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sear irg Opinion No. C~-01

Your request for opiplon hme Deen received and
carefully considered by this ep ve quote from your

*I am in reseipt of yobur opiion No. (-5108

he FPeace does
not have the v
collecting f4

*It has\been the obstol in Bowie County faor
years past fonr Jukstioces of they Peaos to retain this
5% compiselon, wnd thelir right to do so had naver

2 : ived your opinion.

e now off Lave been retaining
iioann&%/ﬁany former Justioces of
e now in civil life, also retalined
y weére in offioce. All parties concerned

hy the Justice of the Feace and he
"33 cherged with sll the bookkeeping work sttemdant
upon safd colleoting.

~Tf Juztioss of the Feace have had ne legsl
suthority to retain these commissions, it follows
thet, having mistekenly done so, they must owe the
smount of the commissions retained to somsone.
To whom do they owe them?

NO COMMUNICATION IS TO BE CONSTRUED AS A DEPARTMENTAL COPINICN UNLESS AFPPROVED BY THE ATTORNEY GENERAL OR FIRST ASSISTANT
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"In angwering this guestion, please bear In
minéd thet all monta on flne and trial fees have
been mude dreotly to the Justioes of the Pencs,
who have issusd all reoszipte and done all the book-
koeoping inecident to sesld colleciions. -

"p3. If the I P's were ever allowed
& commission, please advise on what
date iU cecsed,” '

: Prior to ite amendment Lo 1929, by the Alst Legis-
lature of Texas, Article 551, Texas Code of Criminal Procedurs,
1925, read as follows: )

nie sheriff or other officer who colleocts
nonay for the State or eounty, under any provi=
slon of this Code, excvept Jury fees, shall de
entitled o retain five per oent thersof when
collected., (Acts IB76, pi 287; Aots 1389, pe 95.)"

-The case of Moleonen Cousty ve. Bogge Tex. Civ,
ApDey 139 3, %, 1054, disoussed Articles 1lih of Texas
Code of Criminal Procodure of 18%5, whioh read the sums a8
o Artiole 951, Co 04 Pey 1925, supre, We quote fIom the asuytis
opinion as followsy -

*rotwithstanding the fact that the Suprems

gourt held on,:;rtiréoghgueaticn that ap -titiad
oggens, a jJjustice of the peace, was not en

to the cnmniaainn allowed by artiols 1143 of the
Code of Oxriminal rrooedure of 1B9S5, to-the clerk
of the court Iin whiek Judgments are ranfsered, whioh
wa: the defense interpomed and relied on by ap~-
pellees, it is now contended on motion for reheas-
ing, that Bopgess was entitled tc retais 5 par cent.
ot %ha amonoys referrsd to undor artliele 1l of
the Codo of Criminal Progedure, whish roada; *The
sheriff or other officer who colleois money Tor
the state or county under sny of the provisions
of thie Code, exeept Jjury fees, shall be entitled
to retalrs five per sast, thereol when collected,!
By artiele 11,3 the diastrict or county attorney is
a 4 10 per cesnbt, of ths moneys referrod toj}
ard, Af Bogress was not &llowed to retain 5 per
eont. as rk of Lls court, then he ahould have
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paid to the county BY psr cent. ¢f the moneys re-
Terred tc in the rindings of Tect., The faets show
that he psid to the county only BC per cent,, and
paid to the county sttorney 1C per cent. snd to
the constable & par cent. and retsined znother o
per cent, for himself. It is stated in ths motiun
for new trisl thst the Attorney Sensrslts depart~
ment has recentliy held thet, when 8 Justice of the

. pegoce colleots & fine from the party zpninst whom
it has been adludged by & Judgment or his court,
he 13 entitled to £ per cent. thercof under srticle
1144, Thst ruling mey be entirely correct, bhut,
if 80, it furnishes no resson for setting ez:ide the
judgment rendered by this court ageinetl Bogess and
the sureties upon his official vrond., 1If he wes en-
titled tc & per sent. commission under article 1144,
then the constalle was not entitled to the & per
cont. comzission which Bosgess paid to him. Yt wss
n2t lswful to teake more then one commission from
the fines for oollecting the ssme, and, adding o
thet 1C per gent. for the county attorney, left 85
per cuint. thereof due the county, while Boggese has
only peid to the couaty 80 per gent.”

