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Honorable George T. Thomas
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Howard County

Big Spring, Texas

Dear Sir: Opinion No. 0-394k

Re: If a person comed into Howard
County from a dry county and
purchases a large quantity of
liquor, in his own name and
for himeelf, and startme back
to the dry county with it, but
ig arrested before leaving How-
ard County, but admits that he
intends to take such whiskey
back to the dry county where
he lives and eell it, 16 he
violating the terms of Article
666-4(a) Vernon's Annotated
Penal Code?

Your letter of February 18, 1943, requesting the opinion of

this department on the guestlons stated therein reads in part as follows:

-« » 4

"Howard County is wet. If a persgon comes into Howard
County from a dry County and purchases & large quantity of
liquor, in his own name and for himaelf, and starts back to
the dry county with 1t, but is arreeted before leaving How-
ard County, but admits that he Intends to take such whiskey
back to the dry county where he lives and sell it, 18 he
violating the terms of Art. 666-4(a), reading as follows:

"t{a) Tt shall be unlawful for any person to manu-
facture, distill, brew, 8ell, possegs for the purpose of
sale, import into this State, export from this State,
transport, dlstrlibute, warehouse, store, soliclt, or take
orders for, or for the purpose of sale to bottle, rectify,
blend, treat, fortify, mix or procegs any liquor in any
wet area without first having procured a permit’', and 1if
he 13 viplating the terms of such provieion, would he be
guilsy of transporting liquor in a wet area without a
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permit, or would he be guillty of possession of liquor for
the purposes of sale without a permit, or both.

"I ask these questions because if the term 'transport!
a8 used in the sbove article ie given the same construction
a8 the same term when used in Article 666-27a, which was,
according to your opinion No. 0-1882 to Hon. Bert Ford
'shipment of liquor, a&s that term 1s ordinarily umsed and
understood, as where & persion orderp liquor and it is de-
livered to him elther by common carrier or agent for the
consignee or consignor', then such person would not be
gullty under tha transport provision of such article wheth-
er he intended it for his own consumption or for sale, Just
so it belonged to him.

"And on the question of 'possess for purpose of sale!,
what would be the effect of such person having such posses-
glon without a permit, for the purpose of sale, but had
such posgesgsion only in Howard County, but intended to sell
only in some other county, and the only real purpose of
having and possessing the liquor in Howard County was for
transport to such dry county, where it was lntended to be
g0ld?

"Purther, under the same fact situation, would such
person be guilty of a vioclation of Article 666-2Ta if he
did not have in hias posaession the written statement re-
quired by such act? In your opinion to Hon. Bert Ford,
Opinion No. 0-1882 it would appear that you construed
guch article to require such statement only when there
wag a 'shipment of liquor, as that term is ordinarily
used and understood, as where a person orders liguor,
and it is delivered to him either by common carrier or
agent for the conslgnee or coneignor' lrregardless of
whether such liquor wae intended for personal congump-
tion by the perfon traneporting the 8ame, or by sale by
puch person.
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By virtue of subsection a, of Article 666-4, Vernon's Annctated
Penal Code, it is unlawful for any person to transport liquor without
having procured a permit. Except where a person hae purchased liguor
in a wet area, and if, at the time of his arrest, he was transporting
game to his home for hie own conpumptlon, he would not be gullty of un-
lawfully transporting the liquor, because of the provisions of Article
666-23(a), Vernon's Annotated Penal Code, which reads as follows:
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"(1) It is provided that any person who purchases al-
cohollec beverages for his cwn consumption may transport same
from a place where the sale thereof 1a legal to a place where
the possession thereof i1s legal.”

Article 666-15, Vernon's Annctated Penal Code, provides for
the different typee of permite, including those allowing tranaportation
ag follows:

"Carrier Permit, Private Carrier Permit, and Local Cart-
age Permit,”

There are many Texas cases regarding the illegal transporta-
tion of intoxicating liquors. However, we have been unable to find any
ce8e passing directly upon the queations submitted 1n your inquiry.

Under the facts stated in your letter, as quoted above, it
ig our opinion that the person mentioned therein has violated the terms
of Article 666-4(a) of transporting liquor in a wet area without a per-
mit provided he was not transporting the same to his home for his own
consumption. It 18 our further opinion, under the facts stated, that
such person would be guilty of possession of liquor for the purpose of
gale without a permit.

With reference to your second question regarding the posses-
gion of liquor for the purpose of sale, it 1s stated in effect, that
the person who was arrested in Howard County had such liquor in his pos-
sension and etated that he had it for the purpose of sale but he intended
to sell it in some other county and the only real purpose of having pos-
sesslon of the liquor in Howard County was to transport such liguor to
the dry county where it was intended to be acld. It is our opinion that
it is immsterial where the liquor wae intended to be sold so long as it
was his purpoge and Intention to poasess such liquor for the purpose
of sale. We think that our answer to your firet question necessarily
answera this question. ‘

With reference to your third question, under the same fact
situation, you ask "would such a person be guilty of a violation of
Article 566-27(a) if he did not have in his posseegsion the written state-
ment required by such Act?" We think that our opinion No. 0-1882 ex-
pressly answers this question and we quote from the same as follows:

"We think this Bection hag reference to shipment of
liquor, as that term 18 ordinarily used and understood, as
where a person orders liquor and it 1s delivered to him
either by common carrier or agent for the consignee or
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congignor. It is our opinion that the same is not appli~
cable to the situation presented by your astatement of facts.”

Yours very truly
APPROVED MAR 17, 1943 ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
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By /e/ Ardell Williams
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