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Concho County has & populgtion of 8ix Thousand, One
Hundred and ninety-one (6,191) inhebitents eccording to the last
Fedewal Census, and the coundy officianle of said tounty are com-
Pensgtod on & Fes baesis,

The sheriff of Concho County, in addition to his other
Quties, 1s the assssso» ond collector of taxes.

NO COMMUNICATION IS TO BE CONSTRUED AS A DEPARTMENTAL OPINION UNLESS APFROVED BY THE ATTORNEY GENERAL OR FIRST ASSISTANY
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Under Articles 3883 and 3891, Vernon's Annotated
Civil Statutes, the maximm compensation that may be retsined
by the sheriff cannot exceed $3,000.00. Our Opinion Fo.
N.1051 holds that where the office of sheriff is combined with
the offics of assessor-collector, that $3,000.00 is the mexi-
mm fee allowed to such officer by the above mentioned statute,
A eopy of this opinion is enclosed for your information.

In reply to your second question, you are advised
that the sheriff is authorired under Article 3891 to pay or
be paid the amount alloved him under the provisions of Arti-
ole 3883, together with the sslaries of his asasistants and
deputies and suthorired expenses under Article 3899, and the
amount necessary to cover costs of premium on vhatever surety
bonds may be required by lewv, out of the current fees of his
office, If the current fees of such offlce, collected in any
year, be more than the amount needed to pay the amount above
specified, the same shall be deemod exceas fees and shall de
disposed of in the manner stated in Artiele 3891. The sheriff
1s authoriszed to make the above deduction in arriving at hisg
maximum conmpensation.

In ansver to your third Question you are sdvised that
there is no limit, in dollars and cents, specified by the sta-
tutes that the sheriff can deduct in determining his meximm
eompensation but hs 1is allowed to make the deductions for the
expenditures above mentioned} hovever, the expenses allowed
by 8ection {a) of Article 3899 are subject to the orders of
the county suditor, if any, othervise by the commiasioners!
eourt,

¥With refersnce to your fourth question, wve have heen
unadle to find any cese where the courts have passed upon this
question or any statute speifying as to howv & wvarrant received
by the sheriff from the State should be accounted for in the
sheriff's annual report. Hovever, it is our opinion that a
varrant, such as above mentioned, 1s merely evidence of the
indebhedness and cannot bs regarded as a payment of componsa-
tion due the sheriff, until the sheriff actually received the
money on sald varrant. Therefore, you are advised that it is
our opinion that the sheriff should list said warrant as an un-
¢ollected ftem or fee in his annual report; however, if the
varrant is discounted and the money is received by the sheriff,
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he should shov the same as fees collected in said annual re-
port.

In reply to your fifth question, you are advised
that the sheriff cannot legally retain compensation for per-
rorming services of a denuty vhen the claim for the same is
placed in the sheriff's report as being for services of a
deputy. In other vords, the sherif{ mey retain any compenssg-
tion for sexrvices he performs provided sald compensation does
not excesd the maximum a8 alloved by lavw, but he ocannot retain
compensation for performing services sbove his meximum although
the olsim for such compensation 1s placed in the sheriff's
report as being for services of a deputy.

We are returning herevith ths various instruments
vhich acoompsanied your inquiry.

Trusting that the foregoing fully ansvors your in-
quiry, wv» are
Very tmily yourr
ATTORNEY OENERAL OF TEXAB

BY bttt ttie, .

Ardell VWilliams
Assistant
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