On June £7, 1911, in en opinion written by Honor-
able ¥alter (., Woodward, Assistant ittornsy Genersl of Texas,
this department held that s Jjustioe of the peacs would be
antitled to retain § 4 of the fine oollected by hin under
Article 1144 of the then existing Texas Code of Criminal Fro-
codure end that such holding was not in conflict with the
‘oase of Melennan County v. Boggess, supra. Thie opinion s
- racordeé in Vol. &5, pages 40 andé 41, {pinlon Aecords of the
Attorney Cenersl of Texas. e snclose herewith a copy of-
said opinion for your informastion.

Fowever, Article 951, C. C. P., 1925, suprs, wea
amended by the 4lst Leginlature or Texas in 1929.

Article 951, Vernon's aAnnotated Texas Code of Crimr
1na1 Frocedure, as smended by the 4lst legislature of Texas,
1329, end as it now exists, reads as follows:

*The sheriff cr aother offiger,. exaeft s _Jus-
tice of the pesae, or his clerk, who ooillea
mopey lor EEE 5tete or county, o:capt Jury feen,
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under any provision of this Code, shall be entitled
10 retain five per cent thereof when collected,
(Aots 1876, p. 287; iscts 1889, p. 95, &8 amended
Acts 192¢, 4lst +s P. 240, ch, 105, § 1.)"
(Underscoring ours

Ever since the 1920 emendment to Article 931,
Y. Ao C, C. F., supra, this department has repoatcdli ruled
that.a jJjuetice 0F the pesce was not entitled to retain 5%
of fines and trial fees collected by him, See Opinion Nos.
0~-1162 and 0-5108 of this department, copies of which are
snclosed for your information.

Opinfon No, G-686 of this depertment holds that
a gheriff {s entitled to 5% sommission on fines §n such in-
stances only as _sueh fines were collected by the eheriif,

Answering your questions 1t is our opinion;

" 1. Frier to the 1929 amendmsnt to Article 951
V. A, C. C. F., & justics of the peace was entitled to 5%
oommisaicn on fines actually collected by him., However, if
" the constable or sherif? ac%uﬁ!y coIIoa%eE the fine instead
of the justioce such officer would be entitled to the 5% ocom-
misaion; in no event would the justics and the arresting of-

ficer have been each entiftled to a commission. See lMclennan

. 2. 8&inoe the 19890 amendment to Article 981, V. A.
C, C. F., a Justice of ths peace is not entitled %o a com-
mission on fines collected by bim, HNor is he entitled to
comuission on trial fees collested By him,

3. Kot being legally entitled to retain ccamis~-
sions on fines collested by him atnce the 1989 anendwsnt to
Artiocle 951, supra, it would follow that the justice who
thereafter illcgnla.y retained such commissions would law-
fully owe samne to whom it lawfully belonged, subject, of
course, to the right of the Jjustice to invoke the appro-
priate limitetion stetute if the cleim was barred by limits-
tion, TFor example, if the justice colledted the rine no 5%
ocommission was due; ssme should pot bave been retained bdut
should have Leen turned intc the county; im such case the
Justice would ows the county and the county could rescover
from the justioe of the psace 1f the claim was not barred
by the statute of limitations properly plesded in defense
by the justioce.
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Trusting that this satisfectorily anawers your

inquiry, we are

WIXimp

ol.

WI¥:fo and pw,
APPROVED AFR 9, 1943
{s) Gerald C. ¥ann

ATTGRNEY GERERAL OF TEXAS

APPROVED OPINION COMMITTER
BY (8) B¥B, CHAIRKAY

Very truly yours
ATTOENYY QFRERAL OF TEXAS

{s) ¥, J. Fenning
Assigtant



