ATTORNEY GMNERAL

Honorable Bert Ford, Administrator
Texas Liquor Control Board
Austin, Texas :

Dear Sir:  Refer to Division No. 106,

Opinion No, 0-4195 :

Re: Would the holders of poll tax
receipts for the year 1941
(poll tax levy of 1940) or the
holders of such receipts for
the year 1942 (levy of 1941)
be qualified to vote in a local
option election to be held in
January 19427 .

We have given careful conslideration to your recent letter from

whlch we quote: - :

"We have been asked to furnish an opinion as to the
qualifications for voting in a local option élection

to 'be held in Januvary, 1942. The question is whether

or not the holders of poll tax receipts for the year

1941 (poll tax levy of 1940) or the holders of poll tax
levy of 1941) would be gqualified to vote in such election.

"Wwhile it seems -apparent from the statutes that the
qualification is for poll tax receipts for the year
1941, since the question involves an interpretation of
law under the general election statues, we would
appreciate your direct advice on this question."

We respectfully refer you to Section 2 of Article VI of the
Constitution of Texas, reading in part as follows:

"Every person subject to none of the foregoing disqualifi-
cations (referring back to Section 1, Article 6, persons
under age, idiots, paupers, etc.) who shall have attalned
the age of twenty-one years and who shall be a citizen of
the Unlted States and who shall have resided in this State
one year next preceding an election and the last six months
within the district or county in which such person offers
to vote, shall be deemed a qualified elector; provided,
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that electors living in any unorganized county. may vote at
any electlon precinct in the county to which such county is
attached for judicial purposes; and provided further,

that any voter who 18 subject to pay a poll tax under the
laws of the State of Texas shall have paid sald tax before
offering to vote at any election in this State and hold a
receipt showing that said poll tax was pald before the rirst

y o ebruary next preceding such electlIon, .

nasis ours) '

Pursuant to the above constitutional provision, which by its terms
is self-enacting, the Legislature enacted Article 2955 of the
Revlsed Clvil Statutes in almost the same language. The statute
includes literally the above underscored language as contained in
the Constitution. o

This department has heretofore ruled that for elections held during
the month of January of any year, a person required by law to have
paid a poll tax, must hold a receipt showing payment of the tax
prior to February lst of the preceding year. See Opinion No. 0-36,
attached hereto, S

Answering your question specifically, you are advised that it
would be necessary for a voter, not otherwise exempt from the
poll tax requirement, and participating in a local option
election to be held in January, 1942, to have a poll tax receipt
evidencing payment of same prior to February 1, 1941. Payment of
the poll tax due prior to February 1, 1942 (currently payable)
would not be sufficient under the above quoted constitutional
provision and clted statute. o '

.. Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
S/ Benjamin Woodall
BY
APPROVED DECEMBER 4, 1941 Benjamin Woodall -
8/ Grover Sellers 3 . Assistant
FIRST ASSISTANT ATTORNEY GENERAL'I‘ '

APPROVED Opinlon Committee
By BWB, -Chalrman
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