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Hon. G. H. Williamson Opinion NO. 0-5056 
County Attorney Fle: Sale of land purchased by a 
Erath County taxing unit at a tax foreclosure 
Stephenville, Texas sale, after the expiration of the 

redemption period, and a related 
Dear Sir: question. 

Your letter of January 18, 1943, propounds the two 
following questions: 

” (1) Can County or State sell land purchased 
by one or the other of said taxing units for amount 
of taxes, penalties, Interest and costs at Sheriff’s 
foreclosure sale, at private sale after the expira- 
tion of two (2) years redemption period and six 
months additional? 

“(2) If County or State can so sell such land, 
what officers execute the Instrument of conveyance 
and what should be the form of such instrument?” 

By virtue of Section 9 
Annotated Civil Statutes, if the 

of Article 7345b, Vernon’s 
property is sold to any tax- 

ing unit which is a party to the judgment under decree of the 
court in said suit, the title to said property shall be bid 
in and held by the taxing unit purchasing the ~same for the 
use and benefit of itself and all other taxing units which 
are parties to the suit and which have been adjudged in said 
suit to have tax liens against such property, pro rata and in 
proportion to the amount of tax liens in favor of said re- 
spective taxing units as established by the judgment in said 
suit. Such property shall not be sold by the taxing unit pur- 
chasing the same for less than the adjudged value thereof or 
the amount of the judgment against the property in said suit, 
whichever is lower, without the written consent of all tax- 
ing units which in said judgment have been found to have tax 
liens against such property. When such property is sold by 
the taxing unit purchasing the same, the proceeds thereof 
shall be received by it for account of Itself and all other 
said taxing units adjudged in said suit to have a tax lien 
against such property. The proceeds from such a sale, after 
paying all costs and expenses, shall be distributed among such 
taxing units pro rata and in proportion to the amount of their 
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tm.aitliens against such property as established in said judg- 
. 

This provision of the statute further provides in 
effect that if the sale has not been made by such purchasing 
taxing units before six (6) months after the redemption period 
provided in Section 12 of the statute has expired, it shall 
thereafter be the duty of the Sheriff upon the written request 
from any taxing unit who has obtained a judgment in said suit, 
to sell said property as provided therein. 

The provisions of Article 7345b are cumulative of 
and in addition to all other rights and remedies to which any 
taxing unit may be entitled. (Section 13 of said statute). 

After the expiration of the redemption period, which 
is two (2) years, and before six (6) months after such redemp- 
tion period, the taxing unit purchasing the property is the 
only taxing unit that can sell such property. If the taxing 
unit purchasing the property has not sold said property within 
six (6) months after the redemption period, then after the ex- 

piration of said six (6) months, any taxing unit who has ob- 
tained a judgment in said suit, other than the State, may re- 
quire the Sheriff upon written request to sell such property In 
the manner as authorized by Article 7345b. We are unable to 
find any statute authorizing any person to request the Sheriff 
to make the sale for the State where the State is the purchasing 
unit* 

Where either the State or county is the purchasing 
unit, either can sell such property after the redemption period 
and within six (6) months thereafter. After the expiration of 
the six (6) months period where no taxing unit, except the State 
who has obtained a judgment In said suit has requested the Sher- 
iff in writing to sell said property, the purchasing unit which 
is either the State or a county. can sell such property. If any 
of the taxing units except the State who has obtained a judgment 
in said suit requests the Sheriff in writing to sell said prop- 
erty when the purchasing unit has not sold the same, said prop- 
erty must be sold in the manner as authorized by Section 9 of 
Article 7345b. 

As heretofore stated, where the property is sold to 
the taxing unit which Is a party to the judgment under decree 
of the court in said suit, the title to said property shall be 
bid in and held by the taxing unit purchasing the same for the 
use and benefit of itself and all other taxing units which are 
parties to the suit and which have been adjudged In said suit to 
have tax liens against such property. Where either the State or 
a county has purchased the property and sells the same within 
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the six (6) months period after the redemption period or after 
said six (6) months period where none of the other taxing units 
have requested the Sheriff In writing to sell the same, either 
the State or the county purchasing such property holds the ti- 
tle of said property. 

It is our opinion that where the State has purchased 
the property, the State must sell said property In conformity 
with the general law authorizing the State to sell such property 
as authorized by Article 7328, Vernon’s Annotated Civil Stat- 
utes. This statute provides in part: 

“The Sheriff, in behalf of the State, shall 
execute a deed conveying title to said property 
when sold and paid for.” 

It is our further opinion that where the county pur- 
chases the property and sells the same, the county must sell 
said property as authorized by Article 1577, Vernon’s Annotated 
Civil Statutes, except where the six (6) months period has ex- 
pired. In other words where the county is the purchasing unit, 
It may request the Sheriff to make the sale after the expira- 
tion of the six (6) months period as authorized by Section 9, 
Article 734%. Neither Article 7328 nor Article 1577 author- 
izes the sale of such property at private sale. Therefore, it 
is our opinion that neither the State nor county can sell such 
property at private sale within the six (6) months period after 
the redemption period or after the expiration of the six (6) 
months period where no other taxing unit has requested the Sher- 
iff In writing to sell the same, but in either event such prop- 
erty must be sold at public sale as authorized by the foregoing 
statutes. Of course, where either the State or county sells 
such property the same shall not be sold for less than the ad- 
judged value thereof or the amount of judgment against the prop- 
erty in said suit, whichever Is lower, without the written con- 
sent of all taxing units which in said judgment have been 
found to have tax liens against such property and when such 
property Is sold by the taxing unit purchasing the same, the 
proceeds thereof shall be received by it for account of itself 
and all other taxing units adjudged in said suit to have a tax 
lien against such property. 

As we have answered your first question in the nega- 
tive your second question becomes moot and requires no answer. 

APPROVED APR 14, 1943 Yours very truly 
/s/ Grover Sellers ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
FIRST ASSISTANT ATTORNEY GENERAL By /s/ Ardell Williams 
(This oolnlon considered and &dell Williams, Assistant 
approved in limited conference) 
AW:mp:wb 


