
~F,A~ORNEY GENERAL 

0F TEXAS 

Mrs. B. B. Sapp, Director and Executive Director 
Teacher Retirement System of Texas 
Austin, Texas 

Dear Mrs. Sapp: Opinion No. O-5097 
Re: Whether retired member may re- 

turn to teaching profession. 

We have received your letter of February 9, 1943, 
which we quote in part as follows: 

"In accordance with Section 5, Subsection 
7 of the Teacher Retirement Law of Texas, should 
a member elect to receive his membership annuity 
fn an annuity payable throughout life, may said 
member legally return to the teaching profession? 

"If so, prescribe procedure for the Executive 
Secretary of the Teacher Retirement System of Texas 
to follow with referance to said cases." 

In effect, you ask whether a member retired for 
years of service may be employed as a teacher under the terms 
of the Act. 

In the outset, let us say that we believe that the 
purpose of the citizens of Texas in voting Section 48a, Arti- 
cle III, Constitution of Texas, which authorized the estab- 
lishment of the Teacher Retirement System, and of the Legis- 
lature in passing the Teacher Retirement Act (Article 2922-1, 
Vernon's Annotated Civil Statutes), was two-fold: first, to 
reward and protect those members of an honored profession who 
have given years of service toward the instruction of Texas 
youth; second, to insure that our public educational system 
will be maintained on the highest level by relieving from 
duty those members of the profession who because of age and 
infirmity can no longer adequately render the vigorous ser- 
vices required of them by such educational system. 

We will now proceed to construe the Act with these 
purposes in mind. 

Section 3 of the Retirement Act provides that all 
persons who were teachers as of the date the Retirement Sgs- 
tern was established became members thereof as a condition of 
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their employment unless such teacher within a period of 90 
days after September 1, 1937, filed with the State Board of 
Trustees of the Retirement System a notice of his election 
not to be a member. Said section also provides that begin- 
ning September 1, 1938, and thereafter, any teacher teaching 
for the first time in Texas shall become a member of the Re- 
tirement System as a condition of his emnlosment. In other 
words, under such provisions, except for those teachers who 
filed a notice as above described, membership in the Retire- 
ment System is a condition of his employment as a teacher. 
It is settled that the State of Texas may prescribe the w- 
lifications of teachers and may name the conditions under 
which the privilege of teaching may be exercised. We quote 

following from the case of Marrs v. Matthews, 270 S. W.* 
(W. E. ref.): 

the 
586 

"The public free school system in this State 
is largely the creature of the statute. While the 
Constitution directs its establishment, and makes 
provision for its support and maintenance, the 
organic details of the system are left mainly to 
the Legislature. To that body is committed the 
power to provide where public schools shall be 
located, how they shall be controlled and managed, 
the selection of subjects that shall be taught, 
and to fix the qualifications of those who may teach. 
While any citizen may have the inherent right to 
teach a private school for the instruction of the 
young, no one may claim an inherent right to teach 
in the public free schools. Since the State sup- -. ,. , .- - pLies tne revenue to support sucn 3cnooLs ana pay 
'bhe salaries of teachers, the State may iustls claim 
the right to orescribe the qualifications of those who 
teach. and name the conditions under which the pri- 
vilege of teaching may be exercised. 

" A certificate to teach in the public schools 
is merely a license granted by the State, and is 
revocable by the State at its pleasure. Baldacchi 
v. Goodlett (T:ex. Civ. App.) 145 S.W. 325; Stone 
V. Fritts 169 Ind. 361, 82 N.E. 792, 15 L. R. A. 
(N.S.) 1149, 14 Ann. Cas. 295; 24 R.C.L. 613. It 
is not a contract protected by the due process pro- 
visions of either the State or the Federal Consti- 
tution * * * *' (Emphasis ours) 

This department held in a letter opinion, dated 
September 22, 1937, to Honorable Mortimer Brown, Executive 
Secretary of the Teacher Retirement System, that once a 
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teacher becomes a member of the Retirement System, he cannot 
withdraw from membership in such System except to cease belng 
a teacher, to dle, to be retired with a disabilitp benefit, 
or to be retired on account of age with such annuity or other 
benefit as is selected by such teacher. These conclusions 
were affirmed by our Opinion No. o-1530. 

