
Honorable Homer Garrison, Jr., Director 
Texas Department of Public Safety 
Camp Mabry 
Austin, Texas 

Dear Sir: Attention: Mr. Hill Foreman, Chief 
Texas Hlghway Patrol 

OpLnion No. O-4547 
Re: The effect of the.Certlficate of-. 

Title Act on delivery of registra- 
tion recefpts and use of dealer's 
license plates in the situations 
presented. 

We are ln receipt of your letter of April 16, 1942, 
which presents several questions whlchwe have numbered'ln 
quottng your request as ~follows: 

"We have been confronteda number of times 
recentlg'with the proposition of whether or not 
Zt is a violation of law to transfer a second- 
hand'motor vehlcl~e without delivering to the 
transferee a license receipt for the current 
year. 

II 
. . . . 

"(1) The questions confronting us in some 
cases have been 'would lt'be illegal for a 
second-hand car dealer to ~sell a used.car that 
he had been demonstfitfng on a dealer's lf- 
tense for about six months, to.a person.with- 
out dellverlng to such person a license reL 
ceipt issued by a Tax Collector of this State 
for the current year.' 

"(2) 'In case of such a sale, could a cus- 
tomer legally drive a ,usedcar on a paper deal- 
er's license issued as provideddln Article 
6686 (b), such use being on local highways, pena- 
,lng the issuance of Certlficate~'of Title under 
Article 1436-1, or should the car be registered 
before sold by the dealer as required In Arti- 
cle 1434.' 
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"(3) What, if anything, coul.d the used car 
dealer be charged with under each of the fore- 
going fact situations? 

"The questions arising in cohnectlon with 
Article 1434 and Article 1436-l are based upon 
whetheror not any protion of Article 1434 is 
still .valld. Please advise us. which portions 
of this Article ares still valid ,since the enact- 
ment of Article 1436-l." 

Article 1434, Penal Code of Texas, provides as fol--~- 
lows: 

"No per&, acting for himself or another, 
shall sell, tra~de, or.otherwise transfer any 
used or second-hand ve.hicle required to be 
registered under the law,sof this State unless 
and until said vehicle at the time of delivery 
has been duly registered inthis State for the 
current year under the provisions of said laws; 
provided, however, that. a dealer may demon- 
strate such motor vehicle for the ~purpose of 
sale, trade' or transfer under a dealer's li- 
tense plate issued for demonstration purposes. 
Whoever, acting for himself 'or another, sells, 
trades or,~otherwise transfers~any~ such vehicle 
shall deliverto the transferee at the time of 
delivery of the vehicle the license receipt 
issued by a,'Tax 'Collector of this State ~for 
the registration thereof for the current Tear 
and a bill. of sale in triplicate. . . . . 

Article 6686, Vernon's Annotated Civil Statutes, pro- 
vlaes as follows: 

"(a) Any manufacturer of or dealer in motor 
vehicles In thFs State, may, instead of reg,is- 
terlng each~vehlcle~ he may wish to show or demon- 
strate on the public highways, apply for reg- 
istration and secure a general dlstlngulsh$.ng 
number which may be.attached to any motor 
vehicle or motorcycle which he sends temporarily 
upon the road. . . . A dealer within the mean- 
Fng of this Article means.any person, firm or 
corporation engaged In the business of selling 
'automobiles who runs,.them upon the public high- 
ways or streets, for demonstrat&on for t~he pur- 
pose of sale; and this Actshall not be con- 
strued as permitting the us,e ,o~f a dealer% ll- 
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ccn:ie or n>umber plate on any vehicle owned or 
used by such a dealer for any other purpose 
than demonstration for the purpose of sale. . . 

"(b) Each dealer holding a dealer's li- 
tense ,may issue temporary cardboard numbers us- 
ing such dealer's number thereon which may be 
used by any person, dealer, or manufacturer 
purchasing a motor vehicle, trailer, or seml- 
t:aLler. Such person purchasing a motor vehi- 
cle, trailer, or semi-trailer from a manufac- 
turer or d~ealer may use such cardbcard number 
for a reasonable~length of time but in no case 
to exceed ten (10) days after such purchase Is 
made. . . . . 

11 . . . . . 

