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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

GERALD C. MANN
ATIORNIY GENERAL

Bonorable Ceorge B, Thepperd
Comptroller of Tublie Ascounts
Austin, Texes

Desr i Opinion No, 0-3846
Ret Tax on ges used \to Lift oil
under Houss- Bl Articlo Iz,
Aots A7 .

in your letter of August 8, 1941, yiu
following qgoatiana:

aprlying to gas
»e used for oll
leszer ere owned

wrleane
ges produnad is used for oil
11t on Bah . the tax aaerue on
. 8/8 \ ™ y on the 1/8 royalty

Mxenption Trom the appliaution orf the gas prad
tion tex for gas fnjected into the eayxyth for lifting 11 1! 8
found in two foes in Bection 1, Artlicle II, House Bi11 ¥o. 8,
hotas 47th lLegimleture, The firat of these 10 iz the minimum
tax provision (desiguated in our Opialon 0-3516 as rule 2}

whioh reads:

. « + the smount of ﬁﬁn-fat;on sweet and
sour notursl gas shell never be less than eleven
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one hundred riftieths (11/130) of one (1) cent
per one¢ thousand (1,000} ocuble feet on sweet
and sour netural gas sc0lé or produesd and seved
in this “tete snd not theresfter lawfully in-
Jeoted into the earth in the “tate of Texams,
for the followinzg purponem: . . . {(4) 1ifting
ofl + + « "

The segond sxenption (Gesignsteld es rule 6) reads ss rollowng

“In deternining the narket velus of ges

for thu purpose of eomputing the tax due, there
shell be oxcluded the velue of residue gas law-

- fully ipleocted into the enrth in the “tate of
Texas far the following purposes: . « « « o
() 1irting oll , « « . fave and excedt, howsver,
A any ges 80 inJeeted {into) the esrth s mold
for sush purposes, then the narket value of the
g;u :o sgld shell not be excluded in qomputing

¢ tax,

Heither of thene exsmptions mpaclfy that the guaa

xust be ussd for lifting oil on the same lease fron which
it i8 produced, or oven that it be used by the same opera-
tor who produced the gas. The only exception from the tax
sxexmption provideé for gas injeated for 1irting ofi ise In
the event it is sold for auch purpose. 0f courss this ex-
csption will appiy to and meke taxable the ges of & pPro-
duser who ostensibly donntes his gas to snother operetor
for 1ifting cil for sowes hidden, though veluable considers-
tion, It 18 to be noted that the second exempticn expressly
refers to reslidue gos. ¥e construe this to mean that when
ges is proceceed by mechanicel sethols and hydroocarbons ex-
tructed, the tax will %e payedle or the produestion of the

» based on the eppliceble formula even though the residus
s thereafter used for 1ifting ollj but the velue of sush
residue Bo ured akhall be exciudod in detcrmining the tax-
sble value of the ges & produded. Yhere the gus is not
prooesse in e gosoline plant or other mechaniosl extrastion
process there could be no "resldue gos” ¢nd in the event
unprocessed gxa L8 ueed lfor 1ifting oil 1t would be taxadle
utider the saccond messure of rule 1 (ss referred to in Opine
{on Ko, C=~3516), 4., e. at & value bazed on “eny sum of money
thet sueh gus will rosponabdly bring if produeed znd seld in
sooordence with the lews, ruleo and regulations aof this
Etate™. Chould you detercine that sboll gas haz no markes
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vslue whatever, then no tax would be paysble thereon, whether
proesssed or not, becauss tbe rirst exemption (from the mini-
pum tax) is not limited, ea is the second exemption, to resi-
due_gas, dut epplies to all “"sweet and sour natural ges",

Replying specificelly to your question, 1t is our
opinion that where gasoline or other produots are extracted
from gas by a pesoline nlant or other weobanical methods (as
distinguished from recovery "hy ncens of a ceparator or by
othor nonmwehenicel methods”) snd the residue gea is not aold
put 18 used rfor lirting oll, whether on the tame lease where

ueed or on &ny other leaee, the velue, 1 any, of such
residue gses 80 used shall not be taken into scoount in ocompute
ing or determining the merket value of the gaes "es prodused™,

Yhere unprocessed ges (i, e¢., gos from which geso-
line e&and other hydrocarbons heve net been extrocted by a
gasoline plent or other mechanical process) is useld for lift-
ing oll, whethier on the ssme loase whers profiuced or on any
other lease, the production thereof will be texed on the heals
of its value aec produced, determiyed by the appliosdle rule

for erxriving «t itc taxadle valus,

Yhere gay is used for iirfting oil on the same lease
whare profucef, it is our understanding thst under the terms
of the usual oll ané gas leass no royalty would bs payuble
on such gas. Ho problen would therefore arise with reference
to the tax on the royelty gus in suah instence differsnt from
that applying to the lessea‘'s ahare of the gaa.

I under the terms of the lesse, or eny other aon-
traot betwesn the lessee snd lessor, s royslty is payadble

for ges ueed off the leased premises, ¢ tax will be payable

by the lessor on the bhasis of whet he received therefor,
whether used for 1lifting oll ar for anry other purpose, be-
oause in suoh case the lesmor's gas would Ye sold within the

‘meaning of the exception tov the seoond exenption. Tee ouy

anawer to question 1l in Opinion No. 0-3516.
' Youra very truly
ATTORNEY GFNRRA] OPF TEILAS

sy "IN ST o D,

'ﬂllttr R, Xooh
Amplistant
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