
OFFICE OF THE A-ITORNEY GENERAL OF TEXAS 

AUSTIN 

Honorable Newell Cambron 
County Auditor 
Hopkins County 
Sulphur Springs, Term 

Dear Sir: 

Your letter or January 
opinion of this department on the 
reads a.s hollows: 

18 the full o 
tioned orrice 

on the r0it 
on8 allowed 

nd Constablea. 
d above men- 

ruli ~0nnniaon 

on 00 eo d by an offloer upon reoognlzanoes 

iii: bi~rreltures judgments and jury 

6 obligations reoorerod upon In 
the name of he S te under any provision or this 

fees: oollected und& any provision of this Code 
shall rorthwlth be paid over by the offlorrr oolieot- 
lng the 'same to the county treasurer of the proper 
oounty, after riret deduoting thererrom the legal 
tees and oomlsslons for oolleotlng the 8ame. 
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"Art. 950. 

*The dlotrlot or oounty attorney shall be entitled to 
ten percent or all fines, forfeiture8 or moneys oolleated ror 
the State or oounty, upon judgments recovered by him; and 
the olerk or the oourt in which said judgments are rendered 
ahall be entitled to five per cent of the amount or said 
judgments, to be paid out or the amount when oollected. 

Art. 951. 

“The aberift or other offloer, except a justlee or the 
pegce or his clerk, who collects money for the State or 
county, exoept jury tees, under any provision of this Code., 
shall~ be entitled to retain five per cent thereor when 
colleoted." 

It is olear we think, that the above quoted statutes 
regarding the payment of commissions on money colleoted by thr 
orricers named therein under the provieions of these statutes 
applies only to money aatually collected. 

Referring to Article 950, supra, It Is stated in 
Texas Jurlsprudenoe, Vol. 15, p. 425: 

n . . . . 

“The right of the prosecuting attorney to suoh 
tees or oommissions accrues only upon the colleotion 
of the money, and payment may be made only out of the 
money oollected; the attorney’s right does not aocrue 
upon the placing of an execution in the hands of the 
sherlrr, since the execution may never be satisfied. 
. . . . (1 

The case of Smith ‘1. State, et al, 9 5. W. 274, among 
other thlnge, holds: 

"A county attorney is not entitled to commission 
upon a~ilne uncolleotsd by reason of Its remlrsfon 
by the governor . . . .” 

The ease of the State v. Dyohea, et al., 28 Texas 
535, among other thlngr, holdrr: 

"CO~86lOn6 on adjudged fOrielt~es become 
due to the attorneys representing the State only 
when the moner Is eolleoted, and they are to be taken 
out of the money oollectedi 
and oannot be taxed as suoh. 

They are not *co6ts*, 
If the money be not 

colleoted, no right to such commlsalon aoqruer to 
the attorneys; and this, notwithstanding that their 
failure to oolleot It Is attributable solely to the 
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action or the governor remitting the torfeltti*.” 

Hopkins county has a populatlon of thirty thousand 
two hundred and two Inhabitants according to the 1940 Federal 
Census, thererore, the county d~rlclals or said county are 
compensated on an annual salary basis as required and author- 
ized by Section 13 or Artlole 39120, Vernon’s Annotated Civil 
Statutes. The precinct orrlcers oi said county are compensated 
on a ree basis. 

Under the orrlcer*a salary law (Sections 1 and 3, 
Article 39128, Vernon’s Annotated Civil Statutes) the county 
attorney, county clerk, and the sheriff are not entitled to 
retain personally any commieslone whatsoerer on rlnes, but 
such commlsslone are to be collected as required by the 
orricere~ salary law and when collected, such commlaslona are 
to be paid to the officers’ salary fund. As the prec.lnct 
orflcers of said county are oompensated on a tee basis, the 
constables mentioned in your inquiry are entitled to retain 
the 5% comlsslon when they actually colleot the fine or fines. 

In,rlew of the roregolng authorities you are respect- 
fully advised that It Is our opinion, as above stated, that the 
payment or commlsslona RQd moneys oollected by the orilcers 
named in the roregolng statutes &.@E ffmitk4d to such commlsslons 
only on the money actually aqlleoted. To illustrate, if a One 
Hundred Dollar rlne la assessed and Twenty Dollars la paid on 
such fine, the orricers are entitled to keep or retain the com- 
m.iaslon on the twenty dollars actually collected. However, as 
above stated, the county officials mentioned who are compen- 
eated on an annual salary basis are not legally entitled to 
retain personally any commieelona, but such commiealons when 
oolleoted must be deposited into the Oiiloersl Salary Fund. 
The constables who are compensated on a tee basis are legally 
antitled to retain personally the commlselon allowed by th* 
,foregolng statutes on the money or rlnee actually colleoted 
by them. 

APPROVFD FEB. 6, 1943 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TgxAs 

Grover Sellers 

FIRST ASSISTANT By(slgned) Ardell Williams 
ATTORNEY G- ArdeU w1111ams 

Assistant 
AW/PO APPROVED OPINION COMWI’M’EE 
XiC& By BWB Chairman 


