"THIE ATTORSNEY (GENERAL
OF TEXAS

AUvusTIN 11, TEXAS

Honorable F. Es Rightor

S8ecretary, State Poard of Registration
for Professional Engineers

Austin, Texns

Dear Mr. Rightor Opinion Noe O=3313
Re: Professional Engineers = residence
reguirements for registration,

Your request for opinion has been recelved and carefully considered
by this depertmente We quote from your request as followss

"Section 18 of Senate Bill 74, Aots Regular Session, 45th Legislature, reads
that 'At any time within one (1) year after this Aot becomes effactive, upon
due application therefor and the payment of the registration fee of Twenty-
five ($25.00) Dollars for professional engineers, the Board shall issue &
cortificate of registration, without oral or written examination, to any
professional engineer who shall submit evidence under ocath satisfactory to
the Board that he 1s of good character, has been a resident of the State

of Texas for at least one (1) year immediately preceding the date of his
application, and was practicing professionsl engineering at the time this
Act became effective, and has had responsible charge of work of a character
satisfactory to the Board,.!

"The act hecame effeotive May 28, 1937

"on April 5, 1938 application was received from an applicant for registra-
tion under Section 18 who set out in his application that his residence
eddress was Shreveport, Louisiana, where he wes employed by a pipe line
COMPaNY e

“"To his application was attached a 1937 poll tax reeeipt from the County of
Harrison, dated December 22, 1937, which gave a5 his residence Precinct 1
(and Ward 1) in that county and a residence in the county and the city of
five yoars, he having lived in Texas all his life, twenty-seven yoars.

"This Board, om July 1, 1938, rejected the application of this applicant,
the reason being that the applicant did not have his residence in Texas es
per the requirements of Section 18 of the Act governing registration.

"Now comes this applicant with a request for reconsideration and in a lei~
ter requesting reconsideration writes paragraph as followss
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"tAlthough I was living in Shreveport on the date of my epplie
oation, I maintained my legal residence as Marshall, Texas, There being
a fine point involved there I em not qualified to pasa on the question,
tut I heve heretofore considered that legal residence had precedence over
aotual residences That is why I attached a photostatia copy of my Poll
Tex Recelpt on the back of my applicatione During my two and a half
years in Shreveport I mainteined mw Texas oltizenship by the paym ent of
Poll Tax.!

"The Board finds it is unable to pase on the applicant's request for recon-
sideration without an oplnion from you.

™Would you kindly, therefore, advise us if the Board in reconsidering his
application under Section 18 of the Aect, may bring its finding on the
basis that his residence is in Harrison County, Texass In fact in order
that we may have a clearer understanding of the law in the premises, it
iz requested that you advise us as to whether or not e man's legal resi=-
denoce takes precedence over his actual residence."

The term “resident", like “"oltizen® and'démioile,“ is not always
ocapable of precise definlition, but may in different ciroumstences be used
in different senses,

The following rule is set out in 19 Corpus Juris 407, Sec. 19,
concerning the effect of absence on one's home or domicile;

"If a person leaves his home or domicile for a temporary purpose with an
intention to return, there is no change of domicile."

This rule is further substantiated by the case of Sabriepo et ux
ve White, 30 Tex. 585, in which the court made the followinr statements

"The original domicile is not changad eveon by a long absence if there is
any intention of returning."

He quote from conference oplnion No. 2977, dated January 10, 1936,
Attorney General Reports 1934-1936, pe 11, dirested to Dr. He Y. Benediot,
ag followsy

"that ts the residence status, under the terms of the statute referred to
(tuition fee statute) of students who are minor children of American cit-
f$zens who live in Mexlco or some other forelgn country? May these stude
ents be classified as residents of the forsign country in which their
parents are living, or should these studenis be classified as residente

of the speocifioc state in which the parents hed legel residence at the time
they moved to the foreign country? Does the length of time the parent
has lived in the foreign country have any bearing on the student's resi-
dence classification? ‘

"The residence status under the terms of the statute referred to of
students who are minor childran of American citizens who live in Mexice
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or some other foreign country is a faot question determined largely by
the intention of the father of the children. The fact that they aere
living in Mexico, in our opinion, would not prevent them from being
classifled as residents of Texas if when they moved %o Mexico their ine
tontion was to return end they did not abandon their intention after the
moves The determination of %this question is largely a matter of fact
governed ly the intention of the father.of the childrens The length of
time the parent has lived in the foreign ooun‘bry does not have any bear=
ing on the student's reridence qualifioations.

Thus we see that m person's legal residence is govermed to e
large extent by his intention.

You do not atate in your letter whether the appliocant's residence
in Louisiana was temporary or permanent, and whether the eppliocamt intende
ed to return to Harrison County, Texase However, in view of the faots

‘Btated and the contention of the applicant that his legal residence is 1#

Harrison County, Texas, as shown by your letter, we may assums that his
regsidence in Loulisiana was not permanent and ‘that he intended to return
¢o his home in Harrison County, Texas.

It is our opinion, under the facts stated and sssumed, that appli-
cant 1s a bona fide resident of Harrison County, Texas, and is entitled
to registration as a professional engineer under Section 18 of the Aot
(8eBs 74, 45th Lege), if otherwise qualified.

Very truly yours

APPROVED AFR 10, 1941 - ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
s/ Grover Sellers
FIRST ASSISIZANT By /e/ Wn. J. Fenning

ATTORNEY GENERAL

Wne Je Fanning
Assistant
WJIF1GOsegw

APPROVED; OPINION COMMITTEE
BY BW B CHAIRMAN



