
T~~A~ORNEY GENERAL 

OFTEXAS 

Hon. Jesse James Opinion No. O-3724 
Acting State Treasurer Re: Authority of the State Board 
4stin, Texas of Education to purchase certain 

bonds. 
Dear Sir: 

We are in receipt of your letter of June 20, which 
reads as follows: 

“The State Board of Education is purchasing 
$500,000 of Corpus Christi Independent School Dis- 
trict Bonds dated 6-l-41.; Nos. l/500 inclusive at 
$1,000 each; interest rate 2@ on the first 50 
bonds; 2-3/4$ on the next 80 bonds and 3% on the 
remaining 370 bonds, payable semi-annually on June 
1st and December 1st of each year. 

“Article, 2671 as amended provides that no 
bonds, obligations or pledges shall be purchased 
that bear less than 2-l/2$ interest. Bonds Nos. 
S/50 of the above mentioned series bear only 2*$ 
interest. 

We kindly request that at your very earliest 
convenience you give us your written opinion as to 
whether or not bonds Nos. l/50 of this issue can be 
legally paid for out of the State Permanent School 
Pund . ” 

Your question Implies that the first fifty bonds, 
bearing interest at the rate of 2z@, might be waived by the 
Board of tiducation and the balance of the $500,000 issue 
purchased under the option afforded by Article 2673 of 
Vernon’s Annotated Civil Statutes. Briefly, the option 
given to the State Board of Education provides that before 
the bonds of any county, city, school district, or other 
taxing agency, are sold, bids shall be taken on the total 
amount desired to be sold and the best bona fide bid re- 
ceived shall be submitted to the State Board of Bducation 
said Board having an option of ten days within which to 
meet said bid, and in the event the bonds are not purchased 
by the Board, the issuing district, or subdivision, may then 
proceed to seil said bonds to the party or parties making 
the best bona fide bid. Such bids are made upon the basis 
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of bonds offered by the issuing political subdivision,, Ed, 
if such offering Is bid for as a block, then under ,the XL 
the Board of Education is required to meet the price ofP~~...i 
for the bonds as a block. It does not have the authority to 
purchase thp,bonds so offered under any other conditions. 1;Ic, 
other words, the Board is not at liher,ty to pass up the firs~t 
fifty bonds of the above described issue and exercise its 
option as to the remaining 450 bonds. It must take either 
all or none of said offering. This it has endeavored to do, 
treating the offering as one unit of investment, namely, 
$500,000, said unit beari.ng interest at the coupon r:ztes i;,f 
2)$ for the first fifty bonds, 2-j/4$ for the next eighty 
bonds, and 3% for the remai,nder. 

For convenience in handling said debt aggregati.ng 
$500,0OC1 has been set u~p in $l,OOC? pieces, rnmbered i to 503, 
inclusive e The debtor dis,trict is obligated to pay on said 
debt an average interes,t of 2.90% throughout the life of the 
debt. Conversely, the State Permanent School Fund, as the 
owner of the evidence of the debt, .wil.l earn on its invest- 
ment an average of 2.90% per annum throughout the life of the 
debt. This brings before us the question as to whether hr-ti- 
cle 2671. of Vernon’s Annotated Civil Statutes, which rea,ds, 
in part, as follows: 

“No bonds) obligations or pledges shall be 
purchased that bear less than 2$& interest ***II 

means that the bonds themselves shall bear a coupon interest 
rate of not less than 2&s, or does it mean that no ingest- 
ment by the State Board of Education shall ‘be made which 
will not return as income on the investment a minimum yield 
of 2#? We think the statute was intended to provide-,a mini- 
mum of return on the investment. Artic1.e 2671 as amended, 
is merely a secti,on of the law enacted by the Forty-first 
Legislature, Regular Session, 1929 Chapter 278, page 573, 
which law was an amendment .to the Hcts of 190’; page 215 
and whic:h last named Act amended .the original’iaw, ‘tots Gf 
1905, page 263, governing investment of .the State Permanent 
School Fund. The entire law relating to this subjec~t m,ust be 
read together in order to arrive at the correct legislative 
intent . By reference to this law we find that ,the State Board 
of Education is authorized to pay a premium for any bonds 
authorized by law to be purchased as an investment for the 
School Fund and, likewise, said Board is authorized to pur- 
chase bonds at a discount (Art. 267.3), and then we find this 
language: 

“The price paid for bonds, obligations and 
pledges, shall be endorsed thereon at the time 
the same are purchased.” 
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This indicates to us that the investment shall not be determined 
by the denomination of the component pieces as prescribed by the 
Issuing munlclpallty or political subdivision, but by the sum of 
money lald out by the Permanent School Fund in the purchase of 
such evidences of debt. It seems clear that the Legislature 
Intended that all investments made by the Board in behalf of the 
permanent School Fund should return not less than 2&% interest 
on ‘funds so Invested. 

