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Honorable T. 0. Walton, President 
Agricultural and Mechanical College of Texas 
College Station, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-3779 
Re: Payment by A. 

Army officers 
College. 

c 

& M. College of 
employed at the 

that at present Your letter of July 17, 1941, states 
you have on duty at the College approximately thirty United 
States Army officers, In the following categories: 

1. Officers of 

2. OffFcers of 
called to active duty. 

the regular Army on the active lfst. 

the regular Army on the retired list, 

3. Officers of the reserve corps called to active 
duty for periods of one year. 

From your letter, it appears that these Army officers 
on active duty are detailed for R. 0. T. C. duty at the Col- 
lege, and are employed by the College to serve the positions 
of Commandant, Assistant Commandant, and tactlcal officers, 
for the control and exercise of discipline of the cadet corps, 
as well as non-military students. 

Your questlon. as we understand It, is whether you may 
pay to these Army officers, who have accepted and who hold and 
exercise the positions of Commandant, Assistant Commandant, 
and tactlcal officers, the salary appropriated by the Legisla- 
ture for such positions. 

Your inquiry involves the provisions of the Texas Con- 
stitution, to-wit, Article 16, Section 33, and Article 16, 
Section 40. 

Article 16, Section 33, of the Constitution, provldes 
as follows: 

"The accounting officers of this State shall 
neither draw nor pay a warrant upon the treasury 
in favor of any person, for salary or compensation 
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as agent, officer or appointee, who holds at the 
same time any other office, or position of honor, 
trust or profit, under this State or the United 
States, except as prescribed in this Constitution. 
Provided, that this restriction as to the drawing 
and paying of warrants upon the treasury shall 
not apply to officers of the National Guard of Texas, 
the National Guard Reserve, the Officers Reserve 
Corps of the Unlted States, nor to enlisted men of 
the National Guard, the National Guard Reserve and 
the OrganizedReserves of the United States. [ Sec. 
33, Art. 16, adopted election November 2, 1926; 
proclamation January 20, 1927.)" 

Article 16, Section 40, provides: 

'NO person shall hold or exercise, at the same 
time, more than one civil office of emolument, ex-' 
cept that of justice of peace, county commissioner, 
notary public and postmaster, officer of the National 
Guard, the National Guard Reserve, and the Officers 
Reserve Corps of the United States, and enlisted men 
of the National Guard, the National Guard Reserve, 
and the organized Reserves of the United States, 
unless otherwise specially provided herein. Pro- 
vided, that nothing in this Constitution shall be 
construed to prohibit an officer, or enlisted man 
of the National Guard, and the National Guard Reserve, 
or an officer in the Officers Reserve Corps of the 
United States, or an enlisted man in the Organized 
Reserves of the United States from holding in con- 
junction with such office any other office or position 
of honor, trust or profit, under this State or the' 
United States. (Adopted election November 2, 1926; 
proclamation January 20, 1927.)" 

In the case of Carpenter v. Sheppard, 145 S. W. (2d) 
562, our Supreme Court held that an officer of the Texas Na- 
tional Guard ordered into the active military service of the 
United States and engaged as an officer in such service, re- 
mained "so far as Texas is concerned", as respects the ap-~ 
plication of the provlsos to Article 16, Sections 33 and 40, 
an officer in the Texas National Guard. In other words, the 
Court held that, as respects the application of Article 16, 
Sections 33 and 40, the officer is classified according to 
the status of origin -- that the proviso was intended by the 
people to apply to the National Guard officer even after he 
acquired the status of an officer in the active military 
service of the United States, since he was ordered Into that 
service by virtue of his original status as Natlonal Guard 
officer. 
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This holding cannot logically or reasonably be re- 
stricted to National Guardsmen, but must also be applied to 
persons in the other exempted classifications. Hence, for 
Instance, a reserve offlceror a retired Army officer, ordered 
as such into active service, still occupies, so far as the 
application of the exemptlons.contalned in the provfsos ,to 
Article 16, Sections 33 and 40, are concerned, his status of 
origin -- to-wit, the status of reserve officer or retired 
Army officer, 

From what has been said, it follows that Article 16, 
Sections 33 and 40, by virtue of the p~ovlsos, do not pro- 
hibit retired Army officers and officers of the reserve corps, 
ordered to active duty, from holding a civil office under this 
State, or from receiving compensation from the State for 
services rendered as a civil officer, agent, or employee, of 
the State, while in such active military service of the United 
States, 

The offlcer of the regular Army, on the active list, 
is not within the provisos to Article 16, Sectfons 

;y:zF40 n He Is not in the active military service by reason 
of an order operating upon him as a member of one of the ex- 
empted classifications. Consequently, the officer of the reg- 
ular Army on the active list employed by the College, hy virtue 
of the provisions of Article 1.6, Section 33, cannot be pald 
the compensation attaching to his employment by the College 
for the period of time that he remains an officer of the reg- 
ular Army on the active list. 

Summarizing the above, we advise that offloers of the 
regular Army on the active list may not be paid from your ap- 
propriations for service rendered as offfcers, agents, or em- 
ployees of A. & M, College. Officers of the reserve corps and 
retired Army officers, ordered as such to active duty under 
the United States, may be paid for services rendered as officers, 
agents, or employees of the College, though such services are 
rendered while they are in active service under the United 
States -- provided, of course, that appropriations to pay for 
the services rendered are available to you for expenditure. 

Your letter refers to an opinion which you state was 
written by this department on April 5, 1941. This opinion, 
according to the statement contained in your letter, held that 
under the provisions of the Constitution of the State of Texas, 
various agencies and departments of the State government could 
not supplement salaries of Army officers that might be assigned 
to duty in connection with departments of the State government. 

The question IS not one of supplementing salaries re- 
ceived by Army officers from the Federal Government, but one 
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of authority to pay, under the provisions of Article 16; Sec- 
tion 33, of the Constitution, one who serves for compensation 
as an officer, agent, or employee of the State while at the 
same time holding an office or position of honor, trust, or 
proflt under the Federal government. 

A search of the records of this department does not 
reveal that we wrote on April 5, 1941 and opinion so broadly 
phrased as Indicated in your letter. The opinion 'to which you 
refer is apparently No. O-3335, copy of which is enclosed here- 
with for your information. You will observe that this opinion, 
in the last two sentences of the last paragraph, states: 

"Your question, as we understand it, relates to 
men who are not In the National Guard nor any of the 
other exceptions listed in the above Constitutional 
provision. Hence we are compelled to answer your 
question in the negative." 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/Richard W. Fairchild 
Richard W. Fairchild 

Asslstant 

RWF:fs:wc 
Enclosure 

APPROVED AUG. 9, 1941 
s/Grover Sellers 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENERAL 

Approved Opinion Committee by REKChairman 