"(f), Any person found guilty of violating 
any of the provisions of this Act shall 
conviction, be fined not less than Flfti ( 50.00) .' Y~'~ 
DollarsaM not more than One Hundred Fifty, 
($150.00) Dollars, and a&l costs of court. '. 

Article 1436-1, Penal Code of~Texas, (Certificate of 
Title Act,) provides as follows: 

I, 
. . . . . 

'Sec. 27. Before selling or disposing of 
any motor vehicle required, to Wregistered or 
licensed In this State onany hLghway or public' 
place wlthin this State, except with dealer's 
metal or cardboard license number thereto at- 
tached as now provided by law, the owner shall 
make application to t.he designated agent in the 
county of his domicile upon form to be prescrib- 
ed by the Department for a certificate of title 
for such motor vehicle. 

II . . . . . 

"Sec. 31. Every designated agent inthis 
State recelvlng anapplication for certificate 
of title shall, when the provlslons hereof have 
been complied w+th, issue a receipt marked 
'Original1 to the ~appllcant and shall not~e 
thereon the required information concerntng 
the motor vehicle and the~existence or non- 
existence of liens as disclosed in the appli- 
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cation and deliver such receipt upon payment 
of the required fees to the applicant; provi- 
ded, however, that In the event there la a 
lien disclosed in the application,, the said 
receipt shall be issued in duplicate, one of 
which shall be marked' tOriglnalt and shall be 
mailed or delivered by every ,such designated 
agent to the first lien holder a& disclosed 
in sald application; the other said copy shall 
.be narked 'Duplicate Original' and shall be 
mailed or dellvered to~the address of'the api 
plicant as dlsclosea In the said applicatltin, - 
and such receipt pending the issuame of the 
certlflcate'of titl.6 shall authorize the'op- 
eratlon of such motor vehicle on the highways 
and public places wFthit-.this State for a period' 
of not to exceed ten (10) days and upon the 
expiration of such period of time shall cease 
to be effective for any ptipose,~ but may be 

_ 

renewed under such reasonable .rules and re&i- 
latlons as may be promulgated by the Department. 

1, . . . . . . . 

'Sec. 33., No motor vehicle may~be disposed 
of at subsequetitsale-unless the owner ~deslgnat- 
ed in the certificate +f title shall transfer 
the certificate of title dn'form to be prescr~lbed 
by the Department before a Notary Public, which 
form shall Include, ~.+mong suoh other matters as 
the Department may detertilne, an affidavit to 
the effect that then signer is the owner of the 
motor vehicle, and~tha.t there are no lien3 ,agalnst 
such motor vehicle, except such as are shown on 
the certlf,icate of title and no title to any 
motor vehlcle,shall pass 'or vest until such trans- 
fer be so executed.' 

II . . . . . 

"Sec. 51. It shall hereafter be unlawful 
for any person, elthes by'himself or through any 
agent, to offer for sale dr.to sell or to offer 
as securFty forany obligation any motor vehi- 
cle registered or licensed in this State without 
then and there havln&ln his possession the pro- 
per receipt or certificate of title covering the 
motor vehicle so offered. 

"Sec. 52. It shall hereafter be unlawful to 
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buy or acquire. any title other than a lien in 
motor vehicle registered or licensed in th&s 
State without then and there demanding of the 
proposed. seller the registration receipt and 
certificate of title covering the particular 
motor vehicle which shall, upon consummation 
of the purchase, be transferred upon such form 
as may be provided by the Department. 

a 

., ‘., 

"Sec. 53. All..sale.s' kaae In vlolatlon of 
this Act shall be void and no title shall pass 
until the provisions of this Act have been corn- _ 
plied with. 

II II . . . . . . . 

In answer to your first inquiry your attention is di- 
rected to the fact that the situations you presentfall dl- 
rectly under the pr.ovlsions of Article 6686, above, in that 
they deal solely with situations where a dealer's license or 
temporary cardboard numbers using such dealer's number Is ln- 
valved and not with situations where the car In question is 
required to be registered as provided in the general regis- 
tration statutes. Your questions therefore concern only an 
automobile operated under such dealer's number which are ex- 
pressly exempted~from the provisions of the Certlflcate~ of - 
Title Act insofar as this Act definitely excepts- such a v&i- 
cle from being registered or.licensed in this State, as Sec- 
tions 27, 51 .and 52 of the Certificate of Title Act use the 
language "required to be registered or licensed in this State." 

