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Your request for &

*The Southern Guele
quested through their at vhet we rake avail—
eble to them al  under Artiole 5949

31,00 Pee, =”e then 1asue
Until the money: has

Purnish a 1ist of all persons ap~
e they have teen qualitied{

*¥e—do not feol that it would be to the dbest
interest of the publio if we did glve out euch s
list 88 1t would be confusing to a great many per .
song vho would assurms that eny person 50 nesmed was
elready & notsry publiu.

RO COMMUNICATION 15 TO BE CONSTRULD AS A DEPARTMEMTAL OPLNION UHLESS AFPROVED BY THE ATTORMNEY GENERAL OR FIRST ASSISTANT
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*The corporetion stetes specifically that
the only reason they wish this informetion is in
order that 1t may write to those persons and try
to odbtain the business of furnishing a notary bond,
¥e do not feel thst that is sufiiclient resson for
giving out thie informetiocn or sllowing the cor-
p:r:tion aocess to our records to complle such e
1ist, ’ :

. "¥e would eppreciste an opinion from your De-
partnent as to vhether our reoords shoulé be open
to the bonding eompeny before the notary qualifi-
ocation kas been completed."

. - Article 5949, Vernon's Annotated oivil Statutes,-
. readst - .

“The Ffeeretary of State of the Stete of Texss
shall eppoint & oconvenient number of notaries pubd-
lic for each county. Notaries public may be ap-
pointed et any time, but the ternms of all noteries
publioc shall end on June lst of each odd numbered
year., To be eligible for appointment e&s notary
public & person shell be at least twenty-one {(21)
yeers of sge and a resident of the county for which
be is appointed. (As emended Acts 1939, L46th Leg.,.
) -1 #98, lc)" . ’ . - s

’ Nothing is found .un Title 99 of which the above
Article is a pert which mekes a 1ist of noteries public ap~
pointees a public record. Iaragraph 5 of Artiecle 4331, Ver-
pon's Annoteted Civil “tstutes, makes it the duty of the
Secretary of State to "keep in m separate suiteble book e
complete register of sll the officers appolnted or elected.
in this State, and commission them when not otherwise pro-

vided by lew.™ A notary public has been held to be & pudblie.

officer. 20 R. C. L. 226. Fence we balieve it to be the
duty of the Secretary of State to prepare and keep a list
0T &l) notzries public. OCne is not e notery publiec nor &
publiec officer, hovWever, untll he hes, pursuent to his ap-
pointment, tsken his oath, exeouted bond aml been granted
his commission end the Secoretsry of State would not be re-
quired to prepare his list until the completion of the pro=-
¢ese of qualifiocation.
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. After the oompletion of the notary's qualiriocation
the Seoretary of State is required by Article 5950, Vernmon's
snnotated Civil Stetutes, to prepare and "furnish eaoh ‘county

clerk e printed list of all noteries publioc so appointed and
- qualified; that sald oclerk shall prescave faid 1ist for pudbliec
1nspeotion and post & copy thereor on the ccurthouda door¥,

There & no statute giving any person the right to
require you to furnish them e list of the sppointees nor none
giving nmembers of the public the right of inspection. A care-
ful ccnslderstion of the euthorities, however, would lesd us
to the conclusion that the pudlie would have B right st come
pon law to require a list to be furnizhed or to mske resson-
eble inspection of such records. Such line of cases could not
here govern, however, bocause you state thet you hsve not yet
received your foe In many céseos end have not issued oommissions;
thet your records are not 5o arranged as to enadle you to fur-
.nish a list of those who heve been appointed but .not yet quali~
.2ied. Such stete of facts heing 4rue, you could not be come
pelled to Iurniah something not yet available.

. It 48 our Opinion that you could not be required to
furnish the information requestod by applicant nor to rermit
their agents to examine end prepare lists from youw incompleted
files if, in the exzercise of your discretion, you should con-

. e¢lude that suoh would interfere with the orderly ezeoutlon
of your dutios.

xbura very {truly
ATTORIZY GENTRAL OF TEXAS

By tf

- .. . Lloyd Armstrong
’ ‘ Assistant

e
Ia’c ... Lo '.
o = !
Lo .
Entinidds PR 1

gkzné&~"
GHAII'& i N -

\““w-....—-—' -



