OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

C. MANN
m,;‘f GENE®RAL

Honorable John 3, Rudd, Jr.
Agsistant Director and sntuary
Teacher Retirement System of Texas
Austin, Texas

Dear Sir:

Re: Whether tesc
July 11. 1939‘ is

public scho
and 1938-39
this person

school year and also
40-41 school year. Would the
of the wetirament System be

e Yegally proper if the Board
e ferson referred to above would
ereddt for prior service, provided
tc serve as a teascher in the
1941-48, 1942-43, end 1943«44 sohocl years?

"If your answer to the above guestion is
in the arfirmstive, what is the last date on
which & person may secure a bona fide written
ecntrect and be gonsidered &s having beoome &
teacher within the pericd ellowed in Seotion 3,
Subseotion B of the Tesoher Retirement Law?™

&Y ASSIETANT
COMMUNICATION IS TO BE CONSBTRUED AS A DEPARTMENTAL OPINION UNLESS APPROVED BY THE ATTORMEY GENERAL DR FIRST
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Section 3, Subsection % of the Teacher Retirement
Law (Artiole 2922-1, Vernon's annotated Civil Statutes, reads
as follows:

*{(5) Anyone who has taught in the State of
Texag in accordance witl: the terms of this Act,
but who is not in servioe during the year in

whioch the 4¢t becomes effective, shall, if he
becomes a teecher within two (2) years of the
date on which this aAet becomes effective, and if
he contlinues as such for a period of five (7)
consegutive years, be entitled to receive oredit
and resultinz benefits for prior-servioe as pro-
vided for in this act.”

In our Cpinion No. 0-648 1t was held that three
dates were of lmportance in conastruing the Teacher Retire-
ment Law; that is, June 9, 1937, the date upon which the
Act as an enactment of the Legislature became effective;
July 1, 1937, the date of establishment of the Teacher Le-~
tirement System; and September 1, 1937, the date of the be-
ginning of the first school year and upon which ocertain
provisions of the Agt became opsrutive. It was also held in
Opinion No. 0-646 that the date referred to in Seotion 3,
Subsection 5, by the leangusge, "the date on which this ict
becomes effective,™ was Jung 9, 1937. Thus, two years from
that date would be June ¢, 1939,

The Aot makes provisions under whioch a member may
cleim c¢redit for prior service. Subsection 1 of Seotion 3
reads as follows:

*(1) a~ll persons who are teachers on the
date as of which the Retirement System is estab-
lished shall become members as of that date as
a oondition of their employment unlessz within a
period of ninety (90) deys after Jeptember 1,
1937, any such teacher shall file with the State
Board of Trustees on a form prescribed by such
hoaerd, a notice of his election not to be cover-
ed in the rnembership of the System and a duly
executed waeiver of sll present and proapective
benefits which would otherwise inure to him on
aocount of his participation in the Retirment
System, ™

>ubsection 1 of Section 4 provides as followe:
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*{1l) Under such rules and regulations as
the State Toard of Trustees shall adopt each
person who was a teacher, as defined in this
aot, at any time durlng the year immedistely
rreceding the estshlishment of the Tystem, and
who beoomes a member during the first year of
the System, and who bscomes a member durlng
the first year of operation of the hetirement
System, or who 18 a member at the beginning of
the achool year 1937-1938, shall file a deteil-
ed statement of all Texaa service, as a teacher,
rendered by him prior to the date of establish~-
ment of the Retirement System for which he
olalms oredit.”

The Leglislature realized that some rersons who
would otherwise be eligible for participation in the Teacher
Retirement Cystem would not be in servioce during the first
year of cperation of the System, and would thereby not be
entitled to recelve oredit for prior service. 1It, thersfore,
passed Section 3(S) whieh, in effect, provides that one who
has teught in accordance with the terms of the Agt but who
was not in serviees during the ysar in which the Aet beocame
effsotive would be entitled to reeeive prior saervice oredit
if he became & teacher within two years of the effeotive
date of the iet, and continues as such for five sonsecutive

years.

Under the facts submitted to us, the individual
in question was not in service during the year preceding
the eatabliashment of the Cystem or the first or second year
after such establishment. He secured a contraot on July 11,
1939, more than two years after the effeotive date of the
Act, iie therefore, belleve that he does not coms within the
terms of Section 5(5) 80 88 t0 be eligible to regeive oredit
for prior =mervice.

It is our opinion, therefore, that your question
should be answered in the negative, and it is s0 answered.
Thie renders unnecessery an answer to your second queation.

Very truly yours
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