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Comptroller of Public Accounts Ret Concerning the
Austin, Texas assessment for taxation

of shares in Federal

Savings and Loan Asso-
Dear Sir: ciations.

We have your letter of July 30, 1941, reguesting our
opinion in response to the rollowing questions:

‘ "l. Are Federal 8avings & Loan Associations
required to pay ad valorem taxes on their shares
outstanding?

"2. Are Federal 8avings and Loan Assocla~
tions domiciled in this State required to render
their property for taxes on the basis set forth in
Section S54% of the 1929 Building and Loan Act,
known as Article 881(a), Section 53, V.4.C. XYL

Article 88la-57a, Vernon's Annotated Civil Statutes,
reads as follows:

"Every Federal 8avings and Loan Association
incorporated under the provisions of Home Qwners'
Loan Act of 1933, as now or hereafter amended,
domiciled in the State of Texas, and the holdors
of shares or accounts issued by any such assocla-
tion shall have all the rights, powers, and privi-
leges, and shall be entitled to the samg exemptions
and immunities to which building and loan associa-

-tions organized under the laws of this State and
holders of the share or share accounts or such
associations are entitled."

Subdivision (h) of Section 1hé6W, Title 12, U.S.C.A.,
reoadss _ . .

"(h) Exemptions from taxation. Such associa-
tions, including their franchises, capital, reserves,
and surplus, and thelr loans and income, shall be
exempt from all taxation now or herearter imposed by
the United States, and all shares of such assocla-
tions shall be exempt both as to their value and the
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income therefrom from all taxation (except sur-
taxes, estate, inheritance, and gift taxes) now

or hereafter imposed by the United States; and

no State, territorial, county, municipal, or local
taxing authority shali impose any tax on such -
associations or thelr franchise, capltal, reserves,
surplus, loans, or income greater than that im-
posed by such authority on other similar local mu-
tual or coogerative thrift and home financing in-
stitutlions.

Article 881a-54%, Vernon's Annotated Civil Statutes,
reads as follows: .

"4t the annual meeting or at any meeting
called for that purpose, any two or more building
and loan assoclations organized under the laws of
this state may, by vote of two-thirds of all share-
holders of sach of the different associations, re-
solve to consolldate into one association upon such
terms as shall be mutually agreed upon by the di~
rectors of such asgsoclations; or any such assocla-
tion may transfer its engagements, funds and prop-
erty to any other such association upon such terms
a3 may be agreed upon by its board of directors,
when approved by two-thirds of all the shares of
all members convened in special meeting for that
purpose, the notice sent to each member of record
specifically stating the objJect of the meeting; if
such notice shall state arffirmatively the terms
uwpon which such consolidation 1s contemplated and
shall state that any member not present at the
meeting in person or by representative will be re-
garded as having voted for the transfer or consoli-
dation, such absent member shall be counted as
being among the required two-thirds affirmative
votej but such transfer shall not prejudice the
right of any oreditor of any such association to
have payment of his debt out of the assets and prop-
erty thereof, nor shall any creditor be thereby de-
prived of or prejudiced in any right of action then
existing against the officers or directors of said
agsociation any neglect or misconducti providing
that the reorganized assoclation shail be liable
for all obligations to stockholders of the assocla-
tlons existing prior to such consolidation, and
providing, further, that no consclidation or trans-
fer provided herein shall take effect until the
terms and conditions have been approved by the Bank-
ing Commissioner of Texas, and until a copy of the
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resolution, certified by a majority of the board
of directors of each association, shall be filed
with. said Banking Commissioner of lexas, and re-
corded in the same manner hereinbefore provided

for amendments to charters." . -

In our opinion No. 0=3156 we held that shares in a
.Federal 8avings and Loan Association ars subject to taxation.
In that opinion we were not called apon to advise as to whonm
the same should be taxable, that 1s, as to the Association or
to the owner. However, these shares being property, they
would clearly be taxable to the owner, not to the dssociation.
Article 7152, Revised Civil Statutes, provides in part:

WAll property shall be listed or rendered in
the manner following:

“(1) ..By the owner. Every person of full age
and sound mind, being a resident of this §tate,
shall 1ist all of his real estate, monsys, credits, .
bonds or stock of joint stock or other companies
(when the property of such company is not assessed
in thls State), moneys loaned or invested, annui-
ties, franchises, royalties, and all other property.

Wik & %A

Sees also, Articles 7161 and 7162, Sections 37, 38
and 43, Revised Civil Statutes. Your first question is there-
fore answered in the negative. This, however, is not to be
construed as saying that money on hand which has been received
by such an 4ssociation through the 1ssuance of any such shares
does not have to be listed as an asset under (o) of Article
88la-53. It should be so listed.

We pass now to a consideration of your second ques-
tion. On May 12, 1938, 4ssistant Attorney General williford
advised you in substance that the properties of these Assocla-
tions should be assessed as provided in Article 88la-53 for
builiding and loan associations, with which opinion we substan-
tially agree. In view of Article 8, Section 1, of the State
Constitution, providing that “all property in %hia State, whether
owned by natural persons or corporations, other than municipal,
shall be taxed in proportion to its value, which shall be as-
certained as may be provided by law," such Associations certainly
can have no complaint to the application of Article 88la-53 to
them. We say this particularly in view of the permission given
by the statute to make deductions (s-1) and (o-2). The prop-
aerties of such an 4ssociation should be assessed and consist of
three items, (a), (b) and (c). Item (a) is the value of office
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furniture and fixtures. Iltem (b) is the value of real estate.
Item (c) is the value of all its assets, less three deductions,
viz: (1) accounts payable and notes payable, and (2) book
value of shares outstanding, and (3) the assessed value of the
furniture and fixtures and real estate held by the association
and rendered by it for taxation. The sum of items (a), (b) and
(¢) will be the total assessed value of the properties of the
Agsociation. If other properties in the county are systemati-
cally assessed at a percentage of value less than the whole,

the properties of such Associations, of course, will receive
the same treatment.

Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By /s/ Glenn R. Lewis
Glenn R. Lewis, Assistant
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