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Zsnoreble L. D. Eatliff, yTr. 
County Attorney 
Dickens County 
Spur, Texas 

Dear Sir:' Opinisn No. O-3138 
i?e: Conpensat;ion of the county 

judge for presiding over 
the Commissioners' Court. 

Your recent request for an opinion of this depart- 
ment on the above stated,subJect has been received. 

We quote from your letter as follows: 

"The Cowty Judge af Dickens County, Texas 
has requested me to secure from your Depertment 
an opinion concernifig his compensetion for pre- 
siding over the 'Comndssioner's Court, and he 
has prepared, and I hand you herewith, a brief 
on this question. 

your 
"For your information I~have a copy of 
opinion No. 0-lC17." 

Your brief reads as follows: 

Vlease give us an opinion of the~following ^ statezent or acts: 

"Dic'kens County is s. county of 
(7,SG4--parenthesis ours) population ac- 
ccrdizg to the census of 1940, EM its officers 
ore psi;? on a fee basis. Is the county 
judge thereof, who receives a salary of 
$lEC.CC per month for the county, entitled 
tc additional compensation for &se_? (?iy that 
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he actually serves as chairman of the 
Commissionersq Court thereof? 

Section 3 cf Article 3926, H. C. S. as hmended, 
resds'as follows: 

"*Tar presiaing over the Commissicners' 
Court, - ordering elections and making retilrns 
thereof ,.hearing snd deterrinirg civil 
causes, If any, and transacting all ot,her 
official business not ctherwise provided 
for, the Cou.nty Judge shail receive such 
salary frc:i: the County Treasury as the 
Co:~%iseioners* Court may allow him by 
order, payable monthly from the general 
funds of the county, provided, that in 
counties~ having ~$290,000,000.00 'assessed 
valuation, or more, and which have estab- 
lished therein institutions for the care 
of both dependent and delinquent boys 
and girls, the County Judge shall receive 
as ex-officio salary, not to be accounted 
for as fees of office,~and,in addition 
to all amounts allowed under.the b5aximum 
Fee Bill, the further sum of #3,000.00 
per annum, payable monthly out of the 
general funds of the county.' 

":le are well aware of your opinion No. O-1017 
which states that the County Judqe of Willacy .~- 
CouIlty, who was receiving $195.00 per month kx- 
officio, was not entitled to an additional fee 
for presiding over 'the Commissioners* Court. 

"It is to be observed however that in 
the case of Nillacy County the County Judge -ijould 
receive in ex-'officio the sum oft $2380 per 
year which is only 320.00 less than'the total 
of ;;2400.00 provided for in Article 3883, 
sec. 1, K. C. S. as amended. 'VEEFXAS the County 
Judge of Dickens County will receive in 
ex-officio only .$19X0 for the year and his 
fees of officr; together with the ex-officio 
~511 no? net hi.12 .+ '"140Q.00, therefore the situation 
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in Dickens county is different from that in 
'iiillacy County. 

"Article 3926, referred to above, read.s 
3na can be interpreted the same as Article 
2450, R. C. S., 1895, which statute was ccn- 
strued;~and t.he scr;e Guesticn raised in that 
case as is now under ccnsideration. In that 
case and construction, namely, Farmer, 
County Treasurer vs. Shaw! 93 Texas Reports 
43S-445, Chief Justice Gaines held that the 
County Judge is entitled to additional com- 
pnsaticn for presidi~ng over the Com!tAs- 
sioners* Court, etc. As far as we can tell 
t,his case has neverbeen overruled, and in 
spite~of the fact that the reading of the 
statute has been changea some, no material 
alteration has beer? mtide and the construc- 

,/'. 
.*.. tion is similar d.s to the point under con- 

sideration. It is our opinion therefore 
that the rule laid' dozn by Chief Justice 
Gaines in Farmer, County Treasurer vs. 
Shaw, should apply to Dickens County and 
that t.he opinion of your Department Rum- 
berea O-1017 is not in conflict because of 
the exorbitant ex-cfficio salary allowed 
in the case',of Viill~cy County." 

Article 3895, Vernon's Annotated Civil Statutes, 
reads as follows: 

"The Commissioners1 Court is hereby de- 
barred fror:. allowing compensation for.ex- 
officio services to county o~fficiels when the 
ccripensationan~d excess fees which they are 
allowed to retain shall reach the maximum 
provided for in this chapter. In cases 
where the compensation and excess fees which 
the officers are ailolved to retain shall.not 
reecti the maximum provided for ins this chap- 
ter, the Commissioners' Court shall allow 
cor;pens~ation for ex officio services when, 
in their judgr;;ent, such compensation is 
necessary, provided, such compensation for 
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ex officio services allowed shall not ih- 
crease the conpensation of the cfficial 
beyond the r!a.xiakm cotipensaticn and excess 
fees aliofied to be retained ‘oy bin under 
this chapter;. Provided, however, the ex- 
officio h;creir. authorized shall be allmed 
only after an opportunity for a public 
hearing end only upon the affirmative 
vote of at least three ker;:bers of the COD 
L3issioners' Court." 