Manifestly, the framers of the Constitution had In mind 
providing some sort of fixed income for the operation of the 
schools of the State. Section 5 of titicle 7 of the Constitution 
provides, In part, as follows: 

“The principal of all bonds and other funds, 
and the princlpaI arising from the sale of lands 
hereinbefore set apart to said School Fund, shall 
be the Permanent School Fund, and all the interest 
derivable therefrom *** shall be the Available 
School Fund ***‘IO 

Responsive to this constitutional mandate the Legislature has en- 
deavored to provide a minimum of income for the Available Fund, 
and we conclude that the language contained in Article 2671, su- 

“No bonds obligations or pledges shall be purchased that 
gi:j? less than’2@ lnterest I’ is Intended as the leglslative dl- 
rection that the Board of Education, In making investments as 
provided by law, shall make no investment yielding less than 2*$ 
Interest on the amount so invested. 

Under date of July 23, 1937, the Honorable Joe J. Ksup, 
Assistant Attorney General, ln an opinion addressed to the Hon- 
orable Ghent Sanderford, President, State Board of Education, 
reached the conclusion above set forth. We quote, in part, from 
his opinion -- 

“We are of the opinion that the phrase ‘bear 
less than 3% interest’ means that the State Board 
shall realize 3$ on thelr investment. We do not 
feel that the coupon face shall evidence $ lnter- 
est o In view of the fact that these statutes were 
enacted for the protection of the school funds of the 
State, we cannot see how we can consistently arrive 
at any other legislative intent.” 

Since the above quoted opinion was rendered? Article 
2671 has been amended, *lowering Interest from 3% to 22,%- In 
this conaection we find further support for the conclusion here- 
in reached in the emergency clause of the law amending Article 
2671; which clause reads as follows: 
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“The fact that prevailing Interest rates on 
shorter maturity bonds in the case of a great 
many desirable investments Is less than 3$, and 
the fact that under the present law the State 
Board of Education Is not permitted to Invest 
in these securities because of the fact that the 
present law requires a of 3$, creates an 
emergency *** .I 

It will be noted In this quotation that the Leglsla- 
ture has used the word “yield” which we flna by reference to 
Webster’s International Dictionary to be a synonym of the word 
“bear”; therefore, we think that the legislative intendnent In 
Article 2671, as above quoted, was that no bonds, obligations 
or pledges , shall be purchased yielding less than 2s interest. 

Following receipt of the above quoted opinion the 
State Board of Education proceeded from that day forward to 
Invest its funds on such a basis as would yield not less than 
the minimum amount provlaed by statutes. In some instances 
this yield was determined by the payment of a premium for bonds 
so purchased, and In others It was reached through the purchase 
of bonds at a discount, but according to the records of the 
State Board of Education, no bonds have been purchased yielding 
less than the statutory mlnlmum. We are Informed by the State 
Board of Education that this has been their practice for the 
years following the obtaining of the Attorney General’s opin- 
ion interpreting Article 2671 relative to the minimum amount 
of interest that might be borne by bonds so purchased. 

This practice was being followed by the Board of Edu- 
cation at the time Article 2671 was amended by the Acts of the 
Forty-sixth Legislature, Regular Session, 1939, and in accord- 
ance with the decision of the Supreme Court In the case of 
Federal Crude Oil vs. Youht-Lee Oil Company, et al., 52 S.W. 
(2d) 56, such amendment by the Legislature will be presumed to 
have been made with knowledge of the Interpretation placed upon 
Article 2671 by the Attorney General and the Board of Education. 
Judge Leady used the following language in that case: 

“Where the officers of the State government during 
a long period of years have construed a statute of 
doubtful Import, and the same Is later reenacted by the 
Legislature in substantially the same form, it will be 
presumed that the law-making body knew of the construc- 
ticn placed upon its language by Its officers, and that 
if it was not satisfied that Its Intention had been 
rightly interpreted, It would have so changed the verb- 
iage of the Act as to have shown clearly a contrary in- 
tention.” 
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In support of this statement Judge Leddy cited the cases of 
Houston and T. C. R. Co., v. State of Texas, 95 Tex. 521. 
6A R, W. 777: Galveston H.& S. A. Ry. Co. v. State, 17 S.W. 
67; Stephens County v. Hessler, 16 S.W. (Jd) 804. Therefore, 
the presumption being In favor of the interpretation placed 
upon the statute by the Attorney General and the Board of 
Education, we think It conclusive on this department to hold 
that by the amendment of 1939, the Legislature In effect, 
approved the construction placed upon Article ii671 by the 
Attorney General and the Board of Education. 

Accordingly, you are advised that in our opinion bonds 
nr?mbered l/50, inclusive, bearing interest at the face rate of 
2+$ can be legally paid for out of State Permanent School Funds, 
so long as such bonds constitute a part of the entire unit of 
Investment, namely, $500 000, and so long as the Income yield 
on the total sum Invested Is not less than 2&g. 

Trusting that the foregoing fully answers your Inquiry, 
we are 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By, /s/ Clarence E. Crowe 
Clarence E. Crowe, Assistant 

APPROVED JUL 1, 1941 
/s/ Gerald C. Mann 
ATTORNEY GENERAL CS’ TEXAS 

(This opinion considered and approved in limited conference) 
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