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Honorable Geo. I-I. Sheppard 
Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas 

Dear Mr. Sheppard: Opinion No. O-5366 

Rer Whether or not the Board 
of Regents of a State 
institution may delegate 
to one of its members 
the power to give the 
advance written consent 
to an employee to travel 
outside the State, and 
to approve the expense 
acoount of such employee 
for payment. 

You make the following request for an opinlonr 

"Section 6 of House Bill No. 272, Acts of 
the'Regular Session of the Forty-seventh Legls- 
lature, which is the General Appropriation Bill 
for Educational Instit~utions of Higher Learning, 
reads, in part, as follows: 

"'No traveling expenses shall be in- 
curred by Board Members, heads of ln- 
stitutions, or'by any employee of any 
of the schools, or other agencies 
named therein, inside or outside of 
the boundaries of the State of Texas, 
except for state's business, and no 
travel shall be performed outside the 
state except upon the advance written 
consent of the sohool’s board of re- 
gents or directors,' 

"May the Board of Regents either by minutes or 
resolution delegate to one of Its members the 
power to give the advance written consent to an 
employee to travel outside the state and to 
approve the expense account of such employee 
for payment?" 
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Your inquiry should be answered in the negative. 

Boards such as you mention are legal entities and 
are required to function as such. As such entity, the board 
functions precisely as an individual State officer functions 
-- personally. 

It has several times been ruled by this Department 
that such boards may not function by individual action, but 
may function only in the orderly way of board proceedings. 

In Opinion No. O-1126 this department held that the 
Texas State Parks Board had no authority to delegate its pow- 
ers to another, but that it could perform its duties only 
through board action. 

In Opinion No. O-5292 this department held as follows: 

"From your question we understand that 
the Commission (State Commission for the 
Blind) desires to make a general authoriza- 
tion for expenditures and delegate to one or 
more of its individual members or to Its exeo- 
utive secretary authority to approve all 
expenditures for payment without the neces- 
sity of further action by a majority of the 
Commission e In our opinion this can not be 
done anh we therefore answer your question 
in the negative." 

In Opinion No. O-5333 we held that the Board of 
Control may not delegate to another the authority to ap- 
prove a voucher claim for the issuance of a warrant for 
payment. 

The courts have also held the same thing, the latest 
decision perhaps being Webster et al v. Texas & Pacific Motor 
Transportation Co., et al, 166 S. W. (2) 75, where Mr. Chief 
Justice Alexander thus discusses and announces the rule: 

"It Is a well established rule in this State, 
as well as in other States, that where the 
Legislature has committed a matter to a board, 
bureau, or commission, or other administrative 
wmw, such board, bureau, or commission must 
act thereon as a body at a stated meeting, or 
one properly called, and of which all the 
members of such board have notice, or of 
which they are given an opportunity to 
attend. Consent or acquiesoence of, or agreement 
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by the individual members acting separately, 
and not as a body, or by a number of the 
members less than the whole acting colleotive- 
ly at an unspheduled meeting without notice or 
opportunity of the other members to attend, is 
not sufficient. + * *. 

"The purpose of the above rule, which re- 
quires the board to act as a body at a regular 
meeting or at a called meeting, upon proper 
notice,, is to afford each member of the body 
an opportunity to be present and to impart to 
his associates the benefit of his experience, 
counsel, and judgment, and to,.bring to bear 
upon them the weight of his argument on the 
matter to be decided by the Board, in order 
that the decision, when finally promulgated, 
may be the composite judgment of the body as 
a whole. 

m * * * . Merely Indulging' the presumption 
of continuous session under these circumstances 
would not solve the problem of affording a reason- 
able opportunity to all members to be present. 
We are of the opinion that the application was 
not passed on by the Commission as a body, in 
the manner contemplated by law. * * *' 

The duties imposed, and the powers conferred 
by law upon public officers and boards are personal -- 
a trust -- and may not be delegated by~thetn to another, 
except, of course, In those instances where the statute 
expressly permits another'to perform them, as in the 
familiar oase of a deputy. Even deputies do not perform 
such duties through delegation by their superior, but in 
virtue of their own power under the statute. 

Very truly yours 
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