
Honorable John R. Shook 
Criminal District Attorney 
Baxar County 
San Antonio, Texas 

Attention: Mr. S. Renton Davies 

Dear Sir: Opinion No. O-5420 
Re: Does the Juvenile Board or the 

County Judge of Rexar County 
have the authority to appoint 
non-salaried juvenile officers, 
possessing powers of a peace 
~'officsr, in addition to the 
number of salaried juvenile 
officers and assistants as now 
authorized by law4 

Your letter of June 17, 1943, requesting the opin- 
ion of this department on the above stated question reads as 
follows: 

“We enclose herein a oopy of a letter whioh we 
received from Judge S. G. Tayloe, Chairman of the 
Juvenile Board of Sexar County, Texas, requesting 
that we obtain from your offioe an opinion as to 
whether or not the Juvenile Board or the County 
Judge of Rexar County has authority to appoint non- 
salaried juvenile officers, possessing powers of a 
peace officer, in addition to the number of salaried 
juvenile officers and assistants as now authorized 
by law. 

Qexar County's Juvenile office is now aovered 
by the provisions of Artiole 5142, as amended by 
the Acts of the 45th Legislaturr of 1937.~ Article 
5142 of the R.C.S., as originally enaoted, express- 
ly provided for the appointment of any number of 
non-salaried juvenile, officers for any ccunty coming 
within the population bracket in which Bexar County 
is included, but in Article 5142, as amended, such 
provision is not expressly provided. 
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“YOU will find, we believe however, that these 
non-salaried officers are provided for in such amend- 
ment by implication and if we apply the rules of 
statutory construction as laid down in Spence v. 
Fenchler, 180 S.W. 597 and Moon v. Allred, 277 S.W. 
787, which hold, "that which is implied in a statute 
is aa much a part.thereof as that which is expressly 
given", we could safely say that under the conditions 
as set out in Judge Tayloe's letter, the proper 
authorities would have the power to make the appoint- 
ments contemplated by the Juvenile Board. 

"The fact that the juvenile situation in Bexar 
County is in a deplorable condition at this time, 
impels US to UPgSntly request that you give this 
matter as speedy attention as is possible commen- 
surate with sound interpretation." 

Article 5142, Vernon's Annotated Civil Statutes, 
provides in part: 

"There may be appointed, in the manner here- 
inafter provided, discreet persons of good moral 
oharacter to serve as juvenile officers for periods 
not to exoeed two (2) years from date of appoint- 
ment. 

"Such officers shall have authority and it 
shall be their duty to make investigations of all 
cases referred to them as such by suoh Board; to 
be present in Court and to represent the interest 
of the juvenile when the case is heard, and to 
furnish to the Court and such Board any informa- 
tion and assistance as such Board may require, and 
to take charge of any child before and after the 
trial and to perform such other 
child as may be required by the 8 

ervices for the 
ourt or said Board, 

and suoh juvenile officers shall be vested with all 
the power and authority of police offioers or sher- 
iffs incident to their offices. 

Qhe Clerk'of the Court shall, when praotiaable, 
notify such juvenile officer when any juvenile is to 
be brought before the Court. It shall be thr duty 
of such juvenile officer to make investigation of 
my such case, to be present in COUrt to represent 
the interest of the juvenile when the aase if tried; 
to furnish to such Court such information and 
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assistance as the Court may require and to take 
charge of any juvenile before and after trial 
as the court may direct. . . . 