The only statute now in force referring directly 
to compensation for a county judge presiding over the COD 
missioners' Court is subdivisicn 3, Article 3926, supra. 

We have carefully,considered the case of FarEer 
v. Shaw, 93 Tex. 43S, 54 S:W. 772, 55 S. W.~l115, but do 
not think that this case governs or controls the questicn 
here icvolved. 

In the above menticned case the court had under 
consideration Articles 2450 and 2466, R. S. ,1895, Article 
2450, which authorized the Ccmissioners* Court to allow 
the county judge a salary for ex officio services, read 
as follows: 

"For presiding over the comissioners 
court, ordering elections and making returns 
thereon, hearing and detemining civil causes, 
and transacting all other official busioess 
not otherwise provided for, the county judge 
shall receive such salary fron the county 
treasurer as ;;iay be allov~ec? him by order of 
the cormiseioners court." 

firticle 2466 read as follovm: 

"Zach county commissioner, and tee county 
judge .&en acting as such, shall receive from 
the county treasure:, to be paid on order of 
t.he cozziseicners court ~, the sun: of three 
dcl.lars for esch day he is engaged in holding 
a teri;; of' the co:izissioners court, but SUC?_ 
comzissicners shall receive no pay for hold- 
ihg zore thaa one sy~ecinl term of their court 
per niohth." 
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In discussing the two above mentioned stxtutes, 
the court said: 

n 'Be do not think there is a conflict . . .s 
between i.hese two statutes, and it is apparent 
to us that the purpose was to allow the county 
judge an extra cor;;,7ensaticn as presiding offi- 
cer of the coiznissioners csurt, and that by 
virtue of article 2466, he should receive 
cotipensstion as a ;neGber of the cozzissioners 
court. That article expressly includes the 
county judge as entitled to three dollars a 
day as compensation v&en he is engaged in 
holding a tez of court. By virtue.of the 
constitution and the statutes thereunder, 
he is made a member of the coszissioners 
court and the purpose of the law evidently 
was to entitle him to compensation for the 
see services .rendered by other coinmissioners, 
and additicnal compensation for presiding 
over that body. The. legislature evidently 
thought the county judge, as the presiding 
officer, was burdened with more duties when 
sitting with the coaissioners court than 
the commissioners, and the purpose was evident- 
ly, by article 2450, to allow him some com- 
pensation for these extra services. Viewing 
the two sections of law in this way, we think 
they can be reconciled. .~ .." 

At the present, we have no statute such as Article 
2466, supra, specifically providing a certain coqpensation 
for the county judge when presiding over the Commissioners' 
Court. It is true that Article 3926, Vernon's Annotated 
Civil Statutes, contains, substantially, the same language 
as Article 2450, supra, but, as above stated, there is no 
statute such as Article 2466 now in force and effect. It 
is evident from Tour letter that the county officials of 
Dickens County are compensated on a fee basis, and in. 
addition to the fees of.office, the county judge receives an 
ex officio compensation of 3160.00 per month. We think 
that Article 3895 and Article 3926, supra, must be con- 
sidered tcgether, and it must be keRt in mind that it is 
the established law of this state that "an officer nay not 



, 
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claim or reach any money without a law authorizing him to 
do so, and clearly fixing the amount to which he is entitled." 
34 Tex. Jur. 511. In other words, an officer may not _. _ _ . _ claim a fee for a particular service rendered unless,the 
statute has prescribed a fixed fee for said service. This 
is the rule;even though the fee or compensation fixed is 
unreasonable~ or inadequate. An officer may be required by 
law to perform specific services or discharge additional 
duties for which no compensation is provided. 34 Tex. Jur. 
pp. 530, 531. 

The $160.00 monthly ex officio conpensaticn al- 
lowe,d by the CorcJissioners' court compensates the county 
judge for presiding over the Commissioners' Court, order- 
ing elections and making returns thereof, and transacting 
all other official business not otherwise provided for. 
Therefore, you are respectfully advised that it is our 
opinion that the County Judge of Dickens County is not 
entitled to additionalcompensation for presiding over 
the Commissioners* Court. 

Trusting that the foregoing fully answers your 
inquiry, we are 

Yours very truly 

ATTORXZY GEBEML OF TEXAS 

By S. Ardell Williams 
Assistant 

AW:GO 

APPROVED FEB. 15, 1941 

S. GERALD C. Iv&E 
ATTORNEY GERERAL OF TEXAS 

APPROVED OPINION COUWCTEE 

BY S. EW'B, CHAIRMAN 


