
Honorable W. L. McConnell 
District Attorney 
84th Judicial District 
Panhandle, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-5161. 
Re: Is a county and district clerk en- 

tltled to retain such fees as her 
had collected during the month of 
December even though the official 
whom he had succeeded in offlce had 
collected the maximum allowed by 
law? 

Your letter of March 22, 1943, requesting the opinion 
of this department on the above stated question is in part as 
follows: 

"The County and District Clerk of Carson 
County, Texas, died during the earlg~~part of De- 
cember, 1942. At the time of his death he had 
collected the maximum amount of fees allowed by 
law for the gear, 1942. His successor In office 
collected additional fees during the remainder 
of the month of December. 

"An examination of the Articles of the Re- 
vised Civil Statutes pertafning to fees of offLce 
and particularly Article 3883 and the succeeding 
articles thereto and the cases cited thereunder 
has not revealed to me the answer to the question 
propounded by the County and District Clerk, who 
finished out the year subsequent to the death of 
the incumbent In the office, as to whether or not 
he was entitled to retain such fees as he had col- 
lected during the month of December even though 
the official whom he had succeeded~'in office had 
collected the maximum allowed by law, 

I, I, ..eo.O...D.O.S... 

Carson County has a population of 6,624 Inhabitants 
according to the 1940 Federal Census and the County officials 
of said County are compensated on a fee basis. The same offi- 
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cial in Carson County performs the dutLes of Dlstrl,ct and 
County Clerk. 

Article 3898, Vernon's Annotated Civil Statutes pro- 
vides: 

-"Th-e fiscal gear,~~'withln the meaning of this 
Act, shall beginon January 1st of each year; and 
each district, county and precinct officer shall 
file his report and make the fiscal settlement re- 
quired inthis Act not later-than February 1st of 
each year; provided, however; that officers re- 
ceiving an annual salary as compensation for their 
services shall, by the close of each month, pay 
into the Officers' Salary Fund or funds, all fees,' 
commissions and compensation collected by him dur- 
ing said month. Whenever such officer serves for 
a fractional part of the fiscal year, he shall 
nevertheless file his report and make final settle- 
ment for such part of the year as he serves and 
shall be entitled to such proportionate part of.' 
his compensation as the time for his service bears 
to the entire year." 

We have been unable-.to find any case where the appel- 
late courts of this State'have passed upon the Identical ques- 
tlon presented in your inquiry. However, there are several 
cases involving similar questions pertaining to county treasur- 
ers. 

We first direct your attention to the case"of Daven- 
port v. Eastland County, 60 S. W. 243: The material facts in 
that case were that Davenport, who was ~County Treasurer of 
Eastland County, held over for thr~ee days on account of delay 
of his successor in qualifying. During those three days the 
commfssions of the Treasurer upon the percentage fixed by the 
CommissLbners' ~Court amounted to $434.85, which amount Daven- 
port retaLned.and claImed as his own. The County sued Daven- 
portand was awarded judgment in the trial court in the sum 
of $414.41. The amount was arrived at by allowing Davenport " 
to retain as compensation for his services' 3/365ths 'of $2000.00. 
Inother words his compensation was fixed at the same ratio to 
$2900.00 that the number of days served ~bears to the number 
of days in a year. Davenport appealed and the Court of CLvil 
Appeals certified to the Supreme Court the questlon arising 
upon the above facts. To that question the Supreme Court made 
answer that Davenportwas entitled to retain only that portion 
of the aum of $2,000.00 which the time he served after the 
expiration of his term bears to the whole year. The Court 
further stated in effect that whtle recognizing that a.trea- 
surer's compensation Is not,strIctly speaking a salary, the 
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compensation to which he is entitled Is not a fee for the per- 
formance of such acts,but is an annual compensation for his 
services for an entire year. The fact that it is payable in 
the form of commissions as and when those commissions accrue 
often result in making his compensation payable largely in 
advance, but that does not alter the conclusion that payment 
is for service for an entire year to be returned ratably If 
the service is not performed. 

(To the same effect see the case of Tom Green County 
v. Motley, 118 S. W. (2) 306). 

Under Article 3883 and Article 3891, Vernon's Anno- 
tated Civil Statutes the maximum compensation cannot exceed 
$3,000.00 per year. 

Following the same reasons as stated in the foregoing 
cases it is our opinion that the deceased Clerk was entitled 
to retain only that portion of the sum of $3,000.00 which the 
time he served bears to the whole year. It Is our further 
opinion that his successor in-office Is entitled to retain 
that portion of the sum of $3,000.00 which the time he served 
bears to the whole year. In other words the deceased official 
and his successor in offFce,are allowed to retain between them 
the maximum sum of $3,000.00 to be prorated or divided as here- 
tofore stated. The excess fees collected by the deceased of- 
ficer and the present Incumbent which the county Is entltled 
to must be paid to the county. 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/Ardell Williams 
Ardell Williams 

Assistant 

AW:mp:wc 

APPROVED MAR 30, 1943 
s/Gerald C. Mann 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

Approved Opinion Committee By sfBWB Chairman 


