
Honorable R. N. %nship, Jr. 
Superintendent, Gatesville 
State Sohool for Boys 
Gatesville, Texas 

Dqar Mr. Winship; Opinion No. O-4603 

Re: May the Superintendent refuse to 
accept a boy who has been adjudg- 
ed a delinquent child, and who has 
been duly oomnitted to the Gatee- 
ville State Sohool for Boys when 
suoh boy is either feeble minded, 
epileptio or insane, and other 
questions. 

In your letter of May 21, 1942, you have submitted for our oon- 
sideration the following questioner 

"1. May the Superintendent refuse to aooept a boy who has been adjudged 
a 'delinquent ohild' and who has been duly committed to the Gatee- 
vi110 State School fm Boys when such boy is either feeble-minded, 
epileptic or insane (see Art. 5143a). 

(a) When having been adjudged feebleminded, epileptic or 
insane by a oourt of competent jurisdiction. 

(b) Yllhen having been diagnosed by the Sohool's physician 
or other lioensed physioian ~8 having one of the men- 
tal or physical handicaps indicated. 

(o) In the case of mental deficienoy or mental illness, 
when having been diagnosed as having suoh conditions 
by a qualified psychiatrist. 

"2. May the leave or probation of a boy be revoked when it has been 
in effect more than twelve months if the Superintendent has not 
reoomendad to the Governor that a full release be granted suoh 
juveniles, (R.C.S. Art. 5128). 

(a) Where eaah report for twelve consecutive months has been 
deemed favorable, but a violation of the conditions of 
the leave of probation having occurred after the twelve 
months' period. 
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"9. 

May the Court, on its original conunitment, order a boy 
to be returned to this School who has been on a 'leave 
of probation'. 

(a) Less than twelve months 
(b) More than twelve months 

(The abow question is ask& with the assumption that the 
maxisuns time as .specified in the commitment order has not 
expired.) 

May the Superintendent retain a boy in this School beyond 
the maximum term as specified in the Court's order of com- 
mitment if his progress here doss not meet the provisions 
of R.&C., Art. 51261 

mere the convsitting Court has recalled a boy, may it later 
order his return to this School on the basis of the original 
coranitment order or must the Court recommit the boy in a new 
proceeding? 

Where the consnitting court has recalled a boy, may it later 
order his return to this School if the boy is then more 
than seventeen years of age? 

In the cass of a boy committed to this School, but with a 
suspended sentence, which is revoked after he is seventesn 
years of age, shall the Superintendent acoept such boy if 
he is aotually brought to this School? 

Shall the Superintendent accept a recall order when subnit- 
ted in the form of a letter signed by the Judge, or shall 
he honor only the reoall of boys based upon formal court 
a&ion as evidenced by a oertified copy of the court'.sor- 
dsr? 

What is the status of a boy after he has been duly trans- 
ferred frcus this School to another State institution, by 
order of the State Board of Control? For example, do the 
same procedures for releasing him from the latter institu- 
tion apply as to ths other inmates of that institution? 
Does the Gatesville State School for Boys have any juris- 
diction over thb boy? If so, describe the nature of its 
responsibility for the boy after he has been transferred 
to another institution. Does any responsibility, on the 
part of the Gatesville ,State Sohool for Boys exist after 
hc has been released from the latter institution? 
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“10. Xindly indicate the form in which the Superintendent 
shall recommend to the Governor that a full release 
be granted a boy who has fulfilled the conditions of 
his lsaw of probation satisfactorily owr the twelve 
months' period as prescribed in R.C.S., Art. 5126. 

*11* Is this Sohool authorided to pay transportation (equiva- 
lent to bus fare) to probation officers, sheriffs or 
other county representatives who frequently transport 
boys released on a leave of probation back to the county? 

"12* Is the Superintendent required to have a boy attend the 
'school of letters' when he is of the opinion that he 
will not benefit further by',suoh academic training and 
that it is'to the best interests of the boy to assign 
him full-tims to a definite trade assignment. (i.e. 
feebleminded, older boys vho arc retarded eduoation- 
ally, etc.)" 

Question 1, with its subdivisions (a), (b) and (c), involves the 
oonstruction of Section 4, of Article 5143s~. of Vernon's Annotated 
Statutes, as passed in 1937. The material portions thereof read as 
follons: 

"Whenever . . . any boy between the ages of 10 and 17 
years shall be tried or brought before any juvenile court . . . 
or District Court . . . charged with being a delinquent child 
as this term is hersin defined, the Court may, if in the opin- 
of the judge, the Juvenile Training School is the proper place 
for him e . . oosssit such Dera9n to the Juvenile Training 
School for boys . . e during %hm mino?ityof said person. Do 
person shall be oomnitted to either school who is feeble+ninded, 
epileptic or insane, but if so committed the State Board of 
Control shall have the authority to immediately transfer to the 
propsr elecmosynary institution. Any 

T 
rson consnitted to either 

school who is afflicted with a wncre,+ tubercular or other oom- 
municable disease shall be assigned to a,distinct and separate 
building of the institution and shall not be allowed to associ- 
ate with the other wards until cured of said disease or diseas- 
es. Ho person shall be admitted to either of said schools until 
he or she has been examined by ths school physician and such phy- 
sician has issued a oertificate showing said person's exact state 
or condition in reference to said qualifications hereinabove en- 
umerated." 
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Under the plain reading of said statute, the trial court should 
not comait a person to the Juvenile Training Scgool "who is feeble 
minded, epileptic or insane." The remaining portion PE the above 
sentence then speoifically provides that if the tr+al court should 
commit such a person to the training school, the Stats Board of Con- 
trol shall immediately transfer the personti the proper elesmosynary 
institution, 

The last sentence of Section 4 of said Article 6143a reads: 

'"Ro person shall be admitted to the school until 
he has bean examined by the school physician and 
such physician has issued a certificate showing 
said person's exact state or condition in refer- 
ence to said qualifications hereinabove enumerat- 
ed." 

