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Hon. Melvin Combs
Comnty Attorney
Beaumont, Texas

Deay 8ir Opinion No. 0-334&4

Re; Whether County Scheol
Board of Commissioners'’
Court may grant County
School Superintendent
Year's leave cf absence
vithout pay to serve in
Aray; and, wvhether such
Superintendent's brother
may be appointed by
County 3ehool Board or
Comaissioners' Court to
serve during such abaonce.

In your letter of March 27, 1941, you sdvise that
the County School Superintendent of Jeffereon County 1is to
be inducted into the United States Army on April 4, 1951, and
you request our opinien in response to the t‘ouwmz guestionss

"Can the County Scheol Board and/or Com-
nissioners' Court grant Mr, C. E. Doyle, the
elected School Superintendent, a year's leave
of absence without pay?

"Can the County Sohool Board and/o» Com-
misaioners' Court a p-fotnt Ny, Willieam H. Doyle,
brother of C. B. Doyle, Acting School Super-
intendent during this {save of abeence grented
X, C. B, DO,'I..Q

The elective county superintendent must take the
official oath and give bond as other officers. Article 2639,
Revised Civil Btatutes. His genersl dutlies are prescribed
in Artiocle 2693, Revised Civil Statutes, and othey specific
duties are cast upon him by various othoer statutes. There
is no statutory or other authority for either the County
Board or the Commissioners' Court to relieve & school
superintendent of his statutory duties, either in the form
of & leave of absence opr otherviss. You do not ask us
and ve 40 not here attampt to say vhet the situation will
bo after the superintendent enters the Amay. Whatever the
situation may be, 1t would not be sltered by an order
entend b:' either the County Board or the Comamiszsioners'
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the Army he can do 30 vithout such an order. If he does
not alresdy have the right to so absent himselfl and retain
the offige, nesither the County Board nor the Comissioners'
Court can confer such right. We belleve the gbove consti-
tutes 8 sufficient answer to your first question.

In Article 27GC, Revised Clvil Ststutes, it is
provided that "the county boayd of trustees may make pro-
vision for the employment of a competent assistant for the
county superintendent. . ."” But, the County Superintendent
iz the one who makes the appointasnt of assistants. Neeper
vs. Stewart, 66 5. W. (2d4) 812, error refused.

' No statute authoriszes the appointment of a sub-
stitute County Superintendent by the County Board of Trustees
or the Commissioners' Court. The statutes having ezpressly
made it the obligation of the County Superintendent to per-
fora the dutles of that offlice, no authority can be implied
for the County Board or the Commissioners' Court to arrenge
with someone else to perform such dutles. Soe Marquart vs.
Harris County, 117 S. W. (24) 48%,

Hence, as the statutes now stand, we answar your
second question in tha negative.

Yours very truly
ATTORREY GENERAL OF THEXAS
APPROVED MAR 29, 1941
By /s/ Gienn R. Lewis
_ Glenn R. Lavis
/8/ Grover Sellers Assistant
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