An examination of the Retirement Act fails to dis- 
close any provision authorizing, or even mentioning the re- 
entering of the teaching profession by a member retired for 
service. On the other hand, there are such provisions with 
respect to beneficiaries under 60 years of age who were 
retired on account of disability, and when they are so re- 
.stored, their disabilit~y allowance is stopped. Subsection -,_ 
5 of Section 5, Article 2922-l. The restoration to active 
service is limited to disability beneficiaries under 60 
Tears of age. Subsection 4 of Section 5 provides that 
Upon retirement for disability a member shall receive a 
service retirement allowance if he has attained the age of 
sixty (60) years; * l *." Otherwise he receives a disabil- 
ity retirement allowance. Where a person under 60 is re- 
tired on a disability allowance, such allowance is convert- 
ed into a service allowance when he reaches 60 years of age. 
Certainly, the limiting of restoration to active service to 
disability beneficiaries under 60 years of age manifests the 
legislative intent that retired members over 60 years of age 
cannot be so restored. No member can be retired for service 
until he has attained the age of 60 years. It is clear, 
therefore, that a member retired for service may not resume 
active service. 

As we have heretofore mentioned, membership in the 
Retirement System is a condition of a teacher's employment. 
If such a retired teacher were allowed to resume teaching, 
there would be the incongruous situation of one person's re- 
ceiving both a salary as an active teacher and also retire- 
ment benefits as a retired teacher. This obviously was not 
the intent of either the people or the Legislature of Texas. 
The word retire is clear in meaning. It means to withdraw. 
A definition of the word appearing in Webster's New Interna- 
tlonal Dictionary (Unabridged, 2nd Ed.) is: "TO designate 
as no longer qualified for active service; to place on the 
retired list * * *.' 

It Is our opinlon that the fact that in the Retire- 
ment Act there are no provisions authorizing members retired 
for service to leave their retirement and re-enter the teach- 
ing profession, whereas there are such provisions with respect 
to disability beneficiaries, is as effective as a positive 
provision in the Act expressly forbldding the same. This, 
the Legislature has the power to do; this, in our opinion, it 
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has done. You are advised, therefore, that your first ques- 
tion is answered in the negative. 

Our view is strengthened by the following provision 
of Subsection 4, Section 4 of Article 2922-l: 

"When membership ceases, such prior service 
shall become void. Should the employee again be- 
come a member, such a person shall enter the Sys- 
tem as a member not entitled to prior service 
credit except, as provided in Section 5, zubzec- 
tion (5), paragraph (b) of this Act." 

Section 5, Subsection (5), paragraph (b) deals with 
a person retired on account of dizability who, is restored to 
active service and provides that zueh a member may be oredited 
with the prior service certificate he had at the time of his 
disability retirement. Under Subsection 4 of Section 4 any 
person-who again b~ecomes a member, except a person who was 
retired on account of dizab~ility, enters az a member not en- 
titled to prior service. It follows,.therefore, that if we 
should hold that a member retired because of service may again 
become a member, he would become a member not entitled to any 
prior service. He would forfeit all his prior service credit. 
Therefore, before any such member would again be entitled to 
service retirement benefits, he would have to teach until he 
had accumulated 20 years of creditable service. (Section 5, 
Subsection 1, Article 2922-l). But as we have said before, 
it izour opinion that a person retired for service may not 
be re-employed as a teacher under the Act. 

Our view is further strengthened by~the fact that 
no provision is made for the transfer of funds upon a return 
to active service by a member retired for service. Subsec- 
tion 3 of SEction 8, relating to the Membership Annuity Re- 
serve Fund, provides in part as follows:' 

'* * l * This Fund shall be made up of trans- 
fers as follows: 

"(a) At the time of service or dizability re- 
tirement the accumulated contributions of a retiring 
teacher shall be transferred from the Teach:er Saving 
Fund to the Membership Annuity Reserve Fund as re- 
serves for the membership annuity purchased by his 
contributions. 

"(b) An amount equal to the accumulated con- 
tributions of each retiring teacher shall be tranz- 
ferred, upon service or disability retirement, from 
the State Membership Accumulation Fund as reserves 
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for an additional membership annuity equal to the member- 
ship annuity purchased by the teacher. 

"Transfers and payments from the Membership 
Annuity Reserve Fund shall be made as provided 
in Section 5, Subsection (5) Paragraph (b) of 
this Act, upon the death,.restoration to active 
service or removal from the dIsabilitg list of 
a beneficiary retired on account of disability." 

You will notice that provision IKmaae for transfers 
and payments upon restoration of a beneficiary retired for 
disability to active service. There Is no similar provision 
with respect to members retired for service. 

We think it clear and manifest that the Legislature 
intended that a person retired for service shall not be re- 
employed as a teacher. Our answer to your first question 
renders unnecessary an answer to your second question. 

Very truly yours 

ATTORNEYGENERAL OF TEXAS 

By s/George W. Sparks 
George W. Sparks 

Assistant 

GWB/s/wc 

APPROVED FEB 15, 1943 
s/Gerald C. Mann 
ATTORNEYGENERAL OF TEXAS 

Approved OplnIon Commlttee By s/BWB Chairman 