If a child that is feeble minded, epileptic or insane has becn by 
accident or otherwise committed to the Juvenile Training School by the 
trial court, the Superintendent should receivs said child, but the mat- 
ter shoultl be immediately referred to the Board of Control, which Board 
is authorlcsd, empowered and dire&cd to have said child placed in the 
proper eleemosynary State institution. 

Af'ter the boy has been oonsaitted by the trial oourt, and prior to 
the time he arrives at said institution, if the school physician finds 
that he has become either feeble minded, epileptic or insane, the boy 
should bs admitted and then reported to the Board of Control, whose 
duty it is to plaoe him in the proper alecmosynary State institution. 

Answering subdivisions (b) and (0) under question 1: You are ad- 
vised that no physician, other than the school physician, has either 
the right or the power to pass upon the physical ooadition of the boy 
cowitted to the institution. The Legislature has limited this power 
and prerogative to the school physician. 

Your question 2 and its subdivisions, and your question 4 involve 
the oonstruotion of Article 5126 of the Revised Civil Statutes, the 
material portion of which reads as follows: 

"When employment has bean secured for any inmate, 
he shall be sent out on a furlough with ths condition 
that the person furloughed and his employer shall send 
a written report at the end of eaah month thereafter for 
a period of twelve months to the furlough officer stat- 
ing the habits and demeanor of said furloughed person. 
If each report bs favorable, the superintendent shall 
recommend to the Governor that a full release be grent- 
ed such juvenile and that his term of cccmaitment be 
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terminated. If any monthly report shall bs 
deemed unfavorable, or be not sent as herein 
provided, and the Superintendent should be- 
come convinced before the expiration of said 
tmlve months that said furloughed psrson 
should be returned to the school for further 
training and discipline,,the said inmate 
shall in that event forfeit his leave of pro- 
bation, and shall be returned to school. . . . 
The Governor shall at any time have the power 
to grant a pardon to any inmate of said school.* 

This statute makes it mandatory upon the Superintendent to 
recosmmnd to the Governor that a boy be granted a pardon who has been 
on a furlough for twelv&months, and has in all respscts merited ssme. 
It does not, h-or, require the Governor to grant the pardon. If at 
any time before the Governor issues a pardon the conduct of the jwen- 
ils be such as the Superintendent of the institution thinks justifies 
the act, he, the Superintendent, can revoke or terminate the furlough, 
regardless of whether he has reoommended a pardon be granted. In other 
words, under said statute, the Superintendent of the Jwenile Training 
School has full and complete power to revoke the furlough until the 
sentence has expired or the boy has been pardoned. 

Answering your question 4: The Superintendent should not 
retain ,a boy in the school beyond the maximm tens, as spsoified in the 
court's order of ocmmitment. 

Answering your questions 3, 5, 6, 7, and Sr Under Article 
5126 of the Revised Civil Statutes, ths inmates may be furloughed by 
tha Superintendent, and the furlough may be revoked by the Superinten- 
dent. 

Under Article 2336, of the Revised Civil Statutes, as amended 
in 1941, the trial court has besn given full power and authority to change 
its order of cormaitment by the following languager 

"Such order shall be subject to change by further 
orders of the court with reference to said child; and the 
court shall have the power to change the 6ustody of such 
child or to entirely discharge it from custody whenever, in 
the jud@aemt of tRe court, it is to the bsst interest of the 
child to do 800" 

If the trial court who issued the order ooinaitting the boy to 
the institution should make sny further court order relative to the care, 
custody or control of the boy so committed, it will, of course, be your 
duty to obey the order or orders of the trial court, regardless of how 
you receive notice thereof. 
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Answer+ng your queetion 9: “After the State Board of Control 
has transferred an inmate from the Jtinile Training School to some oth- 
err State institution, the Juvenile Training 8ohool loses all oontol over 
said boy, and has no further responsibility relative thereto, unless the 
boy is thereafter properly and legally~retramsferred to said institution. 

Answering your question 10: There is no partioular form neons- 
sary for the Superintendent to make his reoomaendation to the Governor. 
Simply a letter to the Governor, giving the boy's name, and to whom he 
has been furloughed, and stating that in your opinion the boy's conduct 
during the twelve months' (or more) period has been suoh as would just- 
ify the Governor's pardoning the boy, withthe request that the Governor 
issue the pardon, is all that the law requires. 

Answering your question No. 111 You are not authorized to pay 
the transportation to probation officers, sheriffs, or other oounty rep- 
resentatives, when they transport boys released on leave of probation 
baok to the boy's hems oounty. 

Answering your question 12: Under Articles 5119 and 5126 of the 
Revised Statut&s, the Board of Control and the Superintendent are requir- 
ed to establish a system of grading, tsaohing and promotion in the school, 
and the question of the kind and class of sahooling given to inmates is 
left to the judgment of the Superintendent and the Board of Control. 

very truly yours 

ATlWfNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/ Geo W Barous 
Geo. H. Barous 

hssistalt 

APPROVED JUL 18, 1942 
s/Gerald C. Mann 
ATTOmEY GBNERAL OF TBXAS This Opinion oon- 

sidsred and Approved 
in Limited Conference 