"Provided.that in counties having a population 
of one hundred and fifty thousand (150,000) or more, 
and containing a city of one hundred thousand 
(100,000) or more, the County Judge may appoint a 
juvenile officer, subject to the approval of the 
,County Juvenile Board, to serve for a period not 
to exceed two (2) years from the date of appoint- 
ment, and whose extra duties shall be to make in- 
vestigations for the Commissioners Court on appli- 
cations for charity, or admittance into detention 
homes or orphan homes created by such counties. 
The salary of such juvenile officer shall not ex- 
ceed Three Hundred Dollard ($300) per month, his 
allowance for expenses not exceed Two Hundred 
Dollars ($200) a year. Such juvenile,officer may 
select assistant juvenile officers, subject to 
the approval of the County Judge and the County 
Juvenile Board, the number of such assistant 
juvenile officers not to exceed one assistant to 
each twenty-five thousand (25,000) population. The 
,salaries of such assistant juvenile officers shall 
be the~same as that fixed by the General law in Art. 
3902 , of the Revised Civil Statutes of Texas, 1925, 
for assistants to other county officials. Suoh 
assistant juvenile officers may be allowed expenses 
not to exceed Two Hundred Dollars ($200) per year each. 

"In the appointment of all juvenile offioers, 
the County Judge and the County Juvenile Board may 
select for such office any school attendance offi- 
cer or officers of the county, or of school dis- 
tricts in the county, that may be authorized by 
law, and the salary and expense of such joint 
juvenile officer or officers and attendance officers 
shall be paid jointly by the county and school 
authorities upon any basis of division they may 
agree upon. 

"Salaries of paid juvenile officers and their 
assistants shall be fixed by the Commissioners 
Court, notto exceed the sums herein mentioned, 
and any bill for the expenses not exceeding the 
sums herein provided for, shall be certified by 
the County Judge as being necessary in the per- 
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formance of the duties of a juvenile offioer. 
The Commissioner8 Court of the oounty shall pro- 
vide the necessary funds for the payment of sal- 
aries and expenses of the juvenile officers pro- 
vided for in this Act. The appointment of said 
juvenile officers shall be filed in the office of 
the Clerk of the County Court. Juvenile officers 
shall take oath to perform their duties and file 
such oath in the offloer of the County Clerk. AB 
a basis for reckoning the population of any county 
the preceding Federal Census shall be used. 

"Provided that any juvenile officer appointed 
under.the provisions of this Act may be removed 
from offioe by the power appointing him; at any 
time. 

It will be noted that the foregoing article ex- 
pressly provides, "As a basis for reckoning the population 
of any county the preceding Federal Census shall be used." 
Bexar County has a population of 338,176 inhabitants accord- 
ing to the 1940 Federal Census. 

Bexar County has a population of more than 150,000 
inhabitants'and a city of more than 100,000 inhabitants. 
Article 5142, Vernon's Annotated Civil Statutes, expressly 
provides that in counties having a population of150,OOO or 
more and containing a city of 100,000 or more inhabitants, 
the County Judge may appoint a juvenile officer aubjeot to .'. 
the approval of the County Juvenile Board to serve for a 
period not exceeding two years from the date of <appointment. 
However, such juvenile officer selected by the County Judge 
subject to the approval of the County Juvenile Board,' may 
select assistant juvenile officers, subject to the approval 
of the County Judge and the County Juvenile Board, provided 
such assistant juvenile offioera do not exoeed in number one 
assistant to each 25,000 population. The statute allows cer- 
tain compensation as therein mentioned to be paid to the 
juvenile officer and the assistant juvenile officers. 

It is a well established prinoiple of law in this 
State that a statute giving authority to do a particular 
thing, and prescribing the mode of doing it, is mandatory 
in the sense that all other modes are excluded. (Weaver v. 
Robinson, 268 S.W. 133; Fer uaon v. Halfell, 47 Tex. 421; 
Ellis v. Holcombe, 69 S.W. 7 26) 449). 

It is our opinion that a juvenile officer and 
assistant juvenile offioers for Bexar County oan be appointed 
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only Ln the manner as authorized by Article 5142, and that 
the number of assistant juvenile officers which may be 
appointed cannot exceed one assistant for each twenty-five 
thousand (25,000) population. 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

a/ Ardell Williams 

BY Ardell Williams 
Assistant 

AW:mp/cg 

Approved July 7, 1943 

s/ Gerald C. Mann 

Attorney General of Texas 

Approved Opinion Committee 
By BWB, Chairman 


