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Dear Sir: Opinion No. O-3246 
Re: Fees to be paid the tax assessor and 

collector of an independent school 
district which has employed an attor- 
ney to collect delinquent taxes for 
a percentage of the taxes collected 
by him. 

In your letter of February 28, 1941, you advised that a certain 
independent school district having its own assessor and collector 
of taxes has employed an attorney to collect delinquent taxes, 
agreeing to pay said attorney 15% of the sums collected by him. 
You request our opinion (1) Whether the assessor and collector of 
the district is due any corn ensation 
lected by the attorney and 'i 

or commission on the taxes col- 
2) in any event whether the compensa- 

tion or commission of the assessor and collector can exceed 4%. 
Since nothing in your letter indicates the contrary we will assume 
that the school district which you have in mind was created under 
General Law and that its assessor and collector of taxes is subject 
to the provisions of Article 2791, Revised Civil Statutes. 

Article 7335, Revised Civil Statutes, and Article 7335a, Vernon's 
Annotated Civil Statutes, provide authority for commissioners' 
courts in certain instances to employ attorneys to enforce or 
assist in the enforcement of the collection of delinquent State 
and county taxes for a per cent, not exceeding 15, on the taxes, 
penalty and interest actually collected. In view of Article 7343, 
Revised Civil Statutes, it has been held'that Articles 7335 and 
7335a are available to independent school districts in so far as 
their provisions are applicable. Bell v. Mansfield Independent 
School District, 129 S.w. (2d) 629, by the Supreme Court. We are 
advised by representatives of the State Comptroller's Department 
that it has been the uniform practice over the State for tax col- 
lectors of counties having delinquent tax contracts to receive and 
be paid their statutory commissions on delinquent taxes received 
by them, although the contracting attorney was instrumental in col- 
lecl;,ing said taxes and also received a commission thereon under his 
contract. Article 2791 provides that the District tax assessor 
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and collector shall receive "such compensation for his services as 
the Board of Trustees may allow, except in cities and towns pro- 
vided for, not to exceed 4$ of the whole amount of taxes received 
by him." It is noted that the statute does not make it a prere- 
quisite to his receiving his commission that he himself actually 
bring about the collection of the taxes, the statute providing that 
such compensation may be allowed on the whole amount "received" by 
him. Presumably the collector receives the taxes, collection of 
which has been brought about by the attorney. From your letter we 
gather that the Board of Trustees has not attempted to limit the 
compensation of the assessor and collector to a commission only on 
those taxes which he has collected without assistance from the 
Attorney. If such be true the assessor and collector is entitled 
to the commission allowed by the Board of Trustees on the whole 
amount received by him, not exceeding 4%. 

Since the statute limits such commission to a maximum of 4% it can 
in no event legally exceed that amount. 

Yours verv trulv 
APPROVED MAR. 14, 1941 
GROVER SELLERS ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENERAL 

BY 
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Glenn R. Lewis 
Assistant 


