OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
' AUSTIN

GERALD C, MANN
ATToanky GENERAL

" Mra. Ella Mae Murphy, President
-8tate Board of Hairdressers and Cosmetologlsts
Austin, Texas

Dear Masdam: Opinion No., 0=40%0

Re: Does the State Boerd of Haire
dressers and Cosmetologlsts
have authority to enforoce its
ruling requiring all regula-
tions to be met in a new looa-
tion before lioense ocen be
-transfer»ed or issued to a
besuty shop or school?

, Your letter of Ootober 6, 1941, requesting the
opinion of this department on the lbova stated queation
reads in part es rollowu:

"Ye respectfully requost thet ‘you refer to
your opinion ff 0-536, dated March 24, 1939.

"Many bheauty shops and schools were licensed
at the time the law was passed which 4o not meet
the requirements of the Board or ocome within the
law as interpreted at present. If one of such
schools or shops close their present licensed lo~-
cation and move to & new looation, it has been
the practioce of the Board to require the owner
to meke the new location meet all requirements,
set out by the Board, and approved by either the
Board or representative, before license will be
transferred or isaued to cover the new location.

"This requirement has been made to prevent
shops or sochools from moving into unsanitary lo-
oations, or in conneotion with living quarters
and to raise the stendard of schools by requiring
them to meet all rules as to equipnment, minimum
spmoe, eto,
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"Kindly advise if the Board has suthority to
enforce its ruling requiring all regulations to
be met in its new loocation before license can be
transferred or i&sued; or if your opinion ;/ 0-536
would preveat the Zoard from this praoctioce.

n "
LI N

feotion 10 of Artlole 734b, Vernon's Annotated
Penel Code, among other things, provldes that the State Bcerd
of Hairdressers and COsmptologiats,

Y. o e shall, with tha arprovel of the State
Board of Heelth, prescribe such sanitary rules
as it may determine necessary with partioular
reference to the precautions necessary to he em~
ployed to prevent the spread of infeotious and
gontageous dlseases, and 1t shall be unlawful
for the owner oOr menager of any halrdressing or
cosmetological shop or any sochool of beauty cul-~
ture to permit any person to sleep in or use for
reaidental purposes any room used wholly or inm .
part es a helrdressing or coametologioal estah-
lishment or school of beauty oulture, and it shall
be unlewful for any person, firm or corporstion.
to practice as & halrdresser or cosmetologlst,
except in the homes of customers or in & bona
fide established beauty shép whereln the require-
- ments of the Board as to proper sanitary rules
are canplied with, Provided an operator mey have
e beauty shop in her home where the sanitary rules
are oomplied with,

" « « The sald Board, or sny Quly appointed
agent, sheall have authority to inspect any beauty -
ghop, beguty parler, or school, &t any time during
business hours.," .

Section 18 of the wbove mentioned act provides:

"he first certiflcate Of reglstration and
'license chall be valld until August 31, 1936,
Thereafter no certificate or locense ahall be
issued for & longer perlod then one (1) year and
shall explre on the 31st day of August, of the
year for whioh they are issued unless renewed
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prior to that date., The holder of an expired cer-
tiricaete or lioense may heve his certifiocate or
l14ocense restored within one (1) yeer efter the
date of expiretion, upon the payment of the re-
quired renewal fee and satisfaotory proof of his.
or her qualirisations to resume practice. . . .”

Subsegotion ¢ of Section 18 of the samaAArtiole
provides: ‘

"The establishment of itinerant shops is
hereby expressly prohibited, and 1t shall be une
lawful for aeny person, firm or corporation to
operate a heauty shop as defined in this aot,
unless the same is & bone rids establishment with
& permanent and definite location, Any license
granted under the terms of this act shall permit
the licensee to practice in only such bona fide
established beeuty shop; provided, however, that
nothing in this aot shall prohibit the removal
or change of loocetlion of the beauty shop, provided
such move or change is made in good faith with the
intention of definitely aend permenently locating -
elsewhere; and provided that nothing contained
herein shell in enywise prevent & lioensee fronm
practicing in the homes of oustomers if seid 1li-
ocensee workse in a bona fide estadlished shop es
derined in this sot., PFProvided further, that noth-
ing in this sct shall prohibit the estadblishment
of ohein beauty shops which have & definite end
permanent ,locatlon end have gomplied with all the
other terms of thlis law,"

It will be noted thet Seotion 18, supra, expressly
provides that an expired certificate or liocense may be re-
newed within one (1) yesr after the date of explration upon
the peyment of the required renewal fee and satisfactory .
proof of his or her quelification tc resume prsotice. There
is nothing in the Article 734D, that requires any epproval
of the lioense or certificete upon the removsl of & shop or
school from one location to another. We find no authority
for making sny different requirement because of the fact
that the owner of a shop or echool may have changed the loca-
tion of the shop or school or expects to ochange the looation
of the shop or school upon seocuring @& renewal license or
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certificate. Therefore, we respsctfully answer the above
steted question in the negative. It is our further opinion.
that our opinion No. 0~536 would prevent the Board from
carrying on the above mentioned practioce.

Truating that the foregoing fully answers your
inquiry, we are

Yourse very trdly

APEREVED OCT 27, 1941 ATTCRNEY GENERAL OF TEXAS
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