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OF TEXAS

AUSTIN 11, TEXAS

ATTORNEY GENERAL

Honorable €. Burtt Forter
County Attorney

S8an Patricic County
8inton, Texas

Dear Sir: Opinion No. 0-3821

Res Would the State Board of Education be
compelled to surrender bonds of Sinton
Independent School District now held by
the Board of Educs&tlon, saild bonds not
having a call date, providing refunding
bonds be voted for the express purpose
of refunding the outsgtanding bonds in
order to obtain & lower interest rate.

We acknowledge receipt of your oplinilon request of July 25,
and quote from your letter as follows:

"fhe Sinton Independent Schocl District issued
bonds in 1633 or '34 which were purchased by the State
Board of Education. The following questlons arise:

"1, Would the State Board of Educatlon or
S8tate Treasurer, as custodian, be compelled to surrender
bonds of the Independent School District now held by the
Board of Rducatilon; said bonds not having a call dife,
providing refunding bonds was voted by the people for
the express purpose of refunding the outstanding bonds
in order to obtain a lower interest rate?

"2, Where an 1lndependent school district has
outstandng bonds that are owned by the State Board of
Education, and taree (3%) per cent refunding bonds could
be issued to retire the five (5%) per cent bonde, would
the State Board of Rducation be required to surrender
the 5% bonds, although such bonds had no call date.”

We have been unable to locate a Texae case squarely 1n point
but we belleve that the well established rule is laid down by the Supreme
Court of Kansas in the case of State ex rel Parker, Attorney General v. Stz
School Fund Commission, et al, 103 Pac. {(2d) 801:

"It is well settled that in the absence of a
provision therefor, elther in the bonds or an applicable
statute, municipal bonds issued for a certaln number of
years are not redeemable before maturity without the con-
sent of the persons holding them".
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e also 44 C.J, 1235; State v. Keith (Supreme Cowrt of
Okla.) 66 Pac. (2d4) 1059; Brenham v. German-American Bank, 144 U.8, 173.

There 1s no constitutional or statutory provision in this
State providing that bonds may be redeemed bBefore maturity at the option of
the school district. The school district may, however, reserve in the bonds
an option to redeem.

In view of the foregoing it is our opinion that a school
.- district has no authority to call bonds prior to thelr maturity date

againat the will of the owner, in the absence of express stipulation there-
for 1n the bonds.

Therefore, both of your questions are answered in the
negative.

Trusting that thls answers your question, we are
Very truly yours
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
By 8/ Claud 0. Boothman

Claud 0. Boothman
Agsistant

COB-s-wc
APPROVED AUG 21, 1941

8/ Gerald C. Mann
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

Approved Opinion Committee By s/GWB Chairman



