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TEEAITORNEY GENERAL 

OF-TEXAS 

GELRALDC. MANN Au~T~N~I.'~~xAR 

XIXXX 
ATTORNKY G*:SERAI- 

Honorable George H. Sheppard 
Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas 

Dear Sir: 

i;i.nion No. O-3526 
: meaning of the term "book 

value" in Article 88la-53, 
V. A. C. S. 

This is in reply to your inquiry as to how the term %ook value" 
in Article 881a-53, Vernon's Annotated Revised Civil Statutes of 
Texas, should be construed in the rendering of property, and the 
fixing of tax values thereon, of building and loan associations. 

Said Article 88la-53 is a part of a comprehensive act dealing 
with building and loan associations, and said article reads as 
follows: 

"Every building and loan association doing business in this 
state shall, in the city or town in which it is located to 
the tax assossor at the time fixed by law and in the fol- 
lowing manner: (a) The value or its office furniture and 
fixtures therein; (b) the value of all real estate in such 
city to which such association holds title; (c) the value 
of its assets therein in excess of an amount representing 
the total of (1) accounts payable and notes payable owing 
by such association; (2) the book value of the shares out- 
standing and (3) the assessed value of the furniture and 
fixtures and real estate held by such association and ren- 
dered by it for taxation." 

An examination of the dictionaries and the cases involving the 
term "book value" shows that it has a well understood meaning. 

Webster's New International Dictionary, 2nd Ed. Unabridged, 
gives a definition of "book value" as follows: 

"The value of anything as shown by the books of account of 
the business owning it; spedif., ofstock, the value as 
indicated by the excess of assets over liabilities." 
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In 11 Corpus Juris Secundum 521 it defines *book value" as 
follows: 

" . ..the value ascertained by deducting from the assets, 
carried on the books, the liabilities and other matters 
required to be deducted; the value as it appears from the 
books; the value as predicted on the market value of the 
assets of the company after deducting its liabilities, the 
value shown by the audit of the business of the company up 
to a date specified; and specifically in determining the 
value of a share of stock upon withdrawal from an associa- 
tion, it has been defined as meaning the proportionate 
amount of the net assets, 
the corporation, 

including profits or losses, of 
applied to a share of its stock...." 

In the case of Lane v. Barnard, (N. Y. Sup. CT.) 173 N. Y. S. 
714, the court said: 

" . ..The book value of stock ordinarily means the value 
thereof as shown by the assets and liabilities as carried 
on the books of the company,...n 

In the case of Gurley v. %oodbuty, 
the court said: 

177 N, 0. 70, 97 S.E. 754, 

"The meaning of "book value of stock" is well understood 
and its ascertained by deductingfrom the assets, carried 
on the books the liabilities and other matters required to 
be deducted fPeople v, 
Cabble v. 

Coleman, 107 N.Y. 541, 14 N.E. 431; 
Gabble, 111 App. Div. 426, 97 N.Y. Supp. 773...", 

In the case of Elhard v. Rott, 36 N.D. 221, 162 N.sf. 302, the 
court said: 

" . ..It means value as predicated on the face value of the 
assets of the corporation after deducting its liabilities. 
Steeg v. Leopold Bldg. & Imp. Co., 126 La. 101, 52 South, 
232-235; CabSle V. Cabble, 111 App. Div. 426, 97 N. Y. 
Supp. 773-775; 1 idords and Pharses (Second Series) 479. 
The assets, of course, must appear upon the books of the 
company, and must be able to be estimated therefore, but 
it does not follow that the computation must have been made 
on such books and appear on the ledger. The book value of 
stock is determined by the face value of the assets as 
they appear upon the books..." 

In the case of People v. Coleman, 107 N. Y. 541, 14 N. ii. 431, 
the court said: 

"One mode of arriving at the actual value of the capital 
stoc!c of a corporation is to take what is sometimes called 
the "book valuen , which is reached by estimating all the 
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assets as they appear upon the corporate books, and deduct- 
ing all the liabilities and other matters required to be 
deducted by law, and taking the balance as ths measure of 
value for assessment. This seems to be a proper method for 
arriving at the value of the capitaL stock in the case of 
a corporation which is about to discontinue business, wind 
up its affairs, 
holders;...s 

and distributo its assets among its share- 

The cases cited and quoted from above involved ordinary corpora- 
tions, and not building and loan associations, but we see no 
reason why the same definitions of "book value" would not apply 
to building and loan associations. Said organizations are de- 
fined in Article 8dla-1, Vernon's Annotated Revised Civil Statutes 
of Texas, as follows: 

"A buildinS and loan association, as contemplated by this 
$7" iArts. 88la-1 to 8&a-68; P. CT Arts. 1136a-1 to 1136a- 

1s any dssociation or corporation heretofore or here- 
after formed created or organized which is chartered under 
any building'and loan lack, and/or is principally in the 
business of assistins its members to buy, improve or build 
homes , or to remove the inculmbrances therefrom, and .which 
accumulates the fund s thus loaned through t!le issuance or 
sale of its oven sh,res.ff 

tie have found one case construin;; the term "book value" with re- 
ference to building, and lo:n associationstock, and that ,isthe 
case of Thirteenth ?fard %ilding & Loan Association v. Ljeissberg, 
115 N. J. %qo 467, 170 Atl. 662, 98 A. L. R. 134, in which the 
court said: 

"The withdrasial value should not be confused irith the "book 
value", The 'Wthdr~~~al value" is the :imount ictu~~lly paid, 
in addition to such proportion of the profits, or such rate 
of interest, as may he Prescribed by statute or by the by- 
lavfs. The f*book value" is the ;~roportionate amount of the 
net assets, including profits or losses, of the association, 
applied to a share of its stock, t&king into consideration 
the amount rictually paid in, and the length of time the 
association has had the use of the ;aoney...* 

There are no Texas a?pell:lte court cases, as far as :ie can find, 
approving a definition-1 of the term "book value." The term is 
mentioned in the cnse of iiineinzer v. Day, (Tex. Civ. App.) 
58 S. >i;. (2d) S76, but no definition is adopted by the a;?pellate 
court. Ye see no reason why the Texas courts should not be 
governed by the SLi;te weli ~;nt,, --stood meaning of the term "book 
value" th;:Lt the courts of other states have alnost unanimously 
adopted. 
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Our ans;qer to your inquiry is that the term "book value* in 
Article Ma-53, V. A. C. S., means the value of the shares 
outstanding as shown by tho assets and liabilities as carried 
on the books of the building and loan association. 

APPROVEU JIJNi3 7, 1941 
Yours very truly 

ATTUWEY GENERAL OF TEXAS 

FIHST ASSISTANT BY 
ATTOWJiY GENERAL Cecil C. Xotsch 

Assistant 


