
Honorable Charts 8. McMllaa 
County Attorney, &a Atqu8t.b County 
Sua Au~tiae, Teaar 

Dew sir: opitiion No. 04733 
Reti- Pwvar of the County Rchool 

I ! Truotea8 to qpaint A trustee 
5 wher e two  l loctioa8 hava re- 

ivulkd in~tio votee. and rokted 
:quo8Uono. 4 

W* halo your letti? of Jut&e ZB.: 1941, &Which you ask ottr 
opinion ti certain quorlionr raiding t$ tha Wbito Rock Common 
School District of San Augustine Coyty., We appreciate the citation 
of 8uthoritiea and tke dircur&m coatnkod in your latter. 

Your firrt quertloa roldes to t&e right of the County ZjchooA 
Trustees to appoint a trustee of Y;hite R*k Common school District, 
under %ha following cSraumstute*ot ‘: 

‘In t&i ‘White Rock Common &hod District of Ran 
Attguotiuo Cmtnty, Totas an election was held to elect 
one trustee for the next throo years, the slaction being 
held at ths aamo tiDu as ail other common rchool dir- 
trict truster elections were held throughout the State. 
Thio olectioa nrulted ln a tie; anotkmcG&ion was held 
and it also tcrultod in * ties the Countyl Board of Scia001 
Trustooo then appointed a peraoa to fiti @is of&e, and 
who hso qualjfied.. 

Frorn~ your letter it also ttypoaro tlbt the truatur whose term 
Ime orpired hrr coatknued to act IIE trustee, and that the olfiice ha* not 
become vacant unlerr it was vacated by the ~OxpiraUon d the term of 

~offlcs or the fact that each d tha two olocti6ho #or a flow trustee re- 
sulted kr a tie. 

Our opinioa Ir that the County School T@totrer had no auth- 
ority to appoint a truatec aftur the two ele~tiono had rslvulted in a tie 
wta. Under the ruling in our opinkm No, Q-17, the truetea continuns to 
hol,d his office until him tucceo~or hm bee&k legally elected ond qunlifice. 
Them ir therefore no vacancy in the office rroulting from tho oxpira- 
tion of the term of offieo. Nor would the fact tht ho election@ havm ro- 
aulted in tia vote@ ease a ncmmy to occut. As WI) shave r&d in our 
opinion No. 047, a tie vote la 8a rlection #pr l trurtoe for b~commoa 
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rchool district merely ham the effect under Article 2953, Vernon% 
Annotated Civil Statutes, of rendering the election void and making 
another election nccermary. In our opinion. both electiona resulting 
in tie votes are void, and a new election rbould be called. as provided 
in Article 2953, and should be conducted aa directed in Articles 2745, 
2746 and 2746a, ~orntm’s Annotated Civil Ktatutes. SQO our opinion 
o-17. 

We find no authority for the appointment of a truntee by the 
County School Trustees. in this situatioa. Article 2747, Vernon’8 
Annotated Civil Statutes, provide8 for an appointment by “the county 
board of education’ only in case of a vacancy in the office; and in our 
opinion no vacancy has occurred, since the incumbent continues to 
hold the office until hi8 l c c eemo r  ham been properly elected and qualm 
ifies. The attempt of the County School Trutttees to appoint a trusteo 
ie, bwofore, in our opinion, without legal authority and void. 

Your second question relate8 to the validity of a contract 
enterod into between two mombera of the district rchool board, ln- 
eluding the trumteo whose term had expired, with a teacher for the 
l nmtia y year. In this coanection you maka the following statdmont; 

“Daforo the time of appointment of the trustee by the 
County Board. a contract warn entered into b&wean two members 
of the ~cbool board of the district, one whose term had not en- 
pirsd, and one whore term bad expired, but no one had succeeded 
him, with a teacher, and ouch contract was filed with the County 
!%perintendent. The third mambor of the school board, whose 
krm had not expired, did not Join in the contract.. 

Your question is whether the trustee whose term had l xpirod 
and whose s~~ces~~~ had not been elected and qualified, could lawfully 
join in the making of such a contract. 

Our opinion ir that tha trustee may Iawf* coatinue to join 
in such contracta until his wccosaor haa bean elected. See our 
Cj*inion No. C-04. Since both electiona have been void, there is no 
“newly elected trustee,* and under out said opinion, the trwtae may 
continue to act until his mtcceesor ban been Aawfully elected, inoohr 
as ouch contract@ arm concerned. 

Your third question relatem to the attempted execution of 
a contract by the pereon appointed by the County School Trusteea, 
and aaother truetoo. In this connection you make the following atate- 
mat1 

“After the appointment of the truetee by the County 
Board of School Trustees, who wal a different person, 
and after his qualifying for ruch office, the new truetee 
and the trwtae who refused to join in the first contract 
entered into a now contract with another teacher for the 
sama prlod of time; the contract wao alro filed in the 
office of th Couatv SumrhtendoaL” 
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Your third questton in substance io whether SenatoDilA No. 
126 of t&e 47th Le&teloture, Regular tission, has any effect on the 
validity of the contract Joined in by the trustee who holds over aftor 
the expiration of Ns term, in view of the attempted appointment of 
another trurteo by the County Doard of Gduoation and the joining by 
tbim appointee in the execution of a contract with another teacher. 
Section 1 of 6-U Bill l26, 47th k,gialature, ~eguhr Soeoion, reads 
aa follows: 

*Section 1. That trueteee of any Common School Dietrict 
or Coneolidated Common School District shall ham authority 
to make contracts for a period of time not in excess of two 
(2) years with prfncipals, superintendents, and teachers of 
said Common !ichool Diotricts or Consolidated Common ’ 
School Districts, provided that such contracts rhall be ap- 
proved by the County Superintsndent. No contract may be 
sianed by tb Trusteea of Commou School Dlatricte or 
Common Consolidated jrbool Dietricto until ths newly 
electad trumtea or trueteos have qualified and taken the 
oath of Office: 

Vie have already expressed our opinion that the contract 
Joined in by the trustee who holds over. ia lawfully authorized, +r 
agree with your conclusion that there is nothing in Scnata tiAA NO. 126, 
Iicgular Sassion, 47th Logidatura, which would affect our ruling !n 
our Opinion No. Q-04. The attempted appointment of the trustee by 
the County tioard of Lducation heing void, the atlempted contract in 
which this appointee joined would be void. Senate Dill No. 126 containe 
substantially the same provisions as Article 2740a, Vernon’s Annotated 
Civil Statuter, which was the basis of our Opinion No. O-04, and the 
changes tn the language of the rtntuta made by Sonate Dill No. 126 do 
not affect our conclwion as applied to the l ituation,met forth in your 
request. 

We attach hereto co&o of our Opinions Noa. O-04 and 047. 

Very truAy yours 

ATTORNEY GENGRAL OF TZXAS 

By /a/ Jamem P. Hart 
Jamer *. iiart, Aeeia&nt 

JPN:EP$b 
$fr;;t;e,“:;;;,‘,‘“’ 
First Assistant Attorney Cionorai 
ENCLOSURES 
Approved 
Opinion Committee 
By BWB Chairman 