The language of Article 1434, P. C., above, provides 
that "'no person'. . . shallsell . . . any used or second-.' 
hand vehicle required to be registered unless . . . said vehl- 
cle .,,. . has been duly registered . . . for the current'year 
i . . while Article 6686, V.A.C.S., provldes that a dealer 
may.issue temporary cardboard numbers which may be used by'a 
purchaser for a reasonable length of time not to exceed ten 
(10) days, Section 27 of Article 1436-1, P. C., above, con- 
tinues the use of dealer&s llaense plates in this language, 
"exceptwith dealers metal or cardboard license numbers there- 
to attached as now provided by law," which exception from reg- 
Istnation seems to be continued throughout the remainder'of 
the'%ertlficate of Title Act by virtue of the fact that all 
other pf;ovlsions use,the language "required to be registered 

A vehicle using a dealer153 license or cardboard num- 
bers'wkd not be one which Is "required to be registered" as 
is set out ;I" Article 6686. ,. 

It his thereforeour* opinion that htitlcle 6686, hiper- 
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sedes Article 1434 and that 
legal for a second-hark3 car 
had been demonstrating on a dealers license toa person wlth- 
out delivering to such person'a license receipt for the cur- 
rent year. 

it, therefore, would.not be il- 
dealer to sell &'i.zsed car that he 

In answer tom your second inQuiry'you will observe 
that Article 6686(b) which permits a purchaser to use a tern- 
porary cardboard number issued by a dealer under'hls dealer's 
license supersedes the provisions of'Artlcle 1434, P. C., re- 
quiring a person td regLster a vehicle before selling same and 
permits such purchaser to use the dealerls number for a peridd 
of time not to exceed ten (10) days. The use of dealer's met- 
al or cardboard license numbers is speclflcal~lg 'provided for 
in Section 27 of the Certificate of Title Act and must be con-~ 
tlnued throughout the remeltiing provisions in order to harmon- 
ize the statutes mentioned. We believe that the purchaser 
could use the temporary cardboard .dealer's nimber plate for a 
period not to exceed teti (10). days after purchase of the car 
ln'queptlon; 'The use of such.numbers for a longer period oft 
tlme.would be .in vloltitlon of the penal provisions of Article 
6686, Section (f)-above. 

Your further attent~lon.1~ direct& to the'f&c% that 
Section 31 of Artlcle~ 1436-l ptiovides for the use of a rebelp't 
for an application for certificate of title pending the is- 

.; suance of the certificate Itself, for a period of no't to ex- 
ceed ten (10) days. This period-.provides for the use of--the 
receipt instead of the actual certificate. As the regular 
lic6nse plates'are issued with,thls receipt 'no longer time 
other than the ten (10) days provided for the use of d.ealer's 
temporary cardboard numbers, Is granted by this provision for 
the use of such dealer's number. 

In answer to your inquiry as to the criminal liability 
of a used car dealer under the above fact'sltuations you are 
advised that we do not believe that such d.ealerwould be 
g~~ullty of any criminal off.ense under the facts presented. 

You raise the further'inquiry a$ to whether any por- 
tions of,Article 1434 are still valid. In that connection, 
you are advised that under the fact situations provided by- 
your questioii only no provisions of Articl6.1434 would con- 
trol. Your attention is directed to the fact, however, that 
Artitile 1434, P. C., in requlrlng reglstratioti of ordinary 
vehlcles'by,prlvate Individuals is continued in the language 
of Section 52 of Article 1436-1, P.'.C., (Certlfldate of Title 
Act) and 
the owners 

could be applied In cases of Sal&s of vehlc;es by 
thereof, under the definition of the word owners" 

set out, In the section 4 of the latter Act. 
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We trust that the above satlsfactorlly ansvers your 
inquiries. 

Very truly yours 

ATTORNEY WNHRAL~ OF 'MEAS 

By s/Alfred F. Herbelln 
Alfred F. HWbeIln 

Assistant 

AFE:db:wc 

APPROVED MAY 27,~1942 
s/Gerald C. Mann 
ATTORNBY GBNHRAL OF THXAS . 

Approved Oplnlon Comltttie By-&BIiB ChaLrman 


