isho ¢ o "

It would be difficult indeed t0 answer your ques-
tion categorieally. It is highly iamprobable that any rule
of thumb may now be set forth that will guide your depart-
u;nt in all of the many faot situations it may be faoced
with,
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As stated in Bscks v. Btate, 83 Tex. Or. R,
56, 204 8.W. 430!

%A cord of wod is'a measurement of wood
contalning 128 cubic feet,.' © Cys. 977. It
1ea otherwige expredsed as a pile of wood eight
Teel long, four feet high, and four feet wide,
which would make, of course, 128 cubi¢ feet.

%, . . The lawv does not require that in P
order to ascertaln that a quantity of wood i¢ L
- & eord it shall be piled eight feet long,. °
- four feet high, and four feet wide, but any
other measurement or pile that gontains a full
cord will be all that was necesssry and would
be sufficient.®

It followe and you are advised that the only legal
neasurenent given by the statutes for the determination o
whether any amount of s commodity oonetitutes a cord 1is

"~ whether or not that oommodity will fill the contents of a

space containing 128 cublic feet. Insofar as wood or any
other commodity iscooncerned the lawvw is eilent as to the
length into which it should be out to determine whether
or not there is a cord. Nor does the law require that
any particular method be employed, such as piling the
material in stacks eight feet long, four feet wide, and
four fest high. Any measurement or means (for example,

a wagon box) may be employed if that instrumentality will
measure & full cord of the commodity.

Regardless of the lengths of wood, when sold by
the cord, the law will require that the astacks or piles be
well ranked and well stowed, otherwise, it could not be
measured. If, for example, the partles contrast for a cord
of wood cut in lengths of two feet the wood muat when well
ranked and etowed fill to a reasconable degres of certainty
a space containing 128 oubio feet. The same will be true
if the contract is for wood out in four foot lengths. Hence
we esay that each case must depend upon the terms of the agree-
ment of the parties, and care must be taken to Aistinguls
fact sltuations such as we have mentioned from oM fuation
where, for example, & cord of four feet length wood 1ls bought
and sold, the seller to out the wood for the buyer into two
foot lengthe. VWhile we must Judicially recognize that a ,
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cord of wood cut in four foot lengthe will not measure a cord
when out into shorter lengthe, in the case suggoltod the par-
ties had by hypothesis contracted for a~cord of wood in four
foot lengthe to be cut by the vendor into two foot lengths.
Ko complaint for false measuremsnt could be predicated upon
such facts.

Very truly yours
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

Assistant
JD8: §s